Η Αριστερά
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2022: Πάμε να κάνουμε τη θεωρία, πράξη

24/6, Απεργιακή κινητοποίηση στην efood. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ιούλιος ’22: η παρατεταμένη κρίση του καπιταλισμού, πολύμορφη και πολυπαραγοντική, είναι παρούσα. Κατάρρευση οικονομιών, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, περιβαλλοντική καταστροφή, επισιτιστική κρίση, ανθρώπινα δικαιώματα, όλα στο τραπέζι προκειμένου να σωθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κομμάτι αυτής της κυριαρχίας, με περισσό ζήλο παλεύει να σώσει το σύστημα στην Ελλάδα. Φτώχεια, ανεργία, πείνα, εκμετάλλευση, δυναμώνουν. Υγεία, παιδεία, συρρικνώνονται. Δικαιώματα, κατακτήσεις, ελευθερίες καταστρέφονται. Ο εθνικισμός εντείνεται, ο φασισμός στηρίζεται.

Ο κόσμος παρά το βάρος που νιώθει προσπαθεί και αντιστέκεται, σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο μπροστά από τις οργανωμένες δυνάμεις. Το πρόταγμα για την αντικαπιταλιστική αριστερά, ήταν πάντα, σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαίο, η λήψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη ενός ανατρεπτικού κινήματος.

Μπροστά και στις εκλογές που όλα δείχνουν ότι έρχονται, είναι ανάγκη να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την παρέμβαση μας στην κατεύθυνση της συγκρότησης και της ανατρεπτικής πάλης...

Σήμερα που μπαίνουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα: Ελληνοτουρκικό, πόλεμος, εργασιακές σχέσεις, περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες. Η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά δεν μπορεί να αφήνει την κουβέντα και την πράξη στα χέρια των ρεφορμιστών, δεν μπορεί να αφήνει την ατζέντα να διαμορφώνεται από το αστικό αφήγημα...

Ο Μαρξισμός με την πολύχρονη εμπειρία, πλούσια θεματολογία και την προσπάθεια για επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, θεωρώ ότι συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ραντεβού στη Νομική! 

Λευτέρης Σιδερής,
μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιστέρι

 

Φαίνεται πως μέχρι σήμερα η θεωρία του Μαρξ έχει επιβιώσει ως ανάλυση. Είναι όμως αλήθεια αυτό που λέγεται ότι δεν έχει σαφή πρακτική σημασία;

 Ο μαρξισμός παραμένει επίκαιρος γιατί συνδέει τη θεωρία με την πράξη, το οικονομικό με το πολιτικό, αναδεικνύοντας τον ανατρεπτικό ρόλο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση της εργασίας και τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο καπιταλιστικό σύστημα οδηγούν σε κρίσεις επαναλαμβανόμενες που διαρκώς θα εκτονώνονται με πολέμους. Σήμερα το σύνθημα «εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στρεφόμαστε στον Μαρξ γιατί απλά είναι «αναπόφευκτος».

Ανοίγοντας στον κύκλο μου τη συζήτηση για το φεστιβάλ «Μαρξισμός» είδα ότι υπήρξε ενδιαφέρον και αρκετοί ήταν αυτοί που έκλεισαν την πρόσκλησή τους για να έρθουν. Παρατήρησα ότι ακόμα και κόσμος που έχει απογοητευτεί από τις δυνάμεις της Αριστεράς, όταν παρασυρθεί σε αυτή τη συζήτηση τελικά ανταποκρίνεται. Γιατί ψάχνει τη διέξοδο και το πώς μπορούμε να παλέψουμε σήμερα για τα δικαιώματά μας. 

Μέσα από τις συζητήσεις στο τριήμερο του Μαρξισμού θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική και η δράση για να φτάσουμε εκεί. Αυτό είναι που περιμένω κι εγώ -πρώτη φορά που θα παρακολουθήσω το φεστιβάλ- και γι’ αυτό οργανώθηκα στο ΣΕΚ. Για να κάνουμε τη θεωρία πράξη.

Τζούλη Καρούτσου,
εργαζόμενη στην Ιδιωτική Υγεία

  

Ο φετινός «Μαρξισμός» πλησιάζει, μετά από μια χρονιά γεμάτη από επιθέσεις της κυβέρνησης προς την εργατική τάξη και τη νεολαία, αλλά και τρομερούς αγώνες. 

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει δείξει την ανικανότητα να λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία φαίνεται να μην έχει τελειωμό, οι ανταγωνισμοί έφεραν και άλλους πολέμους και ακόμα πιο έντονη εξαθλίωση για τους φτωχούς, ενώ μεγαλώνει και η καταπίεση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οργανώνουμε τον «Μαρξισμό» και στις σχολές, συζητώντας με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε «από τα κάτω» την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Ακόμα και στην περίοδο της εξεταστικής, αρκετοί έχουν ήδη κόψει την πρόσκλησή τους για να έρθουν. Ώστε να συζητήσουμε όλα όσα χρειάζονται για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και έμπνευση για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στην άρχουσα τάξη και το σάπιο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Ρεμπέκα Ρούσου, 
φοιτήτρια ΠΑΔΑ

 

Η συμμετοχή μου στον Μαρξισμό οφείλεται, εκτός των άλλων, στο γεγονός ότι επικαιροποιεί την ιστορία της Αριστεράς, την αναγάγει σε κριτήριο άρθρωσης πολιτικής, την αξιοποιεί σε έναν διάλογο με επίδικο αντικείμενο της σημερινή πολιτική συγκυρία και την τοποθετεί στο κέντρο μιας ευρύτερης διερώτησης για το πώς αρθρώνεται μια σύγχρονη πολιτική πρόταση της Αριστεράς. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο νοηματοδοτεί της ενασχόληση με την ιστορία αυτή.

Μιχάλης Λυμπεράτος,
ιστορικός

 

Σε λίγες μέρες θα παρακολουθήσουμε το τριήμερο φεστιβάλ του Μαρξισμού. Ένα τριήμερο επαναστατικών συζητήσεων που πρόκειται να ασχοληθεί με πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες, όλη την κοινωνία. 

Ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία, πόλεμος κι άλλες θεματικές θα συζητηθούν συλλογικά προσφέροντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα του κινήματος αλλά και για το πώς μπορούμε να παλέψουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Ανεβαίνουμε από το Ηράκλειο με τη σιγουριά ότι ο φετινός Μαρξισμός θα μας κάνει όλους και όλες πιο δυνατούς/ές.

Μαντώ Καλατζάκη,
εργαζόμενη στον επισιτισμό, φοιτήτρια Ψυχολογίας, Ηράκλειο

 

Με το κεφάλι ψηλά, παρά τις πολλές δυσκολίες, συνεχίζουμε ως συμβασιούχοι covid στους ΟΤΑ τον αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις μας, ενάντια στην κυβέρνηση και το κράτος. Μέσα σε αυτή τη μάχη γνώρισα την Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΕΚ και είδα ότι μόνο μέσα από κει αξίζει να παλέψω. Για να νικήσουμε χρειάζεται να ενισχυθεί η επαναστατική αριστερά μέσα στους εργατικούς χώρους.Μέσα από το Παναττικό Συντονιστικό Συμβασιούχων ΟΤΑ παλεύουμε για να ξεσηκώσουμε τα σωματεία και τους συναδέλφους για να μπουν σε έναν αγώνα μέχρι τη νίκη. Χρειάζονται ταυτόχρονα και οι επαναστατικές ιδέες που θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι για το αν μπορούν να νικήσουν οι αγώνες που δίνουμε και πώς. Αυτό αφορά όλες τις ηλικίες, από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους. Εγώ στα 55 μου χρόνια «ξαναμπλέχτηκα» με την Αριστερά και τους αγώνες, γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Καλώ όλες και όλους τους εργάτες και τις εργάτριες που δίνουν μάχες να έρθουν στο φεστιβάλ του Μαρξισμού. 

Γεωργία Καρατάσιου,
απολυμένη συμβασιούχος covid στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου