Εργατικό κίνημα
Άρτα - Καταδίκη για το εργοδοτικό έγκλημα

12/7, διαδήλωση στην Άρτα μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Φωτό: Νεκτάριος Δαργάκης

Την καταδίκη των τριών υπευθύνων του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας “Ήπειρος” για τον θάνατο του 29χρονου εργάτη Χρήστου Ζορμπά αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Άρτας στις 13/7. Συγκεκριμένα καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον ιδιοκτήτη Σ. Παντελιάδη, τον διευθυντή του εργοστασίου και τον τεχνικό ασφαλείας σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή.

Την προηγούμενη ημέρα εκατοντάδες κόσμος διαδήλωσε στους δρόμους της Άρτας, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και ύστερα από μια μεγάλη καμπάνια στην οποία συμμετείχε όλη η τοπική κοινωνία, καθώς και πολιτικοί και εργατικοί φορείς. Την ημέρα της απόφασης έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο. 

Όπως σημείωσε ο Θ. Καμπαγιάννης, ένας από τους συνηγόρους της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά: «Δικαιοσύνη δεν είναι ο ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή, ποινή προφανώς αναντίστοιχη με το αδίκημα, λόγω προτέρου συννόμου βίου.  Δικαιοσύνη είναι αυτό που μας έδωσε χτες ο λαός της Άρτας με την ανταπόκριση στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Και δικαίωση θα έρθει μόνο αν πάψουν τα “εργατικά ατυχηματα”, που είναι όπως αποδείχτηκε σήμερα εργοδοτικά εγκλήματα».