Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Πάλη για αυξήσεις

13/7, Αθήνα, Απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με μία πρώτη νίκη ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό στην Αττική στις 13 Ιούλη. 24ωρη απεργία είχε κηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού ν. Αττικής.

 Το Υπουργείο Εργασίας, κάτω από την πίεση της απεργίας, αναγκάστηκε να αποσύρει την κατάπτυστη εγκύκλιο με την οποία νομιμοποιούσε την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας στον Επισιτισμό και άφηνε περιθώρια για επιπλέον περικοπές, ενσωματώνοντας κατοχυρωμένα επιδόματα στον βασικό μισθό. Λίγες μέρες μετά την κήρυξη της σύμβασης στον Επισιτισμό ως υποχρεωτική για τους εργοδότες, ο Χατζηδάκης έτρεξε να τους καλύψει με αυτήν την εγκύκλιο, αλλά έφαγε τα μούτρα του ξεσηκώνοντας όλον τον κλάδο. Ο αγώνας συνεχίζεται για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και για την εφαρμογή τους σε όλα τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις επισιτισμού. 

Οι απεργοί ξεκίνησαν με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Electra Metropolis στη Μητροπόλεως, διαδήλωσαν στη Σταδίου και κατέληξαν στο Υπουργείο Εργασίας. Με πανό συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία Intercontinental, Royal Olympic και Athens Marriott, ενώ στο μπλοκ του αντικαπιταλιστικού δικτύου “Καμαριέρα” και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης συμμετείχαν εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και αλληλέγγυοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους εργατικούς χώρους. Στο μπλοκ της “Καμαριέρας” έδιναν τον τόνο συνθήματα οπως “Ακρίβεια, ανεργία, εξαήμερη εργασία - κάτω η Νέα Δημοκρατία”, “Πενθήμερο 8ωρο σταθερή δουλειά - καμιά θυσία για τα αφεντικά” και “Θέλουμε αυξήσεις, θέλουμε Υγεία, προσλήψεις στα μαγαζιά και τα νοσοκομεία”.    

«Στον Επισιτισμό κάθε πέρσι και καλύτερα», υπογράμμισε η Εύη Μοσχοβίτσκαγια, μέλος του δικτύου “Καμαριέρα” σε δήλωσή της στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Ακόμα και σε δουλειά σεζόν, που παλιότερα έπαιρνες ένα κάποιο αντίτιμο για να δουλεύεις σαν σκλάβος για λίγους μήνες χωρίς ρεπό, τώρα τα λεφτά είναι τα ίδια με το να δουλεύεις στην Αθήνα. Κι εδώ όμως το πενθήμερο είναι εξαίρεση. Κανόνας είναι το εξαήμερο, ακόμα και το εφταήμερο. Όσοι δουλεύουν πολλά χρόνια είναι σακατεμένοι με τενοντίτιδες και λουμπάγκο. Γι' αυτό παραιτούνται και δεν πάνε για δουλειά. Αλλά πρέπει να περάσουμε από το ατομικό στο συλλογικό. Να συσπειρωθούμε στα σωματεία και να παλέψουμε. Στον κλάδο μας επίσης χρειάζεται να μπει κεντρικά η αντιρατσιστική μάχη για να πάρουν χαρτιά οι μετανάστες εργάτες. Τα αφεντικά τους εκμεταλλεύονται περισσότερο και γίνονται επιθετικά εναντίον τους, γιατί ξέρουν ότι τους κρατούν στο χέρι, καθώς είναι “παράνομοι”. 

Αντίσταση και νίκες

Το τελευταίο διάστημα έχουμε περισσότερα παραδείγματα αντίστασης και νίκες, όπως στην efood. Και η διάθεση των συναδέλφων είναι πιο μαχητική. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα από την εξόρμηση που κάναμε σε καφετέριες και φούρνους στην Καλλιθέα για τη σημερινή απεργία. Υπήρχε τρομερό ενδιαφέρον να συζητήσουν με εμάς για την απεργία και για τη συνέχεια και μας έδιναν την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Πολλοί αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη, πράγμα ενδεικτικό της διάθεσης για αγώνα και του πολιτικού προχωρήματος. Γι’΄αυτό πρέπει να καλεστεί μια νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλον τον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, ώστε να εκφραστεί αυτή η διάθεση».    

«Εγώ δουλεύω ούτως ή άλλως εξαήμερο οχτάωρο σε μεγάλη αλυσίδα καφέ», τόνισε η Ερριέτα. «Στο κατάστημα που είμαι έχουμε μείνει μόνο τρεις εργαζόμενοι, που δεν φτάνουν. Είναι κοροϊδία ότι ο Χατζηδάκης φέρνει το 6ήμερο για να δουλεύουμε λιγότερες ώρες. Και τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για να νοικιάσω σπίτι. Μόνο μέσα από τις μάχες μας μπορούμε να κερδίσουμε καλύτερους όρους και συνθήκες, γι' αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε μαζικά τον κόσμο του κλάδου στο συνδικάτο».

«Ζητάμε άμεσα αυξήσεις πάνω από 15%. Οι μισθοί μας είναι ίδιοι από το 2007, ο πληθωριμός έχει φτάσει στο 12% κι εμείς δουλεύουμε με τεράστιο φόρτο εργασίας για ψίχουλα», τόνισε ο Γιώργος Κουβάκης, security. «Ο κόσμος που έχουμε να εξυπηρετήσουμε είναι ίσως περισσότερος από το 2019, ενώ το προσωπικό λιγότερο. Όλα τα τμήματα ζορίζονται και οι συνάδελφοι φεύγουν εξαντλημένοι κάθε μέρα, χωρίς ταυτόχρονα να τα βγάζουμε πέρα οικονομικά. Γι' αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το πάμε μέχρι τέρμα. Ο κόσμος έχει απηυδύσει και θέλει να παλέψει. Στο Intercontinental είχε επιτυχία σήμερα η απεργία». 

«Είναι τραγικό και προσβλητικό για εμάς να γυρνάμε στο σπίτι μας και να μην μπορούμε να προσφέρουμε στις οικογένειές μας γιατί έχουμε αφήσει τα κόκκαλά μας στη δουλειά. Δεν ανεχόμαστε πλέον να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες. Είναι άπληστοι οι ξενοδόχοι, γιατί θέλουν να θησαυρίσουν στις δικές μας πλάτες. Πλάτες βάλαμε και όταν δεχτήκαμε μειώσεις το 2012 για να αντιμετωπίσουμε τα “δύσκολα” χρόνια της κρίσης. Αν και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Τουρισμός πήγαινε πάρα πολύ καλά, όπως πάει και τώρα. Ας βάλουν πλέον πλάτες οι διευθυντάδες και τα στελέχη», δήλωσε ο Νίκος Ξενάκης, εργαζόμενος στην κουζίνα, ενώ ο συνάδελφός του, Νεκτάριος Γιατράς, μας είπε: «Τα golden boys υπάρχουν και στα ξενοδοχεία. Είναι οι λίγοι που παίρνουν τα πολλά κι εμείς που δουλεύουμε για δύο δεν παίρνουμε τίποτα. Έτσι γλιτώνουν μισθούς και βγάζουν υπερκέρδη. Λείπουν κάποιοι με άδεια, κάποιοι άλλοι με κόβιντ και η λύση που δίνει η επιχείρηση είναι να κοπούν τα ρεπό μας. Να κόψουν τα δικά τους τα ρεπό. Εδώ δεν μας πληρώνουν ούτε τις υπερωρίες. Όσο και να δουλέψουμε παίρνουμε μόνο τον μισθό μας».