Ιδέες
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στον ΜΑΡΞΙΣΜΟ 2022

Ξεκινά την Παρασκευή το Φεστιβάλ Μαρξισμός 2022 και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα εγκατασταθεί για τρεις μέρες στη Νομική με όλο τον πλούτο της μαρξιστικής σκέψης και εκατοντάδες τίτλους. Εδώ θα προτείνουμε κάποια βιβλία που συνδέονται με τους θεματικούς κύκλους των συζητήσεων του τριήμερου Φεστιβάλ. 

Η επαναστατική παράδοση

Στα τραπέζια του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στη Νομική θα βρείτε όλα τα βιβλία των κλασικών του μαρξισμού. Ανάμεσά τους: το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Μαρξ-Ένγκελς, «Σοσιαλισμός, Ουτοπικός ή επιστημονικός» του Ένγκελς, «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν, «Διαρκής Επανάσταση» του Τρότσκι, «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση» της Ρόζας Λούξεμπουργκ, «Οι Θέσεις της Λυών» του Γκράμσι. 

Ακόμα θα βρείτε βιβλία εισαγωγικά στις ιδέες και τη δράση των κλασικών του μαρξισμού: τους «Επαναστατικούς οδηγούς» για τον Μαρξ και τον Λένιν, το «Μαρξισμός, Θεωρία και Πράξη» του Χάρμαν, το «Ο Λένιν σήμερα» (με ένα κεφάλαιο για την επαναστατική εφημερίδα), το «Μαρξισμός του Τρότσκι» του Ντ. Χάλας, το «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του Τ. Κλιφ, το «Γκράμσι, η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη» του Χάρμαν.

Η κληρονομιά του Οκτώβρη

Η εργατική επανάσταση στη Ρωσία το 1917 ήταν το πανηγύρι των καταπιεσμένων, αλλά χρειάστηκαν μάχες και πολιτικές επιλογές από τους Μπολσεβίκους για να φτάσει στη νίκη. Η μπροσούρα «Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση» του Ν. Λούντου συνοψίζει αυτές τις κρίσιμες καμπές και επιλογές. Πολύ αναλυτικότερα παρουσιάζονται στα «Διδάγματα του Οκτώβρη» του Τρότσκι και στο δεύτερο τόμο της βιογραφίας του Λένιν από τον Τ. Κλιφ «Λένιν 1914-1917, Όλη η εξουσία στα σοβιέτ».

Η σταλινική αντεπανάσταση κατάστρεψε τις κατακτήσεις του Οκτώβρη. Τη μαρξιστική ανάλυση για το πώς έγινε αυτό θα τη βρείτε στα βιβλία: «Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση» των Καλλίνικος, Χάρμαν, Γκαργκάνα, στο κλασικό έργο του Τ. Κλιφ «Κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία» και στον τρίτο τόμο της βιογραφία του Τρότσκι από τον Κλιφ με τίτλο «Η πάλη ενάντια στη σταλινική γραφειοκρατία». Μια ανάλυση ‘από τα μέσα’ για τα σταλινικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζεται στο βιβλίο των Κουρόν-Μοντζελέφσκι «Ανοικτή επιστολή στο Πολωνικό Εργατικό Κόμμα». Επίσης μπορείτε να βρείτε τα κλασικά βιβλία του Βίκτορ Σερζ «Έτος ένα της Ρώσικης Επανάστασης» και «Από τον Λένιν στον Στάλιν»

Καταπίεση και απελευθέρωση

Η μάχη ενάντια στην επίθεση στις εκτρώσεις έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το σεξισμό και τις αιτίες του. Όσες και όσοι δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» φροντίστε να προμηθευτείτε την πρόσφατη 3η έκδοσή του. Τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης αναλύει ο Ένγκελς στο κλασικό βιβλίο του «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», αλλά και ο Κ. Χάρμαν στο «Ο Ένγκελς και η καταγωγή της ανθρώπινης κοινωνίας». Την πρώτη απεργία εργατριών την Ελλάδα στον Πειραιά περιγράφει η Ι. Αυδή-Καλκάνη στο «Εκείνο το πρωί», ενώ η Ν. Βαΐου εξετάζει την «Αθέατη εργασία των γυναικών στη συγκρότηση της πόλης». 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στο φετινό Pride, αλλά τα δικαστήρια αποφυλακίζουν το δολοφόνο του Ζακ. Διαβάστε το βιβλίο του Κ. Τορπουζίδη «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και πάλη για την απελευθέρωση».

Ο καπιταλισμός μέσα στην κρίση του δεν καταπιέζει μόνο με τις διακρίσεις αλλά και χτυπώντας την ψυχική υγεία μας, όπως φάνηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Ο Ίαν Φέργκιουσον εξηγεί από μαρξιστική σκοπιά το γιατί και προτείνει τρόπους για να παλέψουμε στην τελευταία έκδοση του ΜΒ «Μαρξισμός, Πολιτική, και Ψυχική Δυσφορία».

Οικονομική κρίση

Το βιβλίο του Κρις Χάρμαν «Καπιταλισμός Ζόμπι», εκτός από την ανάλυση των κρίσεων του καπιταλισμού, αποτελεί την καλύτερη παρουσίαση της μαρξιστικής θεωρίας για την οικονομία. Μια συνοπτική εισαγωγή στα βασικά σημεία αυτής της θεωρίας είναι και «Η οικονομία του τρελοκομείου» του ίδιου συγγραφέα.  Το βιβλίο του Μαρξ «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο» εξηγεί τις ρίζες της εκμετάλλευσης, ενώ το «Μισθός, τιμή κέρδος» δίνει απαντήσεις και στα σημερινά ερωτήματα για το ποιος φταίει για τον πληθωρισμό. Το πώς συγκεκριμενοποιείται η κρίση στην Ελλάδα θα διαβάσετε στον συλλογικό τόμο «Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση».

Η εργατική τάξη

Η εργατική τάξη και η νεολαία δεν έπαψε ούτε στιγμή να δίνει μάχες ενάντια στις επιθέσεις των κυβερνήσεων. Δείτε το πανόραμα των απεργιών και των διαδηλώσεων στο «Η εργατική αντίσταση στα μνημόνια» και διαβάστε το βιβλίο «Η εργατική τάξη σήμερα» του Λ. Μπόλαρη. Τη δύναμη των απεργιών από τα κάτω και πώς ξεπερνιούνται οι συμβιβασμοί των γραφειοκρατικών ηγεσιών αναλύει η Ρόζα Λούξεμπουργκ στο βιβλίο της «Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα».

Ιμπεριαλισμός και πόλεμος

Δυο πρόσφατες εκδόσεις του ΜΒ, η μπροσούρα «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία» και «Ουκρανία – σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», του Λ. Μπόλαρη, αναλύουν τον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία και τα καθήκοντα του αντιπολεμικού κινήματος. Τις πραγματικές αιτίες πίσω από τους ανταγωνισμούς ανιχνεύει ο Λένιν στο κλασικό έργο του «Ιμπεριαλισμός – ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» και ο Μπουχάριν στο «Ιμπεριαλισμός και παγκόσμια οικονομία». Το πώς μεταφράζονται αυτοί οι ανταγωνισμοί στη γειτονιά μας περιγράφει η συλλογική έκδοση «Ελλάδα-Τουρκία, η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών» και το «Μέση Ανατολή – από το διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση» του Ν. Λούντου. 

Για τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό  στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο και το ιστορικό υπόβαθρο για την Αριστερά στη Λατινική Αμερική θα βρείτε στα βιβλία «Ο Τσε και η επανάσταση στην Κούβα», «Χιλή – η τραγωδία του κοινοβουλευτικού δρόμου» και «Αργεντινή 2001 – από την κρίση στην εξέγερση». 

100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία

Στα τραπέζια του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου θα βρείτε πάρα πολλά βιβλία για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Αξίζει να διαβάσετε για το πώς οι επαναστάτες αντιμετώπισαν τον πόλεμο του ελληνικού καπιταλισμού στη Μικρά Ασία στο βιβλίο του Λ. Μπόλαρη «ΣΕΚΕ – οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα» και του Παντελή Πουλιόπουλου «Πόλεμος κατά του πολέμου». Την ίδια περίοδο περιγράφουν και τα βιβλίο του ιστορικού Δ. Λιβιεράτου «Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα 1917-1923» και «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1926» του Θ. Καμπαγιάννη. Τέλος, «Η Μικρασιατική καταστροφή» του Ν. Ψυρούκη εξακολουθεί να είναι από τα βασικά αριστερά βιβλία για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία του ελληνικού καπιταλισμού.

Περιβαλλοντική καταστροφή

Ο συλλογικός τόμος «Πανδημία/Κλιματική αλλαγή -  ενάντια στον καπιταλισμό της καταστροφής» συνδέει την υγειονομική με την περιβαλλοντική κρίση του συστήματος και δίνει απαντήσεις τόσο για τις αιτίες, όσο και για τη δράση με την οποία μπορούμε να τη σταματήσουμε. Η μπροσούρα του Γ. Ράγκου «Το εμβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο» παρεμβαίνει σε μια συζήτηση που συνεχίζει να απασχολεί την αριστερά και το εργατικό κίνημα από το ξεκίνημα του covid-19.

Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα

Καθώς εξελίσσεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής το βιβλίο της Λ. Βερδέ και της Α. Φράγκου «Η Καταδίκη – Εγκληματική οργάνωση ΧΑ» δείχνει το πώς η συνεχής αντιφασιστική πάλη μέσα κι έξω από τα δικαστήρια είναι ο δρόμος για να κλείσουμε τους ναζί στη φυλακή για πάντα. Το ίδιο κάνουν και άλλα αντιφασιστικά βιβλία που έχει εκδώσει το ΜΒ, όπως το «Φάκελος Χρυσή Αυγή» της Κ. Θωίδου και του Γ. Πίττα. Το ιστορικό υπόβαθρο για τις ενιαιομετωπικές τακτικές που χρειάζεται το εργατικό κίνημα σε αυτήν τη μάχη διαβάζουμε στο βιβλίο του Τρότσκι «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία» και του Τ. Μπίαν «Arditi del popolo».

Οι ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης σε πρόσφυγες και μετανάστες τρέφουν τους φασίστες. Ο Αλεξ Καλλίνικος αναλύει τις ρίζες του ρατσισμού από τη γέννηση του καπιταλισμού μέχρι τις μέρες μας στο βιβλίο του «Ρατσισμός – τι είναι και πώς παλεύεται», ενώ το «Γκρεμίστε το φράχτη – Ανοίξτε τα σύνορα» αναδεικνύει τις μάχες ενάντια στην ρατσιστική Ευρώπη-φρούριο.

Η Αριστερά στην Ελλάδα

Το βιβλίο για το ΣΕΚΕ, που ήδη αναφέραμε, συμπληρώνουν μια σειρά από άλλες εκδόσεις του ΜΒ για την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα: το κλασικό βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου «Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα» (μια πρώτη κριτική στη ρεφορμιστική στροφή του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1930). «Αντίσταση – η επανάσταση που χάθηκε», «Ο εμφύλιος πόλεμος 1946-1949», «Ιουλιανά 1965», «Το πολυτεχνείο είναι εδώ! Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός», «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα» (μια συλλογή κειμένων από την εφημερίδα της ΟΣΕ στη δικτατορία). Και τέλος, μη χάσετε την αφιερωμένη στα 50χρονα του ΣΕΚ έκδοση «50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον Σοσιαλισμό» με κείμενα και αναλύσεις της ΟΣΕ και του ΣΕΚ από τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Μαζί και το λεύκωμα «30 χρόνια φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών» με όλες τις έγχρωμες αφίσες των φεστιβάλ ‘Μαρξισμού’ από το 1988 που ξεκίνησαν μέχρι το 2018.