Καταπίεση και απελευθέρωση
Το πρώτο Pride στα Γιάννενα

28/6, Γιάννενα. Φωτό: Όμηρος Χαρίσης

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στα Γιάννενα ξεκινούσε η διαδήλωση του Pride από την Περιφέρεια. 

Η Λουίζα Γκίκα, γιατρός και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ, δήλωσε: “Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στα Γιάννενα διαδήλωση περηφάνιας, κι αυτό είναι ενδεικτικό μιας μεγάλης ριζοσπαστικοποίησης: ακόμα και στις μικρές πόλεις, ο κόσμος θέλει να παλέψει για τα ζητήματα της καταπίεσης. Θέλουμε κι εδώ όχι μόνο να ανοίξει το ζήτημα της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας, αλλά να συνδεθεί και με τις άλλες μάχες του κινήματος. Για παράδειγμα την ίδια ώρα που θα διαδηλώνουμε εμείς στα Γιάννενα, στην Αθήνα θα γίνονται διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην έκτρωση. 

Οι μάχες για την απελευθέρωση έχουν μεγάλη απήχηση στον χώρο της Υγείας. Νέοι γιατροί στα νοσοκομεία ανοίγουν πιο αιχμηρά αυτές τις συζητήσεις. Ότι δηλαδή όταν η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ, εμείς σαν υγειονομικό κίνημα δεν παλεύουμε για τα μίνιμουμ, αλλά για να έχουμε πραγματικά νοσοκομεία για όλους. Πρέπει να παλέψουμε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικά για τα τρανς άτομα που υφίστανται έντονο αποκλεισμό. Η συζήτηση περιλαμβάνει και τις σχολές και ανοίγει κι εκεί. Έχει έρθει η ώρα να δούμε πώς θα αλλάξει η επιστημονική αντιμετώπιση απέναντι στα θέματα φύλου και σεξουαλικότητας. Οι παρωχημένες και προσβλητικές παραδοχές για την ομοφυλοφιλία και την ταυτότητα φύλου που διδάσκονταν μέχρι πρόσφατα στις ιατρικές σχολές πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη νέα γνώση και να στηρίξουμε και επιστημονικά τα αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος”.