Η Άποψή μας
Εργατικές απαντήσεις στις πολλαπλές κρίσεις

Χωρίς διακοπές - Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Μάη 2022 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, μεγάλα ποσοστά δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν για διακοπές αυτό το καλοκαίρι. 40-45% δηλώνουν ότι δεν έχουν τα λεφτά, γύρω στο 30% ότι προσπαθούν να κάνουν οικονομίες, σχεδόν 20% ελπίζει να τα καταφέρει του χρόνου. Γύρω στο 15% θα κάνει διακοπές στο σπίτι του και ένα 10% φοβάται την πανδημία.

Καθημερινά οι κυβερνήσεις και τα φιλικά τους ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με αναλύσεις για τους κινδύνους μιας «ενεργειακής» κρίσης και με υποσχέσεις ότι κάνουν τα πάντα για να την αντιμετωπίσουν. 

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει ότι εξασφάλισε αύξηση της προμήθειας πετρελαίου ώστε να πέσει η τιμή της βενζίνης και να μην αντιμετωπίσουμε ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Πούτιν δηλώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να επισκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream1 ώστε να συνεχιστούν οι ρωσικές εξαγωγές προς τη Γερμανία. Η Γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει «έκτακτα μέτρα» σε περίπτωση που ο αγωγός παραμείνει κλειστός μετά τις 21 Ιούλη.

Η ΕΕ υπόσχεται μέτρα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε όλες τις χώρες-μέλη και ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο ότι όλα θα πάνε καλά με το “fuel-pass”.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδειξη κυνισμού και απάτης. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κρίση ανακοινώνουν μέτρα που θα την κάνουν χειρότερη.

Πρώτα απ’ όλα, οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα είναι αναπόσπαστα δεμένες με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων που συνοδεύει αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Στα πλαίσια των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας ακυρώθηκε ο δεύτερος αγωγός Ρωσίας-Γερμανίας Nordstream2 και τώρα μιλάνε για τον εκβιασμό του Πούτιν που απειλεί να κρατήσει κλειστό και τον πρώτο αγωγό. 

Ο Nordstream1 δίνει το 58% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο. Οι κερδοσκόποι δεν περίμεναν την 21 Ιουλίου για να εκμεταλλευτούν τις «ελλείψεις»: η τιμή του φυσικού αέριου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ανέβηκε 130% από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα.

Ακόμα χειρότερα, οι κινήσεις του Μπάιντεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Όχι μόνο έδωσε συγχωροχάρτι στον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αυτό το τέρας που έδωσε εντολή να  δολοφονήσουν και να τεμαχίσουν το πτώμα του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Ισταμπούλ. Αλλά και κλιμάκωσε τη δράση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή εξασφαλίζοντας ελεύθερο πέρασμα για τα αεροπλάνα του Ισραήλ από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας! Η απειλή ότι ο πόλεμος μπορεί να απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο γίνεται μεγαλύτερη.

Οι υποσχέσεις της ΕΕ και του Μητσοτάκη για «ενεργειακές επιδοτήσεις» είναι ψίχουλα μπροστά στην κλιμάκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα πολλά λεφτά πηγαίνουν εκεί. Αλλά το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Ο αγώνας δρόμου για εξασφάλιση πηγών ενέργειας σε συνθήκες οικονομικού και θερμού πολέμου έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα. Όλες οι διακηρύξεις του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για «πράσινη μετάβαση» έχουν γίνει κουρελόχαρτα: περισσότερο πετρέλαιο, περισσότερο φυσικό αέριο, περισσότερο λιγνίτη- αυτή είναι η πολεμική κραυγή τους.

Κλιματική αλλαγή

Και όλα αυτά την ώρα που η κλιματική αλλαγή ήδη χτυπάει με καταστροφική μανία. Καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ ακόμα και στη Βρετανία, φονικές πυρκαγιές στην Ισπανία, καμένη φέτος η επαρχία Ρεθύμνου όπως η βόρεια Εύβοια πέρσι. Όσο για τη δυνατότητα του απλού κόσμου να πάει διακοπές, αυτή έχει γίνει άπιαστο όνειρο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου, στις ΗΠΑ το 45 τοις εκατό του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά για να πάει διακοπές. Στην Ελλάδα, η ακρίβεια στα ναύλα των πλοίων ακυρώνει τις ελπίδες των περισσότερων για μπάνια σε κάποιο νησί.

Η ανάγκη για εργατικές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αντί να επιδοτεί τα κέρδη των εφοπλιστών απαλλάσσοντάς τους από τη φορολογία, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κρατικοποιήσει την ακτοπλοία και να δώσει δωρεάν εισιτήρια στον κόσμο που θέλει να πάει διακοπές. 

Αντί να δίνει «fuel pass» για μετακινήσεις «ο καθένας με το αυτοκίνητό του», θα έπρεπε να ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και να καθιερώσει δωρεάν εισιτήριο στα τρένα και στα λεωφορεία. Όταν ο Μακρόν φτάνει να υπόσχεται κρατικοποίηση της γαλλικής ΔΕΗ και ο Σάντσες στην Ισπανία δίνει δωρεάν ταξίδια με το τρένο για τους επόμενους μήνες, γίνεται ολοφάνερο ότι οι εργατικές διεκδικήσεις είναι απόλυτα εφικτές.

Για να τις κάνουμε πράξη, όμως, χρειάζεται να οργανώσουμε την εργατική πάλη, να συνδέσουμε τους αγώνες, από την πάλη για αυξήσεις μέχρι την αντίσταση στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς, και να δυναμώσουμε την Αριστερά που αγωνίζεται για την ανατροπή και της κυβέρνησης και ολόκληρου αυτού του καταστροφικού συστήματος.