Κορονοϊός
Έκτο κύμα πανδημίας: Να ρίξουμε την κυβέρνηση του θανάτου

29/7/21, Κινητοποίηση στο Υπ. Υγείας ενάντια στις αναστολές των ανεμβολίαστων. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ένα μήνα μετά την κυβερνητική «λήξη της πανδημίας» και βρισκόμαστε στην αρχή του έκτου κύματος. Τα κρούσματα και οι επιμολύνσεις μεγαλώνουν (αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος εξαιτίας της διακοπής των προγραμμάτων ιχνηλάτησης), οι νοσηλείες και οι θάνατοι το ίδιο. Το έκτο κύμα είναι επικίνδυνο για δύο λόγους. 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι δύο νέες και ακόμη πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) είναι, αυτή τη στιγμή, κυρίαρχες και μολύνουν με την ίδια ευκολία ανεμβολίαστους, εμβολιασμένους και όσους είχανε νοσήσει. Τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά των ΒΑ.4 και 5. Ακόμη και άνθρωποι με υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) παράγουν αντισώματα που δυσκολεύονται να τις εξουδετερώσουν*. Θεωρητικά, όλος ο πληθυσμός είναι ευάλωτος στη νόσο που μπορεί μεν να είναι «ήπια» αλλά αυτό δεν ισχύει στα «ευάλωτα άτομα».  

Ο δεύτερος, και σημαντικότερος, λόγος είναι για το τι θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον θα συνεχιστούν και θα προκαλέσουν νέες μολύνσεις. Και αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμφάνισης μίας τελείως διαφορετικής παραλλαγής από διαφορετικό κλάδο της οικογένειας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Όπως αναφέρει το Nature: «Οι συνεχείς λοιμώξεις με Όμικρον τελικά μπορεί να δημιουργήσουν ευρεία ανοσία εναντίον της, οπότε θα ανοίξει “παράθυρο” για μια τελείως διαφορετική παραλλαγή... οι επιστήμονες δεν έχουν εγγυήσεις ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα είναι λιγότερο θανατηφόρα, καθώς οι ιοί δεν εξελίσσονται κατ' ανάγκη για να γίνουν λιγότερο φονικοί... είναι επίσης ασαφές πότε θα εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή».

Εμβολιασμός για “ψυχολογικούς λόγους”

Γράφαμε, πριν από δύο τεύχη, στην εμφάνιση αυτών των υποπαραλλαγών στην Πορτογαλία, ότι η στάση της πορτογαλικής κυβέρνησης ήταν «καμία επαναφορά περιοριστικών μέτρων για χάρη του τουρισμού» και «ατομική ευθύνη». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το πήγε ένα βήμα παραπέρα: η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «προτείνει τον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών, για όσους το επιθυμούν, με τέταρτη δόση των υπαρχόντων εμβολίων» την ίδια στιγμή που αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Μπροστά στις αντιδράσεις, ακόμα και ο Μόσιαλος αναγκάστηκε να εναντιωθεί, η κυβέρνηση μίλησε για χορήγηση τέταρτης δόσης για «ψυχολογικούς λόγους σε όσους φοβούνται» (!). Το μήνυμα είναι: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εγκληματική πολιτική της, είναι υπεύθυνη για τους νεκρούς συνανθρώπους μας από την πανδημία (τους περισσότερους στην ΕΕ ανά εκατ. κατοίκους) αλλά και για την συνέχισή της. 

Σε όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ αλλά προσπαθεί να το ξεχαρβαλώσει και να το ιδιωτικοποιήσει. Οι αγώνες των εργαζόμενων στην Υγεία το κρατάνε ακόμα ζωντανό. Δεν ενίσχυσε τα ΜΜΜ για να πηγαίνουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι και η νεολαία στις δουλειές και στις σπουδές τους. Δεν προστάτεψε τα σχολεία και τις σχολές. Δεν προστάτεψε τους χώρους δουλειάς και τους εργαζόμενους που νοσούσαν από τις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Δεν οργάνωσε μαζικό σύστημα ιχνηλάτησης (tests). Εργαλειοποίησε, υπονόμευσε και αχρήστευσε τον εμβολιασμό παρουσιάζοντάς τον ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κρατάει, εκδικητικά, εκτός ΕΣΥ 7.000 «ανεμβολίαστους» υγειονομικούς που είναι πολύτιμοι για τη λειτουργία του και δεν έχουν καμία ανοσιολογική διαφορά με τους «εμβολιασμένους» συναδέρφους τους. Και το «κερασάκι στη τούρτα»: αυξάνει, από 1 Ιούλη, το ΦΠΑ στις μάσκες προστασίας και στα αντισηπτικά. Ενώ, οι ενδείξεις για το έκτο κύμα υπήρχαν από τον Απρίλιο, θυσίασε, σκόπιμα, την υγεία μας προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας. 

Να ρίξουμε την κυβέρνηση του θανάτου. Οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας πρέπει να συνεχίσουν να έχουν στη πρώτη γραμμή των αιτημάτων την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία από την πανδημία. Μόνο στους αγώνες βρίσκεται η δύναμη για να σώσουμε τις ζωές μας (και) από την πανδημία.

 

*δείτε εδώ τη σύνοψη των δεδομένων της πρόσφατης δημοσίευσης των Nicole P Hachmann και συνεργατών στο The New England Journal of Medicine 2022, (https://tinyurl.com/3e9cfu4m)