Η Άποψή μας
Δύο κόσμοι σε σύγκρουση

O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα. Πόσα χέρια σφαγέων θα σφίξει ακόμα ο Μητσοτάκης;

Η οργή ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα της καταστροφής ξεχειλίζει από παντού. Μέσα σε μόνο μια βδομάδα , από την Πεντέλη μέχρι το Ρέθυμνο κι από τον Έβρο μέχρι τη Βάλια Κάλντα οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από δάση, καλλιέργειες, σπίτια. Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι δικαιολογίες του Μητσοτάκη και των υπουργών του που ψάχνουν άλλοθι στην κλιματική αλλαγή και τους «θυελλώδεις άνεμους» είναι για τα σκουπίδια. Όχι μόνο γιατί κύριες υπεύθυνες για τις τραγικές καταστροφές είναι οι περικοπές που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει κάθε υπηρεσία δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, αλλά και γιατί την περιβαλλοντική κρίση την προκαλεί το σύστημα που υπηρετεί αυτός και η κυβέρνησή του. Όλες οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων για «πράσινη μετάβαση» έχουν γίνει κουρελόχαρτα και το μόνο που μένει είναι η επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά δεν είναι «μόνο» οι φωτιές. Είναι η ακρίβεια που κατακαίει τα πενιχρά εισοδήματα κάθε εργατικής οικογένειας. Τον χορό της ακρίβειας σέρνουν οι κερδοσκόποι της ενέργειας. Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποδείχθηκε στην πράξη καυτή αύξηση πάνω από 15%, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν 50 λεπτά χρέωση ανά κιλοβατώρα. Αυτό την ώρα που ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την αύξηση των πραγματικών μισθών από το 2007 έως το 2021 -για την ακρίβεια πρόκειται για μείωση 2,5%. Και έπεται συνέχεια, καθώς ο Πούτιν ανακοίνωσε νέα μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες συσκέπτονται για αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης τον επερχόμενο χειμώνα.

Στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε χαλαρός, ότι δήθεν αυτός και η κυβέρνησή του τα έχουν όλα, από τις φωτιές μέχρι το κύμα ακρίβειας, υπό έλεγχο και ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Τέρας 

Είναι τραγική ειρωνεία ότι δυο μέρες μετά τη “Γιορτή της Δημοκρατίας” υποδέχεται με κάθε επισημότητα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αυτό το τέρας που έδωσε εντολή να δολοφονήσουν και να τεμαχίσουν το πτώμα του δημοσιογράφου Κασόγκι, στην πρώτη επίσκεψη του τελευταίου σε ευρωπαϊκή χώρα από το 2018! Ο Μητσοτάκης ξεπλένει τον δολοφόνο δικτάτορα που έρχεται για να επισφραγίσει το “στρατηγικό χαρακτήρα” της συμμαχίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας που απλώνει το πολεμικό κλίμα από την Ουκρανία στην Αν. Μεσόγειο και μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Είναι ακόμα μια πρόκληση απέναντι στα δημοκρατικά αισθήματα του κόσμου και τις δημοκρατικές ελευθερίες που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση είχε φροντίσει να κουρελιάσει τις περασμένες μέρες με τις απαγορεύσεις και τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλώσεις από τα Εξάρχεια μέχρι τα Άγραφα. 

Ο Μητσοτάκης μπορεί να το παίζει άνετος, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι ο ίδιος και το σύστημα που υπηρετεί είναι βουτηγμένοι σε μια πολλαπλή κρίση: οικονομική, πολεμική, υγειονομική, περιβαλλοντική, πολιτική. Φοβάται ότι έρχεται η σειρά του μετά την κατάρρευση του Ντράγκι στην Ιταλία που έχει τρομοκρατήσει όλες τις ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις γιατί προβαλλόταν ως ο πιο πετυχημένος διαχειριστής που είχε καταφέρει να κάνει την ΕΕ αγαπητή στους Ιταλούς. 

Φοβάται γιατί ξέρει ότι ο κόσμος, όχι απλά δεν έχει πάει σε καλοκαιρινή ανακωχή, αλλά ξεσηκώνεται. Διαδηλώνει την οργή του για τις καταστροφικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές αυτή την Πέμπτη 28/7 στο Σύνταγμα στις 7μμ ενάντια στο Μητσοτάκη και το σύστημα των εμπρηστών. Αγωνίζεται ενάντια στον σεξισμό και για να καταδικαστεί και να μείνει στη φυλακή ο Λιγνάδης, σηκώνοντας πανό σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση. Μέσα στον Αύγουστο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα για να μείνουν όρθιες οι συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ κατεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών στις 29/7. Σε ΜΜΕ, επισιτισμό-τουρισμό, ηθοποιούς, συγκοινωνίες συνεχίζεται η πάλη για συλλογικές συμβάσεις. Οι εργάτες κι οι εργάτριες της υγείας οργανώνουν με κέντρο το Συντονιστικό Νοσοκομείων απεργία και συλλαλητήριο στις 9/9 στη ΔΕΘ. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί και οργανώνει από τώρα τη μαζική συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ στις 10/9. 

Απέναντι στις προκλήσεις του Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι απάντηση ούτε, προφανώς, η συναίνεση ούτε οι –έστω και σκληρές– καταγγελίες των κυβερνητικών ευθυνών. Οι συγκρούσεις με την πιο μισητή κυβέρνηση που ξετυλίγονται σε όλα τα μέτωπα χρειάζονται οργάνωση και συντονισμό.

Χρειάζονται εργατικές απαντήσεις. Αντί να επιδοτεί τα κέρδη των εταιριών ενέργειας η κυβέρνηση θα έπρεπε να τις κρατικοποιήσει και να δώσει φτηνό ρεύμα σε όλο τον κόσμο. Αντί για Ραφάλ, F35 και φρεγάτες να δώσει λεφτά για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, για νοσοκομεία και συγκοινωνίες.

Για να γίνουν αυτά, όμως, χρειάζεται να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις εργατικές μάχες, να συνδέσουμε την πάλη για αυξήσεις με την αντίσταση στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό με την αντίσταση στην καταστολή. Να δυναμώσουμε την Αριστερά που αγωνίζεται για την ανατροπή της κυβέρνησης κι όλου αυτού του σάπιου και καταστροφικού συστήματος.