Καταπίεση και απελευθέρωση
Συμπαράσταση σε δίκη για τρανσφοβική επίθεση, 12/7 στις 9πμ, Εφετείο Εύβοιας

Μια σημαντική υπόθεση τρανσφοβικής επίθεσης δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 12/7 στο Εφετείο Εύβοιας. Ιδιοκτήτης νυχτερινού καταστήματος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί σε 16 μήνες φυλάκιση για τρανσφοβική επίθεση που διέπραξε τον Μάη του 2015 σε βάρος της Σύλβιας Κουρεντζή και δυο φίλων της. Η καταδίκη αφορά επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ εφαρμόστηκε το άρθρο 82Α του ΠΚ (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά) και συγκεκριμένα επειδή το θύμα επιλέχθηκε με βάση την ταυτότητα φύλου. Η πρωτόδικη καταδίκη ήρθε μετά από 5.5 χρόνια αναβολών, ενώ και η ίδια η καταγγελία ήταν μια νίκη, δεδομένου του επίσης τρανσφοβικού τρόπου με τον οποίο την αντιμετώπισε η αστυνομία το βράδυ της επίθεσης.

Όπως περιγράφει η ίδια σε καταγγελία της στο ΣΥΔ: “ο σερβιτόρος του καταστήματος μας είπε να πληρώσουμε και να φύγουμε, διότι όπως μας είπε: «το αφεντικό δε γουστάρει πούστηδες και τραβέλια στο μαγαζί του»... ήρθε ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλους πέντε. Οι τρεις εξ αυτών με έσπρωξαν βίαια πίσω και με κτύπησαν στο πρόσωπο με χαστούκια, με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου και να πέσω στο πάτωμα. Στη συνέχεια και όντας πεσμένη στο πάτωμα με κλωτσούσαν σε όλο μου το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο αποκαλώντας με «τράβελο» και «βρομόπουστα». Όταν ο φίλος μου προσπάθησε να τον σταματήσει, του επιτέθηκαν με μπουνιές και συνεχόμενα κτυπήματα. Ο ένας μάλιστα εκ των πέντε έβγαλε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε με αυτό στο χέρι... [στο ΑΤ Αρτάκης] ζήτησα από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας να προσαχθούν και οι πέντε που μας είχαν επιτεθεί. Εκείνος μου ζήτησε αρχικά ταυτότητα και όταν κατάλαβε ότι είμαι τρανς γυναίκα μου είπε: «τραβέλι είσαι ρε;»... Θεωρώ ακόμη αναγκαίο να σημειωθεί ότι ένας εκ των πέντε που μας επιτέθηκαν και μας τραυμάτισαν είχε στο σβέρκο του χαραγμένη με τατουάζ μία σβάστικα”.

Για την νέα εκδίκαση μετά από έφεση του ιδιοκτήτη, η Σ. Κουρεντζή κάνει έκκληση για συμπαράσταση στις 12/7/22 στις 9πμ στο Εφετείο Πλημμελημάτων Ευβοίας, όπου η υπόθεση έχει αριθμό πινακίου 3.