Καταπίεση και απελευθέρωση
Ίντερσεξ δικαιώματα και ριζική απελευθέρωση

Pride 2022

Στις 19/7 ψηφίστηκε ο νόμος 4958/2022 “Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις”. Δύο από τα κεντρικά μέρη αυτού του νόμου είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων. Ένα ίντερσεξ άτομο γεννιέται με σωματικά χαρακτηριστικά φύλου (ορμονικά, ανατομικά ή/και χρωμοσωμικά) που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς αρσενικού ή θυλυκού σώματος. Επιπλοκές εμφανίζονται σε σπάνιες περιπτώσεις ίντερσεξ ατόμων.

Οι επεμβάσεις “κανονικοποίησης φύλου” είναι διαδικασίες που αποσκοπούν στο να αντιστοιχεί το σώμα του ίντερσεξ ατόμου σε ένα από τα δύο πρότυπα: αρσενικό ή θηλυκό. Οι επεμβάσεις αυτές είναι ένα κυριολεκτικό προκρούστειο κρεβάτι, κι έχουν αποδειχθεί βλαβερές και επικίνδυνες. Συνήθως πραγματοποιούνται σε βρέφη, καμιά φορά χωρίς καν την έγκριση γονέων/κηδεμόνων. Ανοίγουν το περιθώριο για διάφορες επιπλοκές στην ανάπτυξη του παιδιού. Ο νόμος πλέον ορίζει ότι για να γίνει επέμβαση το ίντερσεξ άτομο πρέπει υποχρεωτικά να έχει συμπληρώσει τα 15 του χρόνια, να έχει ενημερωθεί έγκυρα το ίδιο και οι γονείς/κηδεμόνες του και να έχουν συναινέσει.

Νίκη

Είναι μια μεγάλη νίκη για την ίντερσεξ κοινότητα, μια νίκη για την οποία το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα πάλεψε για χρόνια. Ας μην ξεχνάμε όμως, χτυπάει το κουδούνι των εκλογών και ο Μητσοτάκης ψάχνει ψήφους. Γι' αυτόν είναι μια ακόμα ευκαιρία για “προοδευτικότητα της βιτρίνας”, ακριβώς όπως οι δηλώσεις του περί αποδοχής για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, δυο εβδομάδες αφού αθωώθηκαν οι αστυνομικοί-δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου. Ως κυβέρνηση συνεχίζει να στρώνει τον δρόμο στην ομοφοβία με τις επιθέσεις στο κοινωνικό κράτος και την ανεξέλεγκτη καταστολή.

Ακόμη, στο μέρος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μερικοί από τους στόχους που υπογραμμίζονται είναι η “αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας”, η “διατήρηση της γονιμότητας” και η “ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού”. Εκδηλώνεται και πάλι ο σεξισμός και η κερδοσκοπία της κυβέρνησης. Η εργατική τάξη είμαστε εδώ για να δηλώσουμε πως η ΛΟΑΤΚΙ+ απελευθέρωση και η εργατική απελευθέρωση αφορούν άμεσα στην πρόσβαση στην εργασία, την υγεία και την εκπαίδευση. Και η απελευθέρωση είναι ολική και αντισυστημική.

Άρια Σταροπούλου