Οικονομία και πολιτική
Οι ματωμένες χειραψίες ενός πρίγκηπα

«Τιμούμε και θαυμάζουμε την ηγεσία του, το όραμά του για το βασίλειο της Σ. Αραβίας και τον τρόπο που προοδεύει το βασίλειο» δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης στη διάρκεια της επίσκεψης του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκηπα διαδόχου της Σ. Αραβίας την περασμένη βδομάδα. Το ότι ο αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη θαυμάζει και τιμά αυτόν τον χασάπη δεν προκαλεί έκπληξη. Ούτε πρέπει να προκαλεί έκπληξη η «μακρά χειραψία» του με τον Μακρόν. Το Παρίσι ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το ΣΕΚ με τίτλο “Ο Μητσοτάκης αγκαλιά με τον «δολοφόνο με το πριόνι”: 

“Ο μπιν Σαλμάν είχε διατάξει τη δολοφονία και τον τεμαχισμό του πτώματος του διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τουρκία, ενώ άκουγε σε ζωντανή μετάδοση τη σφαγή του με πριόνι! Με τέτοιους αδίστακτους δολοφόνους, εκπροσώπους μιας θεοκρατικής απόλυτης μοναρχίας σφιχταγκαλιάζεται ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, την ώρα που στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας βαθαίνουν την εμπλοκή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.  

Το σαουδαραβικό καθεστώς έχει βαμμένα τα χέρια του στο αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Υεμένη, με τις βόμβες και το λιμό που έχει φέρει η επέμβασή του εκεί. Αλλά ούτε για αυτά τα εγκλήματα ιδρώνει το αυτί του Μητσοτάκη και της «πολιτισμένης Δύσης». 

Παζάρια

Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του προέδρου Μπάιντεν των ΗΠΑ, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον μπιν Σαλμάν έχοντας προηγουμένως επισκεφτεί το Ισραήλ, με στόχο να προωθήσει τη συνεργασία των δύο κρατών εναντίον του Ιράν και να ενισχύει τον έλεγχό τους στη Μέση Ανατολή εναντίον της Κίνας. Και φυσικά για να παζαρέψει αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Κλιμάκωση των ανταγωνισμών και χρυσές μπίζνες για τις πολυεθνικές του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή απειλεί να βγει εκτός ελέγχου. 

Τον ίδιο ρόλο διεκδικεί και ο Μητσοτάκης. Πριν μερικούς μήνες επισκέφτηκε το Ριάντ και στη συνέχεια η Ελλάδα έστειλε μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της στενότερης αμυντικής συνεργασίας! Σήμερα ο μπιν Σαλμάν επισκέπτεται ευρωπαϊκή χώρα για πρώτη φορά από το 2018, για να κλείσει «στρατηγικές συμφωνίες» που θα γεμίσουν εκατομμύρια τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελλήνων εφοπλιστών και των άλλων αρπακτικών της αγοράς, αλλά δεν θα φέρουν δεκάρα τσακιστή στον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια και τον καύσωνα. Κι όχι «μόνο» αυτό. Σφιχταγκάλιασμα με τον «δολοφόνο με το πριόνι» σημαίνει παραπέρα εμπλοκή στους πολεμικούς ανταγωνισμούς από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός ανταγωνιστής του Ιράν. Είδαμε πρόσφατα το ζήλο της κυβέρνησης με την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου. 

Η διπλωματία της κυβέρνησης της ΝΔ φέρνει φτώχεια, εξοπλισμούς, πολεμικούς κινδύνους, σφιχταγκάλιασμα με δικτάτορες και τα εγκλήματά τους. Καιρός να την ανατρέψουμε με τους αγώνες μας!”.