Εκπαίδευση και νεολαία
Κάτω τα χέρια από τα ΑΕΙ: Το διδακτικό προσωπικό ενάντια στον Νόμο Πλαίσιο Κεραμέως

10/6, Κινητοποιήσεις στις πύλες ΕΚΠΑ. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Πληθαίνουν οι συλλογικοί φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας που παίρνουν θέση απέναντι στο νέο Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως. 

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η γενική συνέλευση του Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού αποφάσισε «την κήρυξη αποχής από τα εκπαιδευτικά, διοικητικά και λοιπά ακαδημαϊκά καθήκοντα των μελών ΔΕΠ κατά την ημέρα ψήφισης του Νόμου και την κήρυξη νέας αποχής από την 1/9/2022 σε περίπτωση που επιχειρηθεί η υλοποίηση των προβλέψεων του νομοσχεδίου», ταυτόχρονα με δράσεις ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο. 

Στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ οι καθηγητές/ριες αποφάσισαν ομόφωνα ότι «θα σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ότι και οι προηγούμενες γενιές έπραξαν σε αυτό το ίδρυμα… Μπροστά στην έντονη ανησυχία και την ογκούμενη αποδοκιμασία των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας δρόμος μόνο υπάρχει. Η άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου».

«Ο νέος νόμος πλαίσιο εισάγει ευθέως τους νόμους της αγοράς στη λειτουργία των ιδρυμάτων…» σημειώνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και καταγγέλει ότι «πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μπει οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και  εργατικού κινήματος… Στο Πανεπιστήμιο που θέλουν να φτιάξουν δεν χωράει η ανατρεπτική πολιτική, δεν χωράνε αντιδράσεις στις συμφωνίες ΣΕΒ-ΕΜΠ, δεν χωράνε αντιδράσεις στα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ και των ελληνικό στρατό… Έξω από τα πανεπιστήμια οι managers, οι επιχειρήσεις και η αστυνομία! Καλούμε σε συστράτευση όλων των μελών της αγωνιζόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας και σε στήριξη και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις…».

Σε επιστολή που δημοσίευσε η ΕφΣυν στις 14/6, 714 επιστήμονες από 50 χώρες αντιτίθενται στις επιθέσεις της Κεραμέως στα ΑΕΙ.