Οικονομία και πολιτική
Ιδιωτική Υγεία: Χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων στις πλάτες του ΕΣΥ

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση

Στην συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με την Euromedica προχωράνε η Ημίθεα Α.Ε. (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) και το επενδυτικό fund Farallon.

Ο νέος όμιλος θα διαθέτει πάνω από 2.700 εργαζόμενους, 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελλαδικά και ένα δίκτυο 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών. Στο Ερρίκος Ντυνάν θα προστεθούν επτά γενικές και μαιευτικές κλινικές και 23 διαγνωστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη και ένα κέντρο αποκατάστασης στην Θεσσαλονίκη. 

Κοινό γνώρισμα των δύο εταιρειών ο υψηλός δανεισμός από τις τράπεζες που είχε οδηγήσει στο παρελθόν σε εκκρεμότητες προς το προσωπικό που παρέμενε για μήνες απλήρωτο. Το Ερρίκος Ντυνάν ξεπουλήθηκε στην Ημίθεα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μετά την πολυετή κακοδιαχείριση και την οικονομική κατάρρευση. Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν έχει επαναλειμμένα πάρει θέση υπέρ της ένταξης του νοσοκομείου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η Euromedica πέρασε στον έλεγχο του Farallon μετά την εξαγορά των μισών δανείων της Euromedica αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Υπέρ της κρατικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν και της Euromedica έχει ταχθεί η ΑΣΚΥ στην Ιδιωτική Υγεία, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο των εργαζομένων στον κλάδο.

Εκβιασμοί

Στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας σημειώνεται ένας χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς τα κεφάλαια ντόπια, όπως οι Τράπεζες, ή μη όπως τα κερδοσκοπικά funds CVC και Farallon, ανταγωνίζονται για μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς μέσω της υπερσυγκέντρωσης. Η συσσώρευση κεφαλαίων ισχυροποιεί τη θέση αυτών των επιχειρήσεων σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση και την καθιστά ευάλωτη σε εκβιασμούς όπως αντίστοιχα στην αγορά του φαρμάκου. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το σκάνδαλο της Novartis. 

Ο ανταγωνισμός εκτείνεται πέρα από τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και στην ιδιωτική ασφάλιση. To CVC Capital έχει στην κατοχή του 6 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic, ενώ προχώρησε στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα με σκοπό να χτίσει μία γέφυρα μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής υγείας. Γιατί επιδιώκουν αυτά τα επιθετικά κεφάλαια τόσο πολύ να μπουν στην ιδιωτική Υγεία και θεωρούν ότι είναι ευνοϊκή η επένδυση στην Ελλάδα σήμερα;

Η εκθετική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα μαζί με τον πολλαπλασιασμό της πελατείας δείχνει ότι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας προσφέρει ένα πεδίο με μεγάλα περιθώρια κέρδους παρά το claw back και το rebate που μειώνουν το περιθώριο αυτό.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής και η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην στροφή από το δημόσιο σύστημα υγείας στο ιδιωτικό. Η παιδιατρική κλινική ΙΑΣΩ που ανήκει σε ένα ακόμα επενδυτικό fund το Oaktree ανακοίνωσε την πρώτη Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδωτικού Τομέα στην παιδιατρική φροντίδα με την παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ που στεγάζεται στο «Αττικό» Νοσοκομείο.

Το νομοσχέδιο του Πλεύρη για το ΕΣΥ προωθεί ακόμα περισσότερο την συγκέντρωση σε λίγους μεγάλους ομίλους στον κλάδο που θα οδηγήσει μέσα από ένα νέο γύρο αναδιαρθρώσεων σε κλεισίματα μικρότερων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων και απολύσεις προσωπικού. Επίσης επεκτείνει τις ΣΔΙΤ με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση της υγείας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την μετακίνηση προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων με επίφαση την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής.

Η εργατική απάντηση στους κλινικάρχες που θησαυρίζουν με την Υγεία πρέπει να είναι απεργιακή μάχη με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, ειδικά τώρα που ο πληθωρισμός που καλπάζει συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Ταυτόχρονα έχει σημασία ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία και ανάδειξη του αιτήματος για κρατικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας χωρίς αποζημίωση για τα αρπακτικά funds και τους μετόχους. 

Κώστας Πολύδωρος