Εργατικό κίνημα
Δομές ανήλικων προσφυγόπουλων: Απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και 4 μήνες

22/7, Κινητοποίηση στο Υπ. Μετανάστευσης. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες διαφόρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 22/7 με αίτημα να εκταμιευθούν τα χρήματα που το Υπουργείο έχει εγκρίνει αλλά δεν αποδίδει εδώ και 4 ολόκληρους μήνες.

Ο Σ., πρόσφυγας που εργάζεται ως διερμηνέας, δήλωσε στην ΕΑ: “Παλιότερα έβαζαν μικρά ποσά, όχι ολόκληρο τον μισθό, αλλά εδώ και καιρό δεν έχουν βάλει απολύτως τίποτα. Σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις”. Εργαζόμενη των δομών συμπλήρωσε: “Θέλουμε σήμερα να μας δώσουν έναν χρονικό ορίζοντα του πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο, αλλά και οι ίδιες οι δομές δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους. Η σημερινή κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα ενός συντονισμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους”.

Η Κωνσταντίνα Π., εργαζόμενη στις δομές, περιέγραψε: “Αν δεν πληρωθούν οι προμηθευτές, τα προσφυγόπουλα θα πεινάσουν. Αν δεν πληρωθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται οι δομές, θα μας κάνουν έξωση. Όταν τα λέμε αυτά στο υπουργείο μάς απαντούν ειρωνικά ότι 'βάλαμε πάλι την κασέτα'. Είναι βέβαια τρομακτική η μεταχείριση που επιφυλάσσουν και στα παιδιά μόλις ενηλικιωθούν. Με την κατάργηση του ΕΣΤΙΑ δεν υπάρχουν πια διαμερίσματα γι' αυτά.

Προχθές, στη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, είχαμε ειδοποιήσει την αστυνομία και την πολιτική προστασία ότι έχουμε 30 ανήλικα στη δομή. Κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. Σε εμάς δεν στάλθηκε βοήθεια. Μεταφέραμε με δικά μας οχήματα τα παιδιά με ασφάλεια σε άλλα κτίρια της δομής στο κέντρο”.

Οι εργαζόμενοι/ες εξέδωσαν νέο κάλεσμα για κινητοποίηση στις 27/7, 11πμ έξω από το υπουργείο (Θηβών 196-198) στην οποία ζητούν τη στήριξη όλων. Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι απαντήσεις του υπουργείου “δεν δίνουν λύση στα πρακτικά προβλήματα λειτουργίας των δομών”, καθώς και ότι “πρόκειται για τις ζωές 1.449 ασυνόδευτων ανηλίκων και για τις ζωές των εργαζομένων”.