Εκπαίδευση και νεολαία
Μητσοτάκης-Κεραμέως θα προσέχουν τα παιδιά ως τις 6!

20/6, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022» ανακοίνωσε  την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 6μμ. Στο ίδιο συνέδριο, η Κεραμέως εξήγγειλε την πιλοτική λειτουργία 5.000 σχολείων (νηπιαγωγείων- δημοτικών) από το Σεπτέμβρη του 2022 ως τις 5:30μμ. 

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πουλάει, ξεδιάντροπα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες εξαγγέλλοντας μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν με πολλαπλούς τρόπους, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και προφανώς τα ίδια τα παιδιά. Φέτος περισσότερα από τα μισά ολοήμερα υπολειτούργησαν ως τις 3 και κάποια δεν λειτούργησαν καθόλου. Τόσο τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα σχολεία.  

Είναι ανέκδοτο να μιλάνε για επέκταση της λειτουργίας μέχρι τις 6μμ όταν οι εκπαιδευτικοί δεν φτάνουν να βγάλουν το κανονικό πρόγραμμα όπως ανέκδοτο ήταν και η εξαγγελία της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής πριν πέντε χρόνια. Όχι προσλήψεις, ούτε καν χώροι δεν εξασφαλίστηκαν, με αποτέλεσμα όπου αυτή λειτουργεί, να γίνεται σε άθλιες συνθήκες πχ σε κοντέινερ που στοιβάχτηκαν στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που είχαν απομείνει στο Δ. Αθήνας.

Φθηνό πάρκινγκ 

Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ένα φθηνό πάρκινγκ για να μένουν τα παιδιά ενόσω οι γονείς τους θα δουλεύουν στα νέα εξαντλητικά ωράρια-λάστιχο τα οποία με την σφραγίδα των νόμων Χατζηδάκη, επεκτείνουν με το αζημίωτο οι εργοδότες. Η διαμονή των παιδιών χωρίς απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για 12 ώρες θα είναι ένα βασανιστήριο για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς- όπου και αν μπορέσει τελικά να εφαρμοστεί.   

Τα περί «υπογεννητικότητας», τώρα, είναι η αντιδραστική απόπειρα της κυβέρνησης να καλύψει ότι θέλει τους γονείς να δουλεύουν όλη μέρα και τα σχολεία πάρκινγκ για παιδιά. 

Αλλά είναι αντιδραστική και για ένα ακόμη λόγο. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το «δημογραφικό» θα είχε νομιμοποιήσει, χθες, όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα άνοιγε την αγκαλιά της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται – και στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι παιδιά και νέοι άνθρωποι. 

Ήδη σύλλογοι εκπαιδευτικών ο ένας μετά τον άλλο καταγγέλλουν τη νέα πρόκληση Μητσοτάκη-Κεραμέως. Τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου»: «Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει τις οικογένειες θα εξασφάλιζε άδεια με πλήρεις αποδοχές για την μητέρα ή τον πατέρα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού. Θα μείωνε τον χρόνο εργασίας επιτρέποντας στους γονείς να αναπτύσσουν μια σχέση με τα παιδιά τους… 

Τώρα πρέπει να αντιδράσει η ΔΟΕ για το νέο εκτρωματικό σχέδιο για το σχολείο. Να μπει στη θεματολογία του συνεδρίου και να οργανωθεί η άμεση αντίδραση ώστε να απορριφθεί και να μην υλοποιηθεί το νέο πιλοτικό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Κεραμέως».

«Ξεκαθαρίζουμε προς την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ότι κάθε απόπειρα να εφαρμόσει τα σχέδιά της θα βρει τον κλάδο απέναντι» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γ. Σεφέρης. «Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι: Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη, με όλες τις αναγκαίες υποδομές... Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών...Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό σε καθαριότητα, τραπεζοκόμους κ.ά..».