Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Γράμμα από την Πάτρα

2/6, Φοιτητική διαδήλωση στην Πάτρα

Πανσπουδαστική και αντί-ΔΑΠ μέτωπα στην Αρχιτεκτονική Πατρών. 

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές δόθηκε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση. Οι φοιτητές καταδίκασαν τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της στη πράξη, μαυρίζοντας την παράταξη της ΔΑΠ και στηρίζοντας τις δυνάμεις της αριστεράς. Ένα μήνυμα ξεκάθαρο και ιδιαίτερα αισιόδοξο. 

Παρ’ όλα αυτά η ΠΚΣ της σχολής μας αποφάσισε να χαλάσει-πολώσει το κλίμα. Στα πλαίσια του πρώτου ΔΣ μετά τις εκλογές και της ψηφοφορίας για το προεδρείο της σχολής, η κυριαρχία των αριστερών δυνάμεων αποτυπώθηκε έμπρακτα: Πρόεδρος-Αντιπρόεδρος στη ΠΚΣ η οποία και καθόριζε τις εξελίξεις λόγω των 3 εδρών της (έναντι 2 των ΕΑΑΚ, 1 της ΔΑΠ και 1 του ΜΠΛΟΚΟ) και Γραμματέας στα ΕΑΑΚ. 

Έτσι, το δίπολο και το “δίλημμα” που τέθηκε ήταν απλό: Ταμίας στο ΜΠΛΟΚΟ ή στη ΔΑΠ; Η πολιτική απόφαση της ΠΚΣ ήταν να υπερψηφίσει και με τις 3 έδρες της την ΔΑΠ. Η ίδια ΠΚΣ της οποίας μέλος και πρώην γραμματέας της σχολής μας ήρθε κατά την διάρκεια μαθήματος σε κεντρικό κτήριο της σχολής και μίλησε για το αντί-ΔΑΠ μέτωπο που διαμορφώνεται πριν και μετά τις εκλογές, έβαλε κυριολεκτικά την ΔΑΠ στο προεδρείο. 

Η ίδια ΠΚΣ που με περίσσιο θράσος έκανε μπροστά σε όλο το 1ο έτος επίκληση στο αντί-ΝΔ μέτωπο (το οποίο σε εθνικό επίπεδο για κάποιο λόγο δεν αναγνωρίζει), αποφάσισε να δώσει ψήφο στον πρώην πρόεδρό μας και μέλος της ΔΑΠ που επί σειρά 2 περίπου ετών δεν παρέδιδε την σφραγίδα της σχολής (με προφάσεις τουλάχιστον αστείες) για να επικυρωθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. 

Αυτοί που, ορθώς, έκαναν έντονη κριτική και “επίθεση” στο συγκεκριμένο άτομο που παρεμπόδιζε πάνω από 1,5 χρόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες μιας ολόκληρης σχολής, του έδωσαν θέση στο προεδρείο. Με αιτιολογία, λοιπόν, ότι “σεβαστήκαμε την ψήφο των φοιτητών” και ότι “παραδοσιακά ο ταμίας εκλέγεται με βάση την τρίτη δύναμη” το αντί-ΔΑΠ μέτωπο έκανε φτερά. Η ΔΑΠ με απόφαση της ΠΚΣ βρίσκεται στο προεδρείο και το αντί-ΔΑΠ μέτωπο καλά κρατεί. 

Μιχάλης Βοριζάνος 
πρωτοετής φοιτητής Αρχιτεκτονικής Πατρών