Περιβάλλον
«Συντονισμένο σχέδιο» καταστροφής

Σύνταγμα 28/7. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μετά από δέκα μέρες έσβησε η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς που σύμφωνα με τον Διονύση Καλύβα, καθηγητής  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που μίλησε στην ΕΡΤ, «έκαψε 40.000 στρέμματα» καταστρέφοντας «ένα σημαντικό μέρος ενός μοναδικού οικοσυστήματος». Χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα και στο Δρυμό της Βάλια Κάλντα που την Τρίτη 2/8 συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτη για 12 ολόκληρες μέρες.  

Δύο από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα της χώρας, καίγονται αφημένα στην τύχη τους για μέρες, με την κυβέρνηση να ψάχνει δικαιολογίες στο «ανάγλυφο» του τοπίου είτε εκεί που δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, όπως στην Δαδιά, είτε εκεί που ήταν προφανές, όπως στην Βάλια Κάλντα. Αλλά το «ανάγλυφο» του τοπίου δεν μοιάζει να στέκεται εμπόδιο όταν είναι να προχωρήσουν οι μπίζνες των εργολάβων ακόμη και όταν αφορούν τις κορυφογραμμές της Πίνδου ή άλλα βουνά της Ελλάδας.

Αυτές τις μπίζνες ήρθε να διευκολύνει το πλαίσιο που έβαζε το νομοσχέδιο «για την απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης» που έγινε νόμος με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 29/7. «Αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν επειδή υπάρχει συντονισμένο σχέδιο, υπάρχει πρόγραμμα που υλοποιείται και έχει φέρει αποτελέσματα, έχει φέρει επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκρέκας.

Κάτω από την πίεση του κινήματος που διαδήλωνε έξω από την Βουλή αποσύρθηκαν προσωρινά εκείνες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες θα επέτρεπαν βαριές χρήσεις, όπως ΒΑΠΕ, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις. Όπως ανέφερε η Καθημερινή αυτές οι διατάξεις «είχαν ξεσηκώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ωστόσο σωρευτικά σε πολιτικό επίπεδο λειτούργησε και η πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς». Αλλά η απόσυρση είναι προσωρινή καθώς ο Σκρέκας πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει «έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή». 

Μέγιστο καθήκον ενός υπουργού Περιβάλλοντος θα ήταν έως το τέλος Αυγούστου, να προσπαθήσει να οργανώσει την μάχη με τις πυρκαγιές  που έρχονται μαζί με τα μελτέμια – αλλά πού τέτοια τύχη. Κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και τις ζωές μας. Οι αγώνες είναι μπροστά για να ανατρέψουμε την ίδια και όλους τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους της μαζί.