Η Αριστερά
Κοινή σύσκεψη μπροστά στις εκλογές

Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Η συζήτηση για τις εκλογές κυριαρχεί ήδη στο πολιτικό σκηνικό και απαιτεί απαντήσεις από όλες τις πλευρές. Η προοπτική εκλογών το φθινόπωρο είναι ευκαιρία για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Για να μαυρίσουμε μαζικά τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες και να δυναμώσουμε την πάλη για εργατική εναλλακτική κόντρα στη βαρβαρότητα του συστήματος. 

Η ανάκαμψη της οικονομίας αναβάλλεται ακόμα μια φορά καθώς οι τραπεζίτες σε ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων στο όνομα της «καταπολέμησης του πληθωρισμού» ανοίγοντας την προοπτική μιας νέας ύφεσης παγκόσμια. 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται μακρόσυρτος και η ελληνική εμπλοκή στο πλευρό του ΝΑΤΟ οξύνει την αστάθεια και την απειλή του πολέμου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Η πανδημία μπαίνει στο έκτο κύμα με τα νοσοκομεία διαλυμένα χωρίς προσωπικό εξαιτίας της δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ ο παράγοντας που γεννάει τις πανδημίες, η περιβαλλοντική καταστροφή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» με τη νέα στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η πολύπλευρη και μακρόσυρτη κρίση του συστήματος οδηγεί σε πολιτική κρίση και αστάθεια για τους από πάνω. Παίζουν καθοριστικό ρόλο η διάθεση για σύγκρουση, τα αγωνιστικά και πολιτικά προχωρήματα που δυναμώνουν μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Αυτός ο παράγοντας σπρώχνει τη Νέα Δημοκρατία προς την πολιτική κρίση και τις πρόωρες εκλογές.

Είδαμε και βλέπουμε τέτοια βήματα: Από τις απεργίες στα νοσοκομεία μέχρι την COSCO, την efood, και τις πανεργατικές που τσαλάκωσαν το Χατζηδάκη. Από τις αντιπολεμικές συναυλίες μέχρι τις διαδηλώσεις των φοιτητριών/ών ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως και την καταστολή. Το ρεύμα της ριζοσπαστικοποίησης εκφράστηκε στη λαοθάλασσα που πλημμύρισε το Εφετείο και στους αγώνες που έστειλαν τους ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Στις μάχες ενάντια στον ρατσισμό στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών κόντρα στην Ευρώπη Φρούριο από την ισπανική Μελίγια μέχρι το Αιγαίο και τον Έβρο. Στους αγώνες που μετέτρεψαν το #metoo από χάσταγκ σε κίνημα ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις κατά των γυναικών με πιο πρόσφατη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να βγάλει παράνομες τις εκτρώσεις. Στον ξεσηκωμό χιλιάδων και χιλιάδων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και τις κυβερνήσεις που στρέφονται ξανά στα ορυκτά καύσιμα, στην πυρηνική ενέργεια ακόμα και στο κάρβουνο.  

Η Αριστερά χρειάζεται να παρέμβει στις εκλογές με στόχο να συσπειρώσει τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που δίνουν τις μάχες ενάντια στη ΝΔ και ψάχνουν για εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παζαρεύει το ΜΕΡΑ25. Που έχουν την εμπειρία της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση, στις πιέσεις της κυρίαρχης τάξης στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος. Που δεν καλύπτονται από το ΚΚΕ, που παρά τις κριτικές από τα αριστερά, αρνείται την ενότητα δράσης, εγκλωβισμένο στη θεωρία των «αρνητικών συσχετισμών».

Για να συγκροτήσουμε δυνατή αριστερή αντιπολίτευση και να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη με νέο μνημόνιο σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου και πανδημίας. 

Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των πολιτικών αιχμών που έχουν αναδείξει οι αγώνες το προηγούμενο διάστημα:

• Ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια δυναμώνουμε τα σωματεία και τις απεργίες μας, παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, για να στείλουμε στα σκουπίδια το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις αντεργατικές επιθέσεις. 

• Διαγραφή του χρέους ενάντια στο σφαγείο των περικοπών που ήδη εφαρμόζονται και θα ενταθούν στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα. Ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.

• Κρατικοποιήσεις των τραπεζών και όλων των βασικών επιχειρήσεων, όπως της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών, χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά και με εργατικό έλεγχο, ενάντια στο καταστροφικό χάος της «ελεύθερης αγοράς» και τα σκάνδαλα των κερδοσκόπων.

• Ενάντια στην ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης που ανοίγει το δρόμο στους φασίστες, παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, κόντρα στα εγκλήματα της ΕΕ-Φρούριο, νομιμοποίηση των μεταναστών, να σαπίσουν στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

• Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ- Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενάντια στην εμπλοκή τη «δικιάς μας» άρχουσας τάξης στον πόλεμο, ενάντια στην κούρσα των εξοπλισμών, για να κλείσουν οι βάσεις, για έξοδο και διάλυση του ΝΑΤΟ. Ενάντια στον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Η εργατική τάξη σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο δεν έχει να χωρίσει τίποτα. 

• Ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την καταπίεση των γυναικών. Ενάντια στους πλούσιους (εκ)βιαστές και το σύστημά τους που φορτώνει τα βάρη της εργατικής οικογένειας στις πλάτες των γυναικών. Με την εργατική τάξη και τα σωματεία της στην πρώτη γραμμή παλεύουμε για την απελευθέρωση των γυναικών και όλων των καταπιεσμένων.

Η προοπτική αυτών των αγώνων είναι η σύγκρουση και ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, το πέρασμα του ελέγχου της οικονομίας στα χέρια του κόσμου της δουλειάς που παράγει τον πλούτο. 

Για να ξεκινήσει μια ενωτική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε κοινή σύσκεψη όλων των αγωνιστών-αγωνιστριών, κινήσεων, οργανώσεων και κομμάτων που ενδιαφέρονται, την Τετάρτη 13 Ιούλη σε χώρο και ώρα κοινά αποδεκτά.

Να δώσουμε ενωτικά τη μάχη των εκλογών, όπως προσδοκούν οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές που δίνουν ολόψυχα την στήριξή τους σε ενωτικά εγχειρήματα στα συνδικάτα, σε πρωτοβουλίες δράσης και στα πανεπιστήμια. 

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι στη μέση του πελάγους και στο δίλημμα πότε θα κάνει εκλογές, όμως είναι δεδομένο ότι έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο. Σε αυτές τις συνθήκες έχει ανοίξει πλατιά η συζήτηση για την παρέμβαση της μαχόμενης Αριστεράς και σε αυτό τον αγώνα. Γι’ αυτό το λόγο το ΣΕΚ πήρε την πρωτοβουλία για μια κοινή σύσκεψη την Τετάρτη 13 Ιούλη στις 7μμ στη Νομική της Αθήνας.

Η σύσκεψη της Τετάρτης 13/7 είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που έχει στόχο, όπως καταλήγει το κάλεσμα (ολόκληρο στις διπλανές στήλες): «Να δώσουμε ενωτικά τη μάχη των εκλογών, όπως προσδοκούν οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές που δίνουν ολόψυχα την στήριξή τους σε ενωτικά εγχειρήματα στα συνδικάτα, σε πρωτοβουλίες δράσης και στα πανεπιστήμια».

Η εκτίμηση ότι το δυναμικό της Αριστεράς πρέπει να δώσει ενωτικά αυτή τη μάχη είναι κοινή για μια σειρά οργανώσεις και συλλογικότητες. Αυτό το μεγάλο δυναμικό επισημαίνει και η Απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δημοσιοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα. 

Συσπείρωση

Συγκεκριμένα το κείμενο της απόφασης αναφέρει:

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν στη βάση του εργατικού, αντικαπιταλιστικού της προγράμματος με στόχο να συσπειρώσει τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που δίνουν τις μάχες για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενάντια στην συναίνεση του αστικού πολιτικού συστήματος και την “προοδευτική διακυβέρνηση” που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παζαρεύει το ΜΕΡΑ25».

Στις 2 Ιούλη οι οργανώσεις Κ-Σχέδιο, ΑΡΑΝ και «Αναμέτρηση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά» κυκλοφόρησαν κοινή δήλωση «Για την ανάγκη ενωτικής πολιτικής παρέμβασης της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις πολιτικές και εκλογικές μάχες που έρχονται». Σε αυτή τη δήλωση τονίζεται ότι:

«Θεωρούμε αναγκαία και τη συγκρότηση μίας ενωτικής πολιτικής συνεργασίας όλων των μαχόμενων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο μέσα στους αγώνες και τα κινήματα, αλλά και σε όλες τις πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου, ακόμα και τις εκλογικές (εθνικές, αυτοδιοικητικές)». 

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης πραγματοποίησε την συνέλευσή της το Σάββατο 9 Ιούλη. Στη εισήγηση του Συντονιστικού της αναφέρεται ότι:

«Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, όχι μόνο σε επίπεδο κινήματος, αλλά μπροστά στις μεγάλες πολιτικές μάχες που ανοίγονται και στις εκλογικές αναμετρήσεις, για κοινή εκλογική παρέμβαση και συμμετοχή σε αυτές, με ενωτική προοπτική, για την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».

Αφετηρία

Αυτές οι τοποθετήσεις είναι αφετηρία για ένα ειλικρινή διάλογο για τις πολιτικές αιχμές και περιεχόμενο μιας ενωτικής παρέμβασης στην εκλογική μάχη όποτε κι αν γίνει. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές που έχουν βρεθεί και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ αναζητούν την προοπτική για μια δυνατή αριστερή αντιπολίτευση στήριγμα στις σκληρές μάχες που έρχονται. 

Λέανδρος Μπόλαρης

Πολιτική εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Παρασκευή, 15 Ιούλη 7μμ
Πλ. Πρωτομαγιάς