Διεθνή
Γαλλία: “Νέα δυναμική για τους αγώνες μας”

11/6, Αντιρατσιστική διοαδήλωση στο Παρίσι. Φωτό: Πορεία Αλληλεγγύης

Μια νέα περίοδος ακόμα μεγαλύτερης πολιτικής αστάθειας και αδυναμίας ανοίγει για τη Γαλλία, και την Ευρώπη, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών σε μια χώρα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά η ενίσχυση της Αριστεράς είναι αδιαμφισβήτητη και οι δυνατότητες που ανοίγονται για τους αγώνες από τα κάτω καλύτερες και περισσότερες. 

Η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (ΝΛΟΚΕ), το μέτωπο των Ανυπότακτων του Ζαν Λικ Μελανσόν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα επίσημα ήρθε δεύτερο με ελάχιστη διαφορά από τον Μακρόν και τους συμμάχους του. Ο ίδιος ο Μελανσόν αλλά και η εφημερίδα Λε Μοντ όμως, κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών πως καταμέτρησαν ξεχωριστά υποψήφιους που στηρίζονταν από τη ΝΛΟΚΕ στην Κορσική και στις υπερπόντιες περιοχές ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός κρότος του αποτελέσματος είναι πολύ δυνατός για να αποσιωπηθεί.

Μόλις δύο μήνες πριν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν έκανε εκκλήσεις προς τον κόσμο της Αριστεράς να τον ψηφίσει για να “φράξει τον δρόμο στη Λεπέν”. Τώρα ψάχνει στα μουλωχτά στηρίγματα από τους φασίστες για να φράξει τον δρόμο στην Αριστερά στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών ώστε να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τις αντεργατικές του επιθέσεις. Είναι η πρώτη φορά από το 2002, οπότε και οι βουλευτικές εκλογές ευθυγραμμίστηκαν χρονικά με τις προεδρικές, που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κινδυνεύει να μην έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ στον πρώτο γύρο ο συνασπισμός του Μακρόν “Μαζί” προηγείται σε μόλις 203 εκλογικές περιφέρειες, 105 λιγότερες απ' ότι το 2017, ενώ αυτός της ΝΛΟΚΕ 194 (συν άλλες 9 που το ΥΠΕΣ αμφισβητεί).

Τριγμοί

Οι τριγμοί που προκαλούν αυτά τα αποτελέσματα στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι πολλαπλοί. Ακόμα και αν η ΝΛΟΚΕ έρθει δεύτερη, τα κοινοβουλευτικά δεκανίκια στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί ο Μακρόν μέσα και έξω από την κοινοβουλευτική του συμμαχία “Μαζί” είναι αδύναμα και φθαρμένα από τους αγώνες της περασμένης πενταετίας.

Το ποσοστό της αποχής στον πρώτο γύρο είναι τόσο μεγάλο -52.49%- που κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο πολύ δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα είναι από μόνα τους ένα δυνατό ράπισμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν που μέσα στα 5 χρόνια της προεδρίας του συνάντησε τις αντιστάσεις των κινημάτων των Κίτρινων Γιλέκων, της νεολαίας, ενάντια στα νόμο για την καθολική ασφάλεια και τον εργασιακό νόμο, αλλά και των μειονοτήτων ενάντια στον ισλαμοφοβικό νόμο για τον “σεπαρατισμό”. Κινήματα που μέχρι τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές όλα έδειχναν πως δεν κατάφερνε να τα εκφράσει η Αριστερά. 

Η Λεπέν προσπάθησε να παρουσιάσει την άκρα δεξιά ως τη μοναδική εναλλακτική απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό του Μακρόν. Συνδυάζοντας μια σκληρά ισλαμοφοβική και ρατσιστική καμπάνια με θεωρίες περί «Μεγάλης Αντικατάστασης» («οι μετανάστες περιθωριοποιούν τους ντόπιους») προσπάθησε να κερδίσει τη λαϊκή αγανάκτηση  απέναντι στον “Πρόεδρο των πλουσίων”. 

«Η επιτυχία της ΝΛΟΚΕ στις βουλευτικές εκλογές δεν σημαίνει προφανώς πως η φασιστική απειλή που ενσαρκώνουν η Λεπέν και ο Ζεμούρ εξαφανίστηκαν», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ματιέ, ακτιβιστής του αντιρατσιστικού κινήματος στο Παρίσι. «Παρόλο που η πρώτη δεν κατάφερε να εκλεγεί απευθείας από τον πρώτο γύρο και ο δεύτερος αποκλείστηκε τελείως». 

Η συζήτηση όμως περί εναλλακτικής άλλαξε χρώμα. Πουθενά αλλού δε συμβολίζεται αυτό τόσο ξεκάθαρα όσο στο πρόσωπο της Ρασέλ Κεκέ, υποψήφιας με τη Λαϊκή Ένωση που πήρε το 42.30% των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια Σεβιλί-Λαρί απέναντι στην πρώην υπουργό αθλητισμού Ροξάνα Μαρασινονί (24.24%). Η Κεκέ είναι μια καμαριέρα. Μια καμαριέρα με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μια φτωχή, μαύρη καμαριέρα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην νικηφόρα απεργία διάρκειας 22 μηνών στο ξενοδοχείο Ιμπίς Μπατινιόλ και που όλα δείχνουν πως στο δεύτερο γύρο θα κερδίσει τη βουλευτική έδρα. Στο πρόσωπό της η άρχουσα τάξη της Γαλλίας βλέπει όσα σιχαίνεται: μια “μη ντόπια” μαχητική εργάτρια που νίκησε τα αφεντικά της.

Ευκαιρία 

«Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Δεν μπορούμε όμως να αρκεστούμε στην επιτυχία της Αριστεράς και του Μελανσόν στις εκλογές, όσο και να μας χαροποιεί. Χρειάζεται να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για να μεταφράσουμε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος σε αγώνες. Αγώνες στους δρόμους και στις γειτονιές ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές του Μακρόν που ενίσχυσαν την άκρα δεξιά, αγώνες στους χώρους δουλειάς ενάντια στις επιθέσεις του στα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, τις συνθήκες ζωής μας», τονίζει ο Ματιέ. 

Ενώ ο Ντενί Γκοντάρ, συντονιστής της Πορείας Αλληλεγγύης μας είπε πως «Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν αστάθεια, μια κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση. Προς το παρόν κυριαρχεί η συζήτηση για τις εκλογές αλλά αυτό θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Θα έχουμε και πάλι αγώνες και εκεί θα φανούν οι αδυναμίες της Λαϊκής Ένωσης. Θα χρειαστεί ένα δυνατό κίνημα στους δρόμους για να κοντράρει τις επιθέσεις. Καμία κοινοβουλευτική παρουσία, όσο δυνατή κι αν είναι, δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Η άνοδος της Αριστεράς δημιουργεί μια πόλωση. Η Αριστερά θα χρειαστεί να αγκαλιάσει και να συμμετέχει ενεργά σε διαδηλώσεις σαν αυτή του περασμένου Σαββάτου αν θέλουμε να σταματήσουμε την άνοδο της Λεπέν που εκφράστηκε και στον πρώτο γύρο, αν και λιγότερο έντονα απ' ότι στις προεδρικές εκλογές, και να ανοίξει το δρόμο για μια εναλλακτική από τα κάτω».

Ρασέλ Κεκέ


Αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα

Το Σάββατο 11/6, παραμονή των εκλογών περίπου 5.000 άτομα διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς. 

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Πορεία Αλληλεγγύης, ένα αντιρατσιστικό μέτωπο συνδικάτων και οργανώσεων. Μετανάστες με και χωρίς χαρτιά, τοπικές αντιρατσιστικές επιτροπές και πρόσφυγες από το βόρεια προάστια του Παρισιού και απ' το Μοντρέιγ διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσισμό, την άκρα δεξιά αλλά και την αστυνομική βία με αφορμή την τέταρτη δολοφονία μετανάστη από την αστυνομία μέσα σε τέσσερις μήνες, φωνάζοντας «Η αστυνομία σκοτώνει, ο ρατσισμός σκοτώνει, ο φασισμός σκοτώνει» και «Χαρτιά, δουλειές, νομιμοποιήσεις για όλους». Πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Μασσαλία, τη Μπαγιόν, το Πουατιέ, την Αμιένη και τη Βαλάνς. Η Σολέν, ακτιβίστρια από τη Μασσαλία μας είπε πως «αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι μας. Ξέρουμε πλέον πως μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Στο χέρι μας είναι να το παλέψουμε».