Εργοδοτική επίθεση στον ΟΤΕ. Τι περιμένει η ΟΜΕ-ΟΤΕ;

Μετά τη συνάντηση της με τον Τσαμάζ, η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ σε μια, απίστευτη πραγματικά, ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απέναντι στην διοίκηση που «δημιουργεί προϋποθέσεις μη διαλόγου» θα «επιβάλλει γόνιμο διάλογο προς όφελος και των δύο πλευρών»! Χωρίς φυσικά να κάνει την παραμικρή νίξη για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Αναστασία Μπλάνα Μουστάκα, εργαζόμενη στο Μέγαρο του ΟΤΕ γράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις νέες επιθέσεις.

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η διοίκηση του ΟΤΕ σπεύδει και στέλνει τα αιτήματα στην ΟΜΕ ΟΤΕ και τα ζητάει όλα.

Και ο λόγος - επειδή στις ανταγωνίστριες εταιρίες γίνεται «σφαγή», όσον αφορά το προσωπικό, πρέπει να γίνει και στο «βολεμένο» προσωπικό του ΟΤΕ. Οι μισθοί του ΟΤΕ πρέπει «επειγόντως να εναρμονισθούν» με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο βασικός τους στόχος είναι η διατήρηση της «βιώσιμης κερδοφορίας», φροντίζουν να μην μειωθούν τα κέρδη τους, αλλά αντιθέτως βιάζονται να τα αυξήσουν.

Θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες του ΟΤΕ κατά 300 εκ. ευρώ (από 766 σε 466) και το ποσό που θα πληρώσουν για να αγοράσουν στην Deutsche Telekom το 10% του ΟΤΕ φτάνει στα 391 εκ., άρα τα τριακόσια τα έχουν εξασφαλισμένα από τις περικοπές. Άρα το 10% θα το αγοράσουν πληρώνοντας μόνο 90 εκ. ! 

Οι μισθοί θα εξισωθούν με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Θα θεσπίσουν νέο μισθολόγιο και θα μειωθούν οι ώρες εργασίας με την ανάλογη περικοπή του μισθού. Θα εφαρμοσθούν νέες πιο ευέλικτες μορφές εργασίας με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόληση. Ζητούν να αρθεί η μονιμότητα για τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν το 2005 για να έχουν την δυνατότητα να διώχνουν προσωπικό μόνο με διευθυντικό δικαίωμα και με «εθελούσιες χωρίς την συνταξιοδότηση». Μειώνουν την εφάπαξ αποζημίωση που δίνει ο ΟΤΕ – τους επιπλέον εννέα μισθούς, όταν ο υπάλληλος συμπληρώσει τα 35 χρόνια εργασίας. Ζητούν, ζητούν, ζητούν και τι δεν ζητούν. Τα θέλουν όλα, αλλά δεν θα πάρουν τίποτα!

Ομοσπονδία

Η ΟΜΕ ΟΤΕ έβγαλε μία χλωμή ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να εξιχνιάσει μήπως κρύβεται και τίποτα άλλο πίσω από αυτά. «Θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία όμως, κατά τη δικιά της εκτίμηση, δεν είναι αυτά που προβάλλονται, αλλά αυτά που «κρύβονται» πίσω από τους αριθμούς και που προκαλούν δυσλειτουργίες και οικονομικές δυσπραγίες». Τι να εννοεί άραγε; Κατά τ’ άλλα «θα προβάλλει τις δικές της προτάσεις αλλά και αιτήματα, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Επιχείρηση και τους Εργαζόμενους του Ομίλου». Ποιες προτάσεις και ποια αιτήματα θα αναρωτιέστε όλοι; Πως θα έπρεπε να απαντήσει μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες;

Δεν έχουν να δώσουν καμία απάντηση, γιατί την απάντηση θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι. Να παραιτηθούν να φύγουν να μας αδειάσουν τη γωνιά. Είναι ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε αφού στη συνέντευξη στη ΝΕΤ ο πρόεδρός μας ίσα, ίσα ψέλλιζε και δεν κατάφερε να πει εκτός από αυτά που λέει συνήθως. Ότι είμαστε σε ετοιμότητα, ότι θα αντιδράσουμε κλπ. κλπ. Φρένο στις απαιτήσεις της διοίκησης θα βάλουν οι εργαζόμενοι! Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει καμία διαπραγμάτευση!

Να προχωρήσουμε άμεσα στις συνελεύσεις των εργαζομένων στους κατά τόπους χώρους εργασίας, να εκλέξουμε εργασιακές επιτροπές και να αποφασίσουμε εμείς οι εργαζόμενοι για το μέλλον μας. Να αποφασίσουμε για τις άμεσες κινητοποιήσεις με καταλήψεις των χώρων και κτιρίων, να προχωρήσουμε σε απεργίες διαρκείας μέχρι τη νίκη. Όσον αφορά την ηγεσία μας – εμείς θα την αντικαταστήσουμε. Γιατί στην ουσία εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε ηγεσία και όχι κάποιοι άλλοι που είναι ανίκανοι και άχρηστοι. Όταν οι από πάνω δεν μπορούν, οι από κάτω αναλαμβάνουν δράση.

Μπορούμε να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας γιατί η μέρα που θα φύγουν νύχτα οι γερμανοί ιμπεριαλιστές από τον ΟΤΕ και η τρόικα από την χώρα μας δεν θα αργήσει.