Η Άποψή μας
Με οδηγό τις επαναστατικές ιδέες του Μαρξισμού

Μαρξισμός 2019

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το τριήμερο εκδηλώσεων και συζητήσεων Μαρξισμός 2022. Το πρώτο κάλεσμα για αυτό το πολιτικό γεγονός πριν από μερικές βδομάδες είχε σαν αφετηρία τη διαπίστωση ότι οι ιδέες του Μαρξ είναι σήμερα πιο επίκαιρες παρά ποτέ. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η διαπίστωση παίρνει καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τις οικονομικές εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μελετούν, λένε, τους όρους που θα επιβάλουν σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να τις διευκολύνουν ώστε να μην χρεοκοπήσουν τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν. Με απλά ελληνικά, ράβουν το κοστούμι για νέα Μνημόνια, όσες φανφάρες κι αν ακούμε από τον Μητσοτάκη για «έξοδο από την εποπτεία».

Την ίδια στιγμή, έρχεται στην επιφάνεια μια μελέτη που δείχνει ότι οι τραπεζίτες των χωρών της ευρωζώνης μπορούν να εξασφαλίσουν 24 δις ευρώ έξτρα κέρδη απλά και μόνο καταθέτοντας με τα νέα αυξημένα επιτόκια στην ΕΚΤ τα χρήματα από τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ με επιδοτούμενο επιτόκιο στα χρόνια της πανδημίας! Οι τραπεζίτες πήραν 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σαν φθηνό χρήμα για να «στηρίξουν την οικονομία» μέσα στις καραντίνες και τώρα θα εισπράξουν και έξτρα κέρδη στο όνομα της «καταπολέμησης του πληθωρισμού» με την άνοδο των επιτoκίων.

Παράνοια

Η παράνοια του καπιταλισμού δεν σταματάει εδώ. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδό τους στη Μαδρίτη αποφάσισαν να δεκαπλασιάσουν τις δυνάμεις τους που θα βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία για να υπερασπίσουν, λένε, την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, όμως, αποφάσισαν ότι οι Κούρδοι που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους είναι «τρομοκράτες».

Το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο ανεβαίνει καθώς ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν κλιμακώνουν τον αγώνα δρόμου των εξοπλισμών με F35 από τη μια μεριά και αναβαθμισμένα F16 από την άλλη. Όλοι μιλάνε για τον κίνδυνο «θερμού επεισόδιου» στο Αιγαίο, αλλά κρύβουν το γεγονός ότι το Ισραήλ ήδη ξεκίνησε θερμό πόλεμο για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισραηλινά μαχητικά κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Λιβάνου επειδή μπήκαν στην ΑΟΖ που το Ισραήλ θεωρεί ότι ανήκει σε αυτό και όχι στο Λίβανο. Κι ο Μητσοτάκης, ο πιο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, πουλάει τρέλα περί «ψύχραιμης δύναμης που εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ευτυχώς οι εξελίξεις δεν φέρνουν μόνο επιβεβαιώσεις για το πόσο δίκιο είχε ο Μαρξ όταν έγραφε για το πόσο επικίνδυνο σύστημα είναι ο καπιταλισμός. Φέρνουν επίσης επιβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι «ιστορικοί νεκροθάφτες» αυτού του συστήματος. Από το μακρινό Εκουαδόρ μέχρι τη γειτονική Λιβύη και από τις γυναίκες που ξεσηκώνονται στην Αμερική μέχρι την εξέγερση στο Σουδάν, οι ειδήσεις που υποβαθμίζουν τα συστημικά ΜΜΕ δείχνουν ότι μπορούμε να παλέψουμε. Μπορούμε να απεργήσουμε, να βγούμε στους δρόμους, να κάνουμε κυβερνήσεις να τρέμουν.

Το τριήμερο του Μαρξισμού 2022 που ξεκινάει την Παρασκευή έρχεται να μας υπογραμμίσει κάτι παραπάνω. Ότι οργανωμένοι με τις επαναστατικές ιδέες του Μαρξ και του Λένιν, της Ρόζας και του Τρότσκι μπορούμε να κάνουμε τους αγώνες μας νικηφόρους. Για να τελειώνουμε με όλους αυτούς που βάζουν τα κέρδη των τραπεζών και τα εξοπλιστικά προγράμματα πάνω από τις ζωές μας.