Γράμματα και σχόλια
Το Μαχαίρι και το Πεπόνι

6 Νοέμβρη 2021, Αθήνα, Διαδήλωση ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Σε άρθρο της ΕΦΣΥΝ ("Αναθέτουν σε ιδιώτες και το νομοθετικό έργο!", 21.06.2022) διαβάζουμε ότι ο υπουργός Σκρέκας αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία "να επεξεργαστεί νομοτεχνικά και να «οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο»" που ξεπουλάει τα δάση και τα βουνά στους ιδιώτες για να χτίσουν ΒΑΠΕ με όρους κέρδους. Κρίνοντας από την πορεία αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι κάτι το παράδοξο. 

Ποιος είναι ο ρόλος των υπουργικών γραφείων; Δεν είναι ακριβώς να δίνουν την υποδομή και τα μέσα στον κομματικό στρατό της ΝΔ, ώστε να επιτρέπει με τη σειρά της στον κάθε Μυτιληναίο και στην κάθε ΤΕΡΝΑ να αλωνίζουν σε βουνά και δάση; Ο παρείσακτος μέσα στον κρατικό μηχανισμό δεν είναι οι ιδιωτικές εταιρίες, αλλά οι αριστεροί άνθρωποι που νομίζουν ότι θα τον αξιοποιήσουν για το συμφέρον της πλειοψηφίας. Περιμένει κανείς στα σοβαρά ότι το περιβαλλοντικό κίνημα και οι κάτοικοι που αντιστέκονται στις καταστροφικές βιομηχανικές ΑΠΕ θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την λαβυρινθώδη κρατική γραφειοκρατία; τα αλληλοαναιρούμενα νομικά παραθυράκια; τις επιτροπές γεμάτες αλούπηδες της δεξιάς που σέρνουν τις διαδικασίες μέχρι εξάντλησης του αντιπάλου; τα ΜΑΤ;

Τα αφεντικά και η ΝΔ πληρώνουν ιδιωτικές εταιρίες (όπως πάντα κάνανε), γιατί απλά μπορούν. Όπως επίσης μπορούν ενίοτε να παρακάμπτουν τις "νόμιμες" κρατικές διαδικασίες για να πετυχαίνουν τα συμφέροντά τους. Αλλά η αριστερά δεν κερδίζει κάποια ηθική ανωτερότητα με το να υποδεικνύει απλά ότι η ΝΔ έχει και το μαχαίρι του κράτους και το πεπόνι των εξωθεσμικών ιδιωτικών εταιριών. Ακόμα και την "ηθική" της (!?) να χάσει η άρχουσα τάξη, αν πετύχει τους στόχους της, είναι ευχαριστημένη. 

Οι εργαζόμενοι, οι ακτιβιστές του πρασίνου και οι φτωχοί κάτοικοι, όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να μισθώνουν ιδιώτες για να φτιάχνουν νομοσχέδια, ούτε να εκλέγουν ανθρώπους στις μη-εκλέξιμες, σκιώδεις θέσεις-κλειδιά για να τα εφαρμόσουν. Μπορούν μόνο να επιβάλλουν τα αιτήματά τους δημιουργώντας κίνημα. Μπορούν με τον αγώνα τους να φτάσουν έως και να φτιάξουν άλλους θεσμούς από τα κάτω, που και θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του λαού. Αλλά το χτίσιμο τέτοιων θεσμών δεν περνάει από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια, ούτε από παρακάλια στους κομματικούς στρατούς της ΝΔ (ή όποιους άλλους) να "κάνουν τη δουλειά τους". Ούτε να κάνουμε τη δουλειά τους για χάρη τους. Τη δουλειά τους την κάνουν ήδη και είναι καταστροφική. 

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος που θέλει να αντιταχθεί σ'αυτήν την καταστροφή πρέπει να είναι εξίσου έτοιμος να παρακάμψει θεσμικές, "νόμιμες" διαδικασίες, που όμως δεν έχουν κανένα άλλο λόγο ύπαρξης παρά να καταστέλλουν, να διαχωρίζουν, να απελπίζουν και να αποπροσανατολίζουν το κίνημα. Αλλιώς γινόμαστε κι εμείς πεπόνι να μας κόψουν.