... και ένα “Ταμείο” συναινετικής λεηλασίας

Η ίδια η δημιουργία του Ταμείου είναι ένα σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο. Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό νόμο (που δημαγωγικά καταψήφισαν στη Βουλή και ο Καρατζαφέρης και ο Σαμαράς) η περιουσία του δημοσίου περνάει αυτόματα στο "Ταμείο", το οποίο θα μπορεί πλέον να την "αξιοποιήσει" ελεύθερα, κατά την κρίση του, χωρίς τα συνήθη κοινοβουλευτικά, δικαστικά ή συνταγματικά "κωλύματα".

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβούλιου κάνει αυτό το σκάνδαλο ακόμα πιο προκλητικό. Για να διασκεδάσει τους -καθόλου αβάσιμους- φόβους της χωρίς προηγούμενο, πλιατσικολόγησης της δημόσιας περιουσίας ο εφαρμοστικός νόμος ορίζει ότι "στο διοικητικό συμβούλιο διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής επάρκειας και αξιοπιστίας...".

Τα πρόσωπα "εγνωσμένου κύρους" είναι τώρα οι εκλεκτοί του Λάτση, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Όσο για την επαγγελματική τους εμπειρία οι μισοί τουλάχιστον, την απέκτησαν σε υψηλόβαθμες, στελεχικές, θέσεις στο δημόσιο -διορισμένοι στις θέσεις αυτές κατά κανόνα χάρη στις υψηλές τους διασυνδέσεις.

Πάρτε για παράδειγμα την Άννα Ζωηρού. Τον Αύγουστο του 2008 η κυρία Ζωηρού έδωσε συνέντευξη στην ...έγκυρη εφημερίδα Espresso. Αφορμή για την συνέντευξη ήταν μια φωτογραφία της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα δεξιά της και -ποιόν άλλο- τον Γιώργο Καρατζαφέρη στα αριστερά της. Εκείνη την εποχή ήταν διορισμένη, με απόφαση του Αβραμόπουλου, στην εννεαμελή Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας. "Η πρόσληψή σας έγινε κατόπιν διαγωνισμού;" ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Έγινε όπως και των υπόλοιπων οκτώ." "Δηλαδή;" επέμεινε ο δημοσιογράφος. "Βάσει εμπειρίας, προσόντων και βιογραφικού".

Ως προς τα προσόντα, η κυρία Ζωηρού έκανε το διδακτορικό της σε κάποιο πανεπιστήμιο των Βρυξελών την εποχή εκείνη. Όσο για την εμπειρία, αυτή ήταν η θητεία της ως Διευθύντρια Μάρκετινγκ στο γραφείο του ΕΟΤ στο Λονδίνο το 2004 (επί Σημίτη, όπου προφανώς είχε διοριστεί και πάλι βάσει εμπειρίας, προσόντων και βιογραφικού). Μετά το Λονδίνο μετακόμισε στις Βρυξέλες όπου ανέλαβε την θέση του οικονομικού συμβούλου του Γιώργου Καρατζαφέρη. "Είστε μέλος του ΛΑΟΣ;" ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Έχω καταθέσει την κομματική μου ταυτότητα..."

Αντίστοιχες διαδρομές έχουν ακολουθήσει πολλά από τα "εγνωσμένου κύρους" πρόσωπα που αναλαμβάνουν να "αξιοποιήσουν" τη δημόσια περιουσία. 

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το βιογραφικό του Ανδρέα Ταμπραντζή:

"Ο Δρ. Ανδρέας Ταπραντζής ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ το 2001 ως Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου Διοικητικού Συμβουλίου και Εντεταλμένου Συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε. και ακολούθως τη θέση του Olympic Project Manager του προγράμματος Μεγάλης Εθνικής Χορηγίας των ΕΛΤΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004. Τον Απρίλιο του 2003, προήχθη σε Γενικό Διευθυντή της Επιχειρησιακής Μονάδας Επιστολικού Ταχυδρομείου και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, την οποία διατηρεί έως σήμερα.

Έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος με αντικείμενο την εφαρμοσμένη έρευνα και σύμβουλος διοίκησης σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΤΕ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας..."

Όσο για τον Κώστα Μητρόπουλο, τον εκλεκτό του ΓΑΠ (και του Λάτση)  και τον Αντώνη Βαρθολομαίο, τον εκλεκτό του Σαμαρά και οι δύο έχουν πολλές περγαμηνές από τον λαμπρό ιδιωτικό τομέα των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ο Βαρθολομαίος είναι από τον περασμένο Ιούλιο μέλος της ομάδας παρακολούθησης της οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνο ένα καλό νέο υπάρχει από αυτόν τον προκλητικό διορισμό: το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείο είναι σχεδόν διακοσμητικό. Η πραγματική εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Κάθε απόφαση του ΔΣ που δεν έχει την έγκριση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, γράφει ο Εφαρμοστικός Νόμος, είναι άκυρη.

Δεν χρειάζεται να ανησυχεί η κυρία Ζωηρού. Θα μπορέσει να συνεχίσει αμέριμνη τη ζωή που έκανε -να φωτογραφίζεται με Επισκόπους και να απαντάει σε ερωτήσεις του στυλ "Κυρία Ζωηρού, είστε… ζωηρή;» της Espresso.

Από τις 7 θέσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι τρεις θα βρίσκονται στα χέρια της Τρόικα. Όσο για τις άλλες τέσσερεις δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα καλυφθούν από στελέχη της αγοράς και των τραπεζών αντίστοιχα ή και χειρότερα από τους κκ. Βαρθολομαίο και Μητρόπουλο.