Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δεύτερη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν θα τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι ξανά!

9/6, Νίκαια. Φωτό: Λένα Βερδέ

Mε εκδηλώσεις, συναυλίες, πικετοφορίες, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις και κάθε δυνατό τρόπο οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το αντιφασιστικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, ημέρα έναρξης της δίκης της Χ.Α σε Β’ Βαθμό.

Επιτυχημένες εκδηλώσεις έγιναν την εβδομάδα που πέρασε στη Νίκαια, τα Πετράλωνα και το Νέο Ηράκλειο. Σε δεκάδες ακόμα σημεία, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ βγήκαν με τα καλέσματα του συλλαλητήριου, συναντώντας ενθουσιώδη ανταπόκριση.

Το συλλαλητήριο έχει μετατραπεί σε πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση καθώς καλούν στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (7πμ-11πμ) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (8πμ-11πμ). Αντίστοιχα παμπειραϊκή στάση εργασίας και διαδήλωση στο Εφετείο, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (7πμ-11πμ). Δεκάδες είναι τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που έχουν βγάλει το δικό τους κάλεσμα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων οι ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, 

ΠΕΝΕΝ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ και πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων. 

Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας καλούν στο Μετρό Αμπελοκήπων στις 8πμ και πορεία προς το Εφετείο.

Στο Μετρό Αμπελοκήπων στις 8πμ δίνουν ραντεβού σωματεία εργαζομένων, ανάμεσα τους νοσοκομείων, όπως του Αγίου Σάββα, του Γεννηματά, του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, εκπαιδευτικών όπως της Β’ και της Ε’ ΕΛΜΕ, το Παναττικό συντονιστικό συμβασιούχων ΟΤΑ, φοιτητές/ριες, μαθητές/τριες, κοινότητες μεταναστών, όπως η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», η Κοινότητα Γουϊνέας και η Κοινότητα Καμερούν, οι πρόσφυγες/ισσες του Ελαιώνα, καλλιτέχνες όπως οι ποιητές/ριες της ομάδας Ανατροπή στο Λόγο και την Τέχνη, η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Ζackie Oh» και άλλες συλλογικότητες.

Στο συλλαλητήριο καλούν ακόμα το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του Θεάτρου Εμπρός, η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή», πλήθος πανεπιστημιακών μέσα από κοινή δήλωση που υπογράφουν. 

Ανάλογη είναι η εικόνα των καλεσμάτων και στις άλλες πόλεις, με σωματεία, τοπικές κινήσεις και συλλογικότητες να καλούν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.


Νίκαια

Εργαζόμενοι/ες, νεολαίοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες, γέμισαν την πλατεία του Αγίου Νικολάου στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια την Πέμπτη 9 Ιούνη. Στην ίδια γειτονιά που κάποτε τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής συμμορίας θεωρούσαν ότι ελέγχουν και δρούσαν ανεξέλεγκτα με δολοφονικές επιθέσεις έχοντας την πλήρη ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας, τώρα κυριαρχούσε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Οι σκληροί αγώνες που δόθηκαν για να υπάρξει αυτή η αλλαγή και η συνέχειά τους για την τελεσίδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν βασικό κομμάτι των ομιλητών/τριών.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και δημιουργός ντοκιμαντέρ, βραβευμένος διεθνώς για το έργο του το οποίο διακρίνεται για το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό και αντιπολεμικό του περιεχόμενο. Ο ίδιος διάβασε ένα παλιότερο κείμενό του αφιερωμένο στον Σαχζάτ Λουκμάν, τον μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν που δολοφονήθηκε από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στα Πετράλωνα τον Γενάρη του 2013. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ να το μεταφράζει ταυτόχρονα στα ουρντού.

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ στην προσφυγομάνα Κοκκινιά. Εδώ που ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια και έφτιαξαν τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα», είπε ανοίγοντας την εκδήλωση. «Αυτή είναι η Κοκκινιά, που σήμερα ένα μεγάλο μέρος της πόλης, στα κενά σπίτια, φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου».

«Όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε το 2009-12 στη Νίκαια», είπε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ πρωτόδικα και δικηγόρος πολλών θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. «Εδώ υπήρχε το πιο οπλισμένο και εκπαιδευμένο τάγμα εφόδου που έκανε επιθέσεις σε σπίτια και μαγαζιά μεταναστών, αυτό που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, αποτέλεσμα όλων των αγώνων που δώσαμε. Ήταν μια ιστορική νίκη. Όταν ξεκίναγε η δίκη πολλοί λίγοι το πίστευαν. Κι όμως ένα τεράστιο κίνημα από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και μετά, το πέτυχε.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά ρατσιστικές επιθέσεις. Αυτά δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Ξέρουμε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει φασιστική απειλή. Γι' αυτό συνεχίζουμε, έχουμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για να κερδίσουμε την καταδίκη και στο δεύτερο βαθμό».

Μαζική παρουσία είχε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας με δεκάδες μετανάστες εργάτες στο ακροατήριο, ανάμεσά τους θύματα των τελευταίων φασιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. «Αυτή η πλατεία κάποτε ήταν γεμάτη με φόβο και ρόπαλα», θύμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Σήμερα είμαστε με ψηλά το κεφάλι χωρίς κανένα φόβο. Αν δώσουμε ξανά το παρών, θα έχουμε δικαιοσύνη, δεν θα έχουμε ξανά ρατσισμό και φασισμό. Να είμαστε 15 Ιούνη στο Εφετείο, για να πούμε κανένας δεν είναι μόνος, είμαστε όλοι μαζί».

«Το 2011-13 στο ανοιχτό σχολείο μεταναστών άνθρωποι με μαύρες μπλούζες τραμπούκιζαν μαθητές», είπε η Μαρία Μουζακίδου από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. «Οι μαθητές φοβούνταν να έρθουν στο σχολείο και οι εθελοντές δάσκαλοι πολλές φορές τους συνόδευαν για να μην δεχτούν επίθεση. Η Χρυσή Αυγή έπρεπε να καταδικαστεί πριν τη δολοφονία Φύσσα. Πρέπει να παραμείνει στη φυλακή. Δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώριο σε καμιά φασιστική και ρατσιστική πράξη και βία. Μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να μας προστατέψει από τη ρατσιστική βία».

Αδέρφια

«Εμείς οι Αιγύπτιοι ψαράδες στην Ελλάδα είμαστε εδώ για ψωμί, δεν πειράζουμε κανέναν», είπε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης που έπεσε θύμα μιας από τις πιο άγριες επιθέσεις στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012. «Ευχαριστώ τους δικηγόρους που τόσα χρόνια είναι μαζί μας και μας βοηθάνε. Εδώ είναι η δεύτερη χώρα μας και είμαστε όλοι αδέρφια, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Έλληνες. Θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Έχουν περάσει δέκα χρόνια [από την επίθεση], να δούμε τώρα τι θα γίνει ξανά με το δικαστήριο».

Η απόφαση των συνδικάτων για απεργία στις 15 Ιούνη, ανάμεσά τους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που καλύπτει όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής, τονίστηκε ιδιαίτερα. «Το ερώτημα που δεχόμαστε εμείς οι συνδικαλιστές είναι αν πρέπει να μας ενδιαφέρει η Χρυσή Αυγή ή αν πρέπει να κοιτάμε τα συμφέροντα των εργατών στο χώρο μας», είπε ο Δημήτρης Καλπίδης, από το Σύλλογο Εργαζόμενων στο Δήμο Κορυδαλλού. «Το μίσος της Χρυσής Αυγής είναι ταξικό, βρίζουν τους εργάτες. Τον Εμίρη του Κατάρ θα τον έλεγαν βρωμομουσουλάνο; Στην COSCO έφτιαξαν εργοδοτικό σωματείο με εργοδοσία τους κινέζους. Δεν χτυπάνε το κεφάλαιο, τα αφεντικά και τους λεφτάδες, αλλά τον καθημερινό άνθρωπο. 

Είναι λοιπόν ζήτημα των σωματείων και των εργατών. Στη μεγάλη απεργία των δήμων, η κυβέρνηση για να χτυπήσει τον αγώνα μας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μετανάστες για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Βγήκε τότε η Πακιστανική Κοινότητα και είπε εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να πάρουμε το ψωμί των ντόπιων εργατών, κανένας δεν θα μαζέψει. Έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δεν δέχτηκαν να γίνουν απεργοσπάστες. Για μένα ο μετανάστης εργάτης είναι αδερφός μου. Εχθρός μου είναι ο Έλληνας λεφτάς που καταστρέφει τη ζωή μου, το περιβάλλον, τα πάντα, για να μαζέψει περισσότερα λεφτά».

«Παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επαναληφτεί, δεν θα μειωθούν οι ποινές αλλά θα αυξηθούν», συνέχισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. «Ξαναπιάνουμε το νήμα της μεγάλης κινητοποίησης του Οκτώβρη του '20. Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που κλιμακώνει τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς, χώνεται πιο βαθιά στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εισβολείς από τους οποίους κινδυνεύουμε και οργανώνει επαναπροωθήσεις και πνιγμούς στο Αιγαίο. Όλα αυτά είνα βούτυρο στο ψωμί των φασιστών. Είμαστε ανήσυχοι αλλά και αισιόδοξοι γιατί οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα. Μαζικά και ενωτικά θα είμαστε ξανά στο Εφετείο».


10/6, Νέο Ηράκλειο. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου ­­­­­

 

Ν. Ηράκλειο

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο, όπου έπαιξαν οι Σάτυροι, οι The Dudettes Workers' Music, οι Bambule και οι God is Sleeping. Το κάλεσμα για συμμετοχή στο αντιφασιστικό απεργιακό συλλαλητήριο της 15 Ιούνη βρήκε τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο της γειτονιάς. Μια γειτονιά που έχει δώσει επανειλημμένα τη μάχη και έχει καταφέρει να απομονωθούν οι χρυσαυγίτες του Βορείου Τομέα. Ο κόσμος συμμετείχε στη συναυλία μαζικά, δεκάδες άφησαν στοιχεία επικοινωνίας για να οργανώσουν τη μάχη μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, ενώ συγκεντρώθηκε και οικονομική ενίσχυση.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξεκινάει το κοντέρ από το μηδέν, θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε το χαράκωμα που χτίσαμε στην πρώτη δίκη, την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση. Θα κρατήσει τουλάχιστον 2.5 με 3 χρόνια, άρα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κορυφαία μάχη και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Η Γεωργία Κριεμπάρδη, δημοσιογράφος στο The Press Project σημείωσε: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο φασισμός δεν τελείωσε στις 7 Οκτώβρη του 2020. Το βλέπουμε με τις φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Χρειάζεται όχι μόνο να το αναγνωρίζουμε αλλά να το πολεμάμε, διαφορετικά θα έχουμε πάλι νεκρούς».

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Παναγιώτης Κουτσός, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «το αντιφασιστικό κίνημα να πετύχει αυτό που πέτυχε την πρώτη φορά» και να παλέψει για «την πλήρη καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης, την ισόβια κάθειρξη της ηγεσίας της και το να παραμείνουν για πάντα στη φυλακή».

Η Αφροδίτη Φράγκου, δημοτική σύμβουλος Μαρουσιού, μίλησε στον χαιρετισμό της για τη σημασία της μάχης γειτονιά τη γειτονιά: «Όταν ακόμα η ΧΑ θεωριόταν “πολιτική δύναμη” την απονομιμοποίησε το κίνημα στις γειτονιές. Οι γειτονιές μας, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Μαρούσι έκλεισαν τρία “γραφεία” του Βορείου Τομέα. Αυτή η γειτονιά είναι επίσης που απάντησε άμεσα και μαζικά στη φασιστική επίθεση που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη, σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, δίνοντας το σύνθημα της συνέχισης της μάχης στις γειτονιές και πετυχαίνοντας την καταδίκη του επικεφαλής. Συνεχίζουμε για να τσακίσουμε όλη την οργάνωση, την Propatria, που δεν είναι άλλο παρά ένα κομμάτι του παλιού μηχανισμού της ΧΑ».

Τέλος, χαιρέτισε ο Γιάννης Σηφακάκης από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ.


Πετράλωνα

Πλούσια ήταν η συζήτηση στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στα Πετράλωνα, την Πέμπτη 9/6. Το συνεργατικό καφενείο Περιβολάκι γέμισε με δεκάδες αντιφασίστες/ριες της γειτονιάς, ντόπιους και μετανάστες για να συζητήσουν για την οργάνωση του συλλαλητηρίου της 15ης Ιούνη, τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα στη μάχη ενάντια στους φασίστες κι αυτά που χρειάζεται να ακολουθήσουν.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αχμέντ Τζαμσί, εργάτης από το Πακιστάν που δέχτηκε επίθεση από φασίστες τον περασμένο μήνα. 

«Πριν ένα μήνα γυρνούσα από το τζαμί μαζί με φίλους μου που φόραγαν την παραδοσιακή πακιστανική φορεσιά. Οι φασίστες μάλλον μας ακολουθούσαν από τη γειτονιά που είναι το τζαμί και μας επιτέθηκαν. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν. Επειδή τα ρούχα ήταν διαφορετικά, το χρώμα του δέρματος είναι διαφορετικό, επειδή η καταγωγή μας είναι διαφορετική, επειδή η θρησκεία μας είναι διαφορετική. Άνθρωποι εδώ δολοφονούνται για αυτούς τους λόγους. Όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν που τον σκότωσαν εδώ στα Πετράλωνα. Γιατί; Ήταν κι αυτός κάποιου γιος. Τον σκότωσαν γιατί ήταν πακιστανός, ήταν μουσουλμάνος, είχε άλλο χρώμα. Η μισαλλοδοξία όπλισε τους δολοφόνους. 

Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα” που έχουν γίνει η φωνή μας. Η φωνή των μεταναστών και των προσφύγων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Τζαβέντ Ασλάμ που όταν δεχτήκαμε την επίθεση σε λιγότερο από 20 λεπτά ήταν δίπλα μας και μας βοήθησε να το καταγγείλουμε. 

Θέλω να ζητήσω κάτι: Στις 15 Ιουνίου να κάνουμε μια μαζική ειρηνική διαδήλωση έξω από το δικαστήριο. Η Χρυσή Αυγή είναι κίνδυνος για όλους. Αν βγει από τη φυλακή θα είναι πρόβλημα για όλους. Σας ζητώ να είστε όλοι στις 15 Ιούνη, στις 8 το πρωί στη διαδήλωση.

Κι έχω να πω και κάτι ακόμα. Θέλω να αναφερθώ στους πρόσφυγες που ζουν στα στρατόπεδα. Πολλοί ζουν εκεί μήνες, ακόμα και χρόνια. Και καταλήγουν φυλακισμένοι σε αυτά. Πολλές φορές μου έρχεται στο νου ο συγκάτοικός μου. Ήταν δυο χρόνια φυλακισμένος. Και θυμάμαι που τον ρώταγε η μάνα του γιατί ήταν στη φυλακή. Γιατί δεν έχουμε χαρτιά ήταν η απάντηση. Ήταν δυο χρόνια φυλακισμένος γιατί δεν είχε χαρτιά. Δεν είχε κάνει κανένα έγκλημα. Δεν έφταιγε αυτός που δεν του έδιναν χαρτιά. Είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει γι’ αυτό τον λόγο. 

Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Να είστε γενναίοι. Να αντιστέκεστε στους φασίστες και το σύστημα».

Παρακαταθήκη

Η Μαρία Σερέτη από την Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» συνέχισε: «Είμαστε σε διαφορετική περίοδο από το 2010 – 2013, που οι φασίστες προσπαθούσαν να κερδίσουν έδαφος. Ο φόβος τότε ήταν μεγαλύτερος. Παρά όμως τη μεγαλειώδη απόφαση της καταδίκης τους δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Σύμφωνα με την έκθεση ρατσιστικής βίας που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσα στην τελευταία διετία αυξήθηκε η αστυνομική βία, η έμφυλη βία, η βία ενάντια στα λοατκι άτομα. Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη έγινε πιο δύσκολη για τα θύματα. Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε Ρομά κι άλλες μειονότητες» σημείωσε. «Η καταδικαστική απόφαση της 7 Οκτώβρη 2020 είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη και χρειάζεται να επικυρωθεί ξανά, να αυξηθούν οι ποινές, να αποζημιωθούν τα θύματα. Κυρίως όμως διεκδικούμε αυτά τα κατακάθια να μην πάρουν ούτε μια σπιθαμή από τις γειτονιές και τις κοινότητές μας».    

H Άννα Παντελάκου, κοινωνική ανθρωπολόγος που πρόσφατα επιμελήθηκε μια σπουδαία έκθεση φωτογραφίας για τις συνθήκες διαβίωσης των μπαγκλαντεσιανών εργατών γης στη Μανωλάδα, μίλησε μέσα από βιωματικά παραδείγματα για τη ζωή των μεταναστών, αλλά για την ανάγκη απάντησης σε κάθε ρατσιστική επίθεση από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. 

Ο Αργύρης Καραγγελής, φοιτητής στο ΠΑΔΑ πήρε το λόγο για να αναφερθεί στο πώς διαχρονικά οι φασίστες «έτρωγαν πόρτα» σε κάθε τους προσπάθεια να πατήσουν πόδι στα πανεπιστήμια. «Το χρωστάμε στο φοιτητικό κίνημα που συνεχίζει να παλεύει ενάντια στο φασισμό. Ακόμα και την περίοδο που η Χρυσή Αυγή είχε εκλογικές επιτυχίες και τα πρωινάδικα ξέπλεναν τον Λαγό και τον Κασιδιάρη, τα πανεπιστήμια μπόρεσαν κι έμειναν χώροι που οι φασίστες δεν είχαν θέση. Αυτό το φοιτητικό κίνημα σε συνδυασμό με τις εργατικές απεργίες έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα αντιφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη που οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση του 2020. Χρειάζεται να συνεχίσουμε γιατί ο φασισμός δεν έχει πεθάνει». 

Ο Γιάννης Σηφακάκης εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, έφερε την εικόνα από όλη την καμπάνια για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 15 Ιούνη, με παραδείγματα από γειτονιές κι εργατικούς χώρους και τόνισε τον ρόλο που έχουν παίξει τα εργατικά συνδικάτα στο να οδηγηθεί το αντιφασιστικό κίνημα σε νίκες. « Μπορούμε να τους τσακίσουμε. Με ενιαίο μέτωπο στο δρόμο. Είναι πολύ καλό ότι στο συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη καλούν όλα τα κομμάτια της αριστεράς. Με σύνδεση του αντιφασισμού με τον αντιρατσισμό, με τη μάχη για ανοιχτά σύνορα. Με τη δύναμη της εργατικής τάξης και των συνδικάτων».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων από μέλη του συνεργατικού καφενείου Περιβολάκι, την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Ελαιώνα, εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.