Αντιπολεμικό κίνημα
Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Πολιορκημένη από διαδηλωτές

26/6, Μαδρίτη, Χιλιάδες διαδήλωσαν για ειρήνη και ενάντια στο ΝΑΤΟ. Φωτό: AFP

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Ιούνη στην Μαδρίτη έχει θέσει σαν στόχο να αναδείξει την ανωτερότητα του «δημοκρατικού» δυτικού μπλοκ ενάντια στην «απολίτιστη» και «οπισθοδρομική» Ρωσία του Πούτιν. 

Αλλά οι εξελίξεις λίγες μόλις μέρες μετά την εκκίνηση της Συνόδου αμαυρώνουν αυτήν την εικόνα. Μέσα στην ίδια την Ισπανία ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος εικόνες από τη σφαγή των προσφύγων στη Μελίγια.

Στις ΗΠΑ γυναίκες και άνδρες κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων για να καταγγείλουν την απονομιμοποίηση της έκτρωσης στην χώρα της «ελευθερίας». 

Διόλου δεν διαφέρουν από τον Πούτιν οι δημοκρατίες της Δύσης, ακόμη και αν δεν έχουν στην ηγεσία τους έναν Τραμπ ή έναν Ορμπάν, όταν η συζήτηση φτάνει στις γυναίκες, τους πρόσφυγες, τις δημοκρατικές ελευθερίες ή τους δικούς τους πολέμους και πραξικοπήματα σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Αυτόν τον ρόλο άλλωστε αναδεικνύουν οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο ισπανικό κράτος, όχι μόνο ενάντια στη σφαγή στην Μαλίγια αλλά ενάντια στην ίδια τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη παρά τις σκληρές προσπάθειες της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης Σάντσεθ να τις απαγορέψει κινητοποιώντας δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς.

Απέναντι στη μεγαλύτερη «επιχείρηση ασφαλείας» στην ιστορία της Ισπανίας, όπως την χαρακτήρισε ένας αξιωματούχος, στην οποία μάλιστα έδωσαν το προκλητικό όνομα «Eιρήνη»(!), χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης την περασμένη Κυριακή 26 Ιουνίου, ενώ νωρίτερα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος για την Ειρήνη «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ». Στο συλλαλητήριο που κατέληξε στην Plaza de Espana, σύμφωνα με το Telesur κυριάρχησαν τα συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κατά των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ που συνοδεύονταν από αιχμηρή κριτική προς την ΕΕ. Στην τελική της διακήρυξη, η αντι-σύνοδος κατήγγειλε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν γυρισμένη την πλάτη απέναντι σε όλα τα πραγματικά προβλήματα του πλανήτη, την πείνα, τις αρρώστιες, την ανισότητα, την ανεργία, την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, την κλιματική αλλαγή. 

Όπως ανέφερε απαντώντας στην ατζέντα της Συνόδου που θέλει ένα ΝΑΤΟ «360 μοιρών»: «Η εναλλακτική σύνοδος, για την Ειρήνη, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους πολέμους, υπογραμμίζει την υποχρέωση του ανθρώπινου είδους να χτίσει και να υπερασπιστεί την ειρήνη σε 360 μοίρες, από τον βορρά στον νότο και από την ανατολή στη δύση, παλεύοντας ενάντια στον μιλιταρισμό σαν έναν τρόπο λύσης των συγκρούσεων».

Παζάρια

Στο μεταξύ, στις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα που θα συζητηθούν μέσα στη Σύνοδο, εντείνονται οι προσπάθειες και τα παζάρια προκειμένου να έχουν βρεθεί συμβιβαστικές φόρμουλες για ανταγωνισμούς ανάμεσα σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η  Ελλάδα και η Τουρκία, προκειμένου η συμμαχία να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η γραμμή του ΝΑΤΟ για ένα μακρόσυρτο πόλεμο φθοράς με την Ρωσία στην Ουκρανία με το πρόσωπο στραμμένο προς την Κίνα. 

Αλλά δίπλα στους πανηγυρισμούς για την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκύπτουν και οι αντιθέσεις. Όπως αυτή της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάτζα Καλάς, που άσκησε έντονη κριτική στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την χώρα της ζητώντας άμεση και περισσότερη στήριξη:  

«Η Εσθονία θα σβηστεί από τον χάρτη και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της θα ισοπεδωθεί, αν εφαρμοστούν τα τρέχοντα σχέδια του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της χώρας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης», ανέφερε την περασμένη Τετάρτη καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, τα υπάρχοντα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπουν την κατάληψη των Βαλτικών Χωρών από την Ρωσία πριν αυτές ανακαταληφθούν από το ΝΑΤΟ μετά από 180 μέρες.   Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς θα έχει απομείνει από την Εσθονία, τις βαλτικές χώρες και την Ευρώπη γενικότερα μετά από τις καταλήψεις και τις ανακαταλήψεις που επεξεργάζονται τα διάφορα στρατιωτικά επιτελεία στο Ταλίν, στο Ελσίνκι, στη Μόσχα, στην Μαδρίτη αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός δυνατού αντιπολεμικού κινήματος 360 μοιρών σαν και αυτό που διαδήλωσε προχθες στη Μαδρίτη, από τον βορρά στον νότο και από την ανατολή στη δύση.