Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις

13/6, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

Ξυλοδαρμό από τον εργοδότη του κατήγγειλε στην ΚΕΕΡΦΑ ο 35χρονος οικοδόμος Ναβίτ Αρσάτ. Συγκεκριμένα ο εργολάβος Γιώργος Γ. τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές ενώ τον κράτησε παρά τη θέληση του στη δουλειά απειλώντας τον απροκάλυπτα για τη ζωή του. 

Όπως δήλωσε ο μετανάστης εργάτης: «Πήγα στη δουλειά με το Γιώργο Γ. στις 17 Μαρτίου στη Σίφνο. Είμαι μάστορας στην πατητή τσιμεντοκονία. Έχω άδεια παραμονής, ζω εδώ στην Ελλάδα 15 χρόνια. Μου χρωστούσε 1900 ευρώ και τα είχα ανάγκη. Του ζήταγα επί 3 μέρες να δώσει τα μεροκάματα που μου χρωστούσε. 

Το Σάββατο 4 Ιούνη στις 7.30πμ ήρθε να με πάρει από το δωμάτιο μου για να πάμε στη δουλειά. Του είπα δεν έρχομαι στη δουλειά γιατί δεν με πληρώνεις. Με άρπαξε από το λαιμό και άρχισε να μου ρίχνει μπουνιές, με έριξε κάτω και άρχισε να με κλωτσά. 

Άρχισε να φωνάζει “Γαμώ το Πακιστάν. Ήρθατε εδώ για να κάνετε ότι θέλετε; Δεν ξέρεις με ποιους έχεις μπλέξει. Θα σου γαμήσω ότι έχεις και δεν έχεις. Ή θα πας φυλακή ή θα πας στη δουλειά. Θα πω στην Αστυνομία ότι έκλεψες 1000 ευρώ από το γιό μου. Όταν χτυπάω εγώ δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι για ένα χρόνο. Εγώ έχω πλακώσει το πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας. Όποιον χτυπάω εγώ μένει ανάπηρος. Θα βάλω ανθρώπους να σε κυνηγήσουν αν φύγεις. Δεν θα φύγεις από μένα”. 

Με πήγε στη δουλειά με το ζόρι και χτυπημένο. Φοβήθηκα πολύ. Πήγα την Τρίτη 7 Ιούνη στην Αστυνομία Σίφνου, έκανα καταγγελία και έφυγα αφήνοντας τη βαλίτσα και τα ρούχα μου στο δωμάτιο διότι η ζωή μου ήταν σε κίνδυνο. Μου είχε πει μέρες πριν “Εγώ είμαι δάσκαλος μπόξ και είχα σχολείο στη Αγία Παρασκευή 8 χρόνια”. Έγω θέλω τα δικαιώματα μου, να δουλεύω σαν άνθρωπος και όχι δούλος, θέλω τα μεροκάματα που μου χρωστάει και τα ένσημα που δεν μου έβαλε».

«Απαιτούμε την τιμωρία του ρατσιστή εργοδότη, να καταβληθούν τα μεροκάματα και τα ένσημα του, να του επιστραφεί η βαλίτσα με τα προσωπικά του αντικείμενα» τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ στην καταγγελία της και καλεί «το ΕΚΑ, τα συνδικάτα να καταδικάσουν την ρατσιστική εργοδοτική βία σε βάρος του μετανάστη εργάτη Ναβίτ Αρσάτ. Η μαζική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά, η ένταξη όλων στα συνδικάτα και η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ο δρόμος για να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και το ρατσισμό».

Χανιά

Ανάλογη ρατσιστική επίθεση σημειώθηκε και στα Χανιά, την Τρίτη 7/6. Όπως καταγγέλει η τοπική ΚΕΕΡΦΑ: «Ο μετανάστης, αιγυπτιακής καταγωγής που εργάζονταν σε οικοδομές ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα ενός μήνα και ενώ είχε μείνει άστεγος μετά από έξωση στην οποία προέβη ο σπιτονοικοκύρης του καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι. Αντί των χρημάτων του, εισέπραξε την άρνηση του εργοδότη. Ακολούθως ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία. Στο δρόμο για το αστυνομικό τμήμα δέχτηκε επίθεση με αλυσίδα μηχανής από τον εργοδότη με αποτέλεσμα τη λιποθυμία του και σοβαρούς τραυματισμούς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) στο κεφάλι και το σώμα του».

«Πρόκειται για μια επίθεση με καθαρά ρατσιστικό κίνητρο που έρχεται ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής. Της πολιτικής των ρατσιστικών διακρίσεων, των pushbacks, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των διαρκών κυβερνητικών επιθέσεων απέναντι στους μετανάστες εργάτες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά και κάλεσε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη. 

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον εργάτη πραγματοποιήθηκαν στα Δικαστήρια την Παρασκευή 10/6 και τη Δευτέρα 13/6 με την παρουσία μεταναστών, εκπροσώπων από τα σωματεία των οικοδόμων και του επισιτισμού, την δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά, την ΚΕΕΡΦΑ κι αλληλέγγυων.

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον εργοδότη σε ποινή 25 μηνών με τριετή αναστολή και καταβολή των δεδουλεύμενων.