Διεθνή
Κύπρος: «Το Γάλα της Ειρήνης»

Αριστερά ο Αντρέας Ευσταθίου, η Birgül, ο πατέρας της Mehmet Hulusi Kilich και ο Cemal Yildirim.

Μια εξαιρετική εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 18 Ιουλίου έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. 

Η Δικοινοτική Πλατφόρμα Ειρήνης αλλά και άλλοι φορείς (113 συνολικά οργανώσεις) και από τις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, τιμήσαν άτομα που σε δύσκολες συνθήκες πολέμου έσωσαν άτομα από την άλλη πλευρά που κινδύνευαν από τις επιθέσεις των εθνικιστών της πλευράς τους. Αναφέρθηκαν πολλά τέτοια περιστατικά με πρωταγωνιστές και από τις δύο πλευρές.

Ιδιαίτερη αναφορά και αφιέρωμα έγινε στην ιστορία της Birgül Kilich Yildirim  που όταν ο ξεκίνησε ο πόλεμος του 1974 ήταν βρέφος με δυσανεξία στη λακτόζη και χρειαζόταν ειδικό γάλα που δεν μπορούσε εκείνες τις μέρες του πολέμου να βρει ο πατέρας της Mehmet Hulusi Kilich. Τότε πήγε στη γραμμή αντιπαράταξης, βγήκε έξω από το φυλάκιο και ζήτησε από το απέναντι φυλάκιο που ήταν ο εθνοφρουρός Αντρέας Ευσταθίου να τον βοηθήσει.

Ο Ευσταθίου εμπόδισε τους συστρατιώτες του να ανοίξουν πυρ κατά του «εχθρού» και όταν κατάλαβε τι συνέβαινε, έτρεξε και βρήκε φαρμακείο και έφερε το γάλα που χρειαζόταν η Birgül. Αυτό συνέχισε να το κάνει για περισσότερο από ένα μήνα. Η Birgül σώθηκε και μεγάλωσε και αναζήτησε τον σωτήρα της, τον «Süt Babam” -“My Milk Father”. Τον βρήκε το 2019.

Την περασμένη Δευτέρα  τιμήθηκαν όλοι αυτοί μαζί με τον σύζυγο της Birgül, τον Cemal Yildirim, που αποτύπωσε αυτή την ιστορία σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο -«το Γάλα της Ειρήνης». Τέτοιες ιστορίες ανθρωπισμού, ακόμη και στις πιο σκληρές συνθήκες πολέμου, υπάρχουν πολλές στη Κύπρο και βγαίνουν στην επιφάνεια παρά τις προσπάθειες των εθνικιστών να τις θάψουν.

 

Ντίνος Αγιομαμίτης, Εργατική Δημοκρατία