Αντιπολεμικό κίνημα
G7+ΕΕ δίπλα στο ΝΑΤΟ: Μακρύς και άγριος πόλεμος

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι μαζί με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Κίεβο στα μέσα Ιούνη

Σύνοδος G7

Για 17 χρόνια, από το 1997, η Ρωσία ήταν το Νο 8 της συμμορίας των ισχυρότερων χωρών του «δυτικού» μπλοκ του πλανήτη από την οποία εκδιώχθηκε το 2014, με το φόρουμ Γαλλίας, ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, να επανέρχεται ξανά σε G7. Αλλά στην πρόσφατη συνεδρίασή τους, αφού φωτογραφήθηκαν με φόντο τις βαυαρικές Άλπεις, οι επτά ανακοίνωσαν μια σειρά από νέα μέτρα εναντίον του πρώην εταίρου τους.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και οι G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντώντας και στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς επαίνεσε την ενότητα των συμμάχων, την οποία «δεν περίμενε ο Πούτιν». Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον συνεννοήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν να μην επιχειρηθούν διαπραγματεύσεις «τώρα στην Ουκρανία γιατί υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της πορείας της σύρραξης». 

Το πρώτο καινούργιο μέτρο οικονομικού πολέμου που ανακοίνωσαν πριν την έναρξη της συνόδου αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζόνσον, ήταν η εφαρμογή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, απόφαση που ακολούθησαν ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Επόμενο μέτρο ήταν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal τη Δευτέρα 27/6 «οι επτά βάδιζαν προς συμφωνία που έμελλε να καταλήξει την Τρίτη αναζητώντας ένα μηχανισμό που να μπορεί να βάλει πλαφόν στη διεθνή τιμή του ρωσικού πετρελαίου» προκειμένου να πληγεί μια βασική πηγή εσόδων της ρωσικής οικονομίας, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της Συνόδου. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Yellen, «οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά σε συνομιλίες με ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τις προσπάθειες να σχηματιστεί ένα καρτέλ αγοραστών και να τεθεί έτσι ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου...» 

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με την WSJ, «o Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε στη συνάντηση ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ήταν αποτελεσματικό έναντι της Ρωσίας επειδή θα περιόριζε τις χρηματοοικονομικές ροές προς τη Μόσχα, ενώ παράλληλα θα μείωνε τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στη Δύση εν μέρει λόγω των τιμών της ενέργειας, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες». 

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση συζητείται, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται η συμφωνία και των 27 μελών της ΕΕ για να την υιοθετήσει το μπλοκ. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όπως είπα λίγο πριν, ο σκοπόςς είναι να στοχεύσουμε τη Ρωσία και όχι να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη». Ενώ για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού είπε ότι «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους». 

Τα μέτρα των G7, των οποίων οι κυβερνήσεις κατά τα άλλα ασπάζονται την ελευθερία της αγοράς, εναντίον της Ρωσίας είναι η πεμπτουσία της κρατικής παρέμβασης στην παγκόσμια οικονομία που ο Λένιν περιέγραφε εδώ και ένα αιώνα όταν έγραφε τον «Ιμπεριαλισμό» -αναδεικνύοντας πως η κλιμάκωση των οικονομικών ανταγωνισμών οδηγεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους οποίους το προλεταριάτο πρέπει να καταδικάσει και από τη μια και από την άλλη πλευρά. 

Της ανακοίνωσης των τριών αυτών μέτρων είχε προηγηθεί τεχνική «πτώχευση» της Ρωσίας λίγες μέρες πριν γιατί δεν κατάφερε να πληρώσει τόκους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έληγαν στις 27 Μαΐου. Η τελευταία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές γιατί δεν της επιτρέπουν να πληρώσει σε ρούβλια. Αλλά δεν είναι μόνο η Ρωσία που βρέθηκε στο στόχαστρο αλλά και η Κίνα. Οι G7 αποφάσισαν επιπλέον να προχωρήσουν σε επενδύσεις 600 δισ. στις υποδομές των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να ανακόψουν τα ανοίγματα της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για μια απόφαση που προσπαθεί να μπει σφήνα στην Κίνα που την περασμένη εβδομάδα οργάνωσε τη σύνοδο των BRICS με τη συμμετοχή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής – όπου για πρώτη φορά μετά την κήρυξη του πολέμου ο Πούτιν συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση. Στην μακροσκελέστατη κοινή τους διακήρυξη οι χώρες (που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία) αναφέρουν: «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και υπενθυμίζουμε τις εθνικές μας θέσεις, όπως εκφράστηκαν στα κατάλληλα φόρουμ…Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας…»


Τους 4 μήνες έκλεισε στις 24 Ιούνη ο πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και συνεχίζει να μαίνεται με σφοδρότητα: Την περασμένη εβδομάδα στην Ανατολική Ουκρανία ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Σεβεροντόνετσκ. Οι μάχες τις οποίες συνοδεύουν ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί αναμένεται να ενταθούν εκ νέου στη γειτονική πόλη του Λισιτσάνσκ ενώ μετά από αρκετό διάστημα πλήγματα δέχτηκε και η πόλη του Κιέβου.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται σε ένα μακρόσυρτο καταστροφικό τέμπο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελέσνσκι ζητάει περισσότερα αντιαεροπορικά και κυρώσεις και η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύμφωνα με το Ρόιτερς υπόσχεται στον στρατό της Ουκρανίας ένα νέο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, μέσου ως μακρού βεληνεκούς, καθώς και τη χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στις ουκρανικές δυνάμεις, ιδίως περισσότερων πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ. H Ρωσία από την άλλη δηλώνει έτοιμη να στείλει στη Λευκορωσία βαλλιστικούς πυραύλους σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Πούτιν απαντώντας στην απόφαση της Λιθουανίας να περιορίσει τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ επικαλούμενη κυρώσεις της ΕΕ.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου σημαδεύτηκε και από έντονο διπλωματικό αναβρασμό: Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήρθε να διαδεχτεί η Σύνοδος των G7 στις βαυαρικές Άλπεις καθώς και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ακολουθεί στις 29-30 Ιούνη στη Μαδρίτη. Στις 23-24 Ιούνη πραγματοποιήθηκε επίσης διαδικτυακά στο Πεκίνο η διάσκεψη των BRICS δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και τη Νότια Αφρική.

Μόνο που ο διπλωματικός αναβρασμός δεν έχει στόχο την εκτόνωση της σύρραξης αλλά τη συνέχισή της σε ένα μακρόσυρτο πόλεμο φθοράς ανάμεσα σε αντικρουόμενα μπλοκ που αφορά όχι μόνο την Ουκρανία και τις γύρω χώρες αλλά κάθε γωνιά του πλανήτη.


Πολέμου συνδικάτο

Να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ στην κατεύθυνση της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, αντίθετα με τις όποιες ταλαντεύσεις φάνηκαν να τους ταλανίζουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη. 

Οι «27» αποφάσισαν να δώσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία (και στη Μολδαβία ενώ έδωσαν πράσινο φως στην ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας) ξεπερνώντας στα γρήγορα τα όποια ζητήματα έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς κωλύματα σε άλλες χώρες. Οι 27 αποφάσισαν επίσης την υιοθέτηση ενός έκτου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία, κάλεσαν όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη με πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία, νέας έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής, ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η «συμβολική» προς το παρόν «ευρωπαϊκή προοπτική» της Ουκρανίας επισκιάστηκε βέβαια από το πάγωμα του ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία – μετά από βέτο της Βουλγαρίας την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατήγγειλε ότι συνεργάζεται με την Ρωσία- με την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου των Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Εμανουέλ Μακρόν για τα Δυτικά Βαλκάνια να ακυρώνεται. (Μετά από πιέσεις, την επομένη της Συνόδου Κορυφής, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, με ψήφους 170 υπέρ έναντι 37 κατά και με 21 αποχές, έδωσε το πράσινο φως για την άρση του βέτο).

Τα ζητήματα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης μετατέθηκαν να συζητηθούν σε νέα έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, πιθανά στα μέσα του Ιούλη.  

«Ειλικρινά, κάνετε καταπληκτική δουλειά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσει τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 (που κατασκεύασε η Gazprom) και να τα συνδέσει με ένα τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ακτή της Βαλτικής, σύμφωνα με το Der Spiegel.