Αντιπολεμικό κίνημα
Από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν: Με το δάχτυλο στην σκανδάλη

Τα J-20 Stealth με τα οποία έκανε ασκήσεις η Κίνα στις 3/8 σαν απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι. Φωτό: Kin Cheung / AP Photo

Τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν με εκτενή ρεπορτάζ την αναχώρηση του πρώτου πλοίου φορτωμένου με σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού. Το πλοίο έχει προορισμό τον Λίβανο που υποφέρει σκληρά από τις ελλείψεις. Τα ελληνικά ΜΜΕ βάζουν την είδηση στα «ψιλά», μιας και πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της συμφωνίας που έκανε η Ρωσία με τον ΟΗΕ και την Ουκρανία ύστερα από τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι η έδρα της επιτροπής επίβλεψης της συμφωνίας. 

Αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να φέρει ούτε την επίλυση της «επισιτιστικής κρίσης» ούτε την αρχή του τέλους του πολέμου. Η ίδια η συμφωνία κρέμεται σε μια κλωστή. Πρόκειται για μια προσωρινή χαλάρωση του ρωσικού αποκλεισμού, με τις νάρκες -και των δυο πλευρών- να παραμένουν. Το ενδεχόμενο για ένα «επεισόδιο» που θα την τινάξει στον αέρα να παραμονεύει στη γωνία. 

Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας προειδοποιεί στους Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς ότι θα «πάρει μήνες» για να φτάσουν οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών στα προπολεμικά τους επίπεδα. Όσο για την επισιτιστική κρίση, μπορεί οι τιμές να έπεσαν προσωρινά, αλλά αυτό δεν φέρνει καμιά ανακούφιση στις φτωχές χώρες που ήδη υποφέρουν, ούτε τέλος στην κερδοσκοπία των καπιταλιστών. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ορατό τέλος και τα εγκλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ρωσικοί πύραυλοι ξαναχτυπάνε μεγάλες πόλεις, εκατοντάδες χάνονται καθημερινά στις μάχες. Από την άλλη, τα «υπερσύγχρονα» συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών Himars που έστειλαν οι ΗΠΑ στην ουκρανική κυβέρνηση μπήκαν σε χρήση: έπληξαν φυλακή στο υπό ρωσικό έλεγχο Ντονμπάς σκοτώνοντας δεκάδες… Ουκρανούς αιχμαλώτους. 

Στην πραγματικότητα οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών δεν μπαίνουν σε ύφεση αλλά κλιμακώνονται. Οι στόλοι και τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Κίνας είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Η Πελόζι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτεί αυτό το νησί που η Κίνα θεωρεί έδαφός της. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ «αναγνώριζαν» απλά την ύπαρξη της Ταϊβάν. Τώρα με την ενδεχόμενη επίσκεψη Πελόζι κάνουν ένα βήμα στην επίσημη αναγνώρισή της. Ακόμα και αν αυτή τη φορά τα πράγματα δεν εξελιχτούν σε κάποιο «θερμό επεισόδιο» η συνέχεια θα είναι περισσότεροι εξοπλισμοί και πολεμικές εντάσεις.