Με την οργή να ξεχειλίζει και με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία», υγειονομικοί του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου τη Δευτέρα 29/8. Στάση εργασίας κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων. Ζητούν δικαιοσύνη για τη συναδέλφισσά τους από το εργολαβικό συνεργείο που την Τετάρτη 24/8 ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια χειρισμού μηχανήματος στα πλυντήρια του νοσοκομείου. Το παρών στη συγκέντρωση προς ένδειξη αλληλεγγύης έδωσαν αντιπροσωπείες από άλλα νοσοκομεία και εργατικούς χώρους, ενώ ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης.
Διεκδικούν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη της εργαζόμενης, να εξασφαλιστεί η βοήθεια στο σπίτι για τα παιδιά της, καθώς και μόνιμη προσωποπαγή θέση στο νοσοκομείο για να εξασφαλιστεί η εργασία της. «Όχι άλλο αίμα εργατών» ήταν το κεντρικό σύνθημα στο πανό του σωματείου εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού, ενώ με πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση και τα σωματεία εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και του Γεννηματάς, οι καθαρίστριες σχολείων Δ. Αθήνας και το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής.
Η Μαρία Αλιφιέρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού, άνοιξε τη συγκέντρωση: «Αυτό το εργατικό ατύχημα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που αποδυναμώνει τα νοσοκομεία και ανοίγει τις πόρτες στους εργολάβους, που στον βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές. Στα πλυντήρια ήταν 33 εργαζόμενοι, έγιναν 20, μετά 15 και τώρα έμειναν 4. Τη μέρα του δυστυχήματος ήταν πέντε άτομα, από αυτά μόνο ένας μόνιμος και οι υπόλοιποι εργολαβικοί. Για να μην έχουμε άλλα εργατικά ατυχήματα απαιτούμε να φύγει η «Ανοδική» και όλοι οι εργολάβοι από το νοσοκομείο με τους εργαζόμενους να παραμένουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στο διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν συνδικαλίστριες/ες από σωματεία και ομοσπονδίες. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, επισήμανε: «Οι εργολάβοι σημαίνουν χαμένες ανθρώπινες ζωές. Μια νέα γυναίκα δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες χωρίς να παίρνει Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης και ενός ολόκληρου συστήματος που θέλουν τη Δημόσια Υγεία ιδιωτικοποιημένη, με πενιχρούς μισθούς και χωρίς ασφάλεια για τους εργαζόμενους».
«Πρόκειται για έγκλημα της εργοδοσίας, της διοίκησης, του υπουργείου και της κυβέρνησης. Συνάδελφοι παθαίνουν εμφράγματα την ώρα της δουλειάς από την εντατικοποίηση, όπως στο ΑΧΕΠΑ. Να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας ότι οι συνθήκες που θα δουλεύουμε θα είναι ανθρώπινες, ότι θα γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», ανέφερε ο Κώστας Καταραχιάς από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομέιου Έλενα βενιζέλου και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, ενώ ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Λαϊκού και μέλος ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα εργατικά ατυχήματα πρέπει να μπουν στο κέντρο του αγώνα και να πάρουν θέση τα συνδικάτα όλου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
«Το μοναδικό κριτήριο που μπαίνει για τον κάθε εργολάβο είναι το χαμηλό κόστος και οι ευθύνες είναι στη διοίκηση που συμβιβάζεται με την υποχρηματοδότηση και πρωτίστως στην κυβέρνηση», είπε η Χριστίνα Καλαμπαλίκη από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η Γιάννα Σαρρή από το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής σημείωσε ότι: «Καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά δεν αναφέρονται, γιατί τους τρομοκρατούν για να μην το δηλώσουν ως εργατικό ατύχημα. Το μηχάνημα που έγινε το ατύχημα είναι από τότε που φτιάχτηκε το νοσοκομείο πριν 50 χρόνια. Η κυβέρνηση αφήνει να λυμαίνονται οι εργολάβοι τα χρήματα και αφήνονται οι καθαριστές απλήρωτοι τέσσερις και πέντε μήνες».
Ζήτημα ζωής
«Το να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους, να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμους διορισμούς και έξωση των εργολάβων είναι ζήτημα ζωής. Θα επιδιώξουμε να βγει αντίστοιχη απόφαση και από την ΑΔΕΔΥ», τόνισε ο Κώστας Τουλγαρίδης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. «Στον δικό μου χώρο καταφέραμε με αγώνες να καταργήσουμε το καθεστώς των εργολάβων. Αν γινόταν μία έρευνα για να δούμε αναλογικά πόσα ατυχήματα -και θανατηφόρα- γίνονται σε εργολαβικούς εργαζόμενους, θα φαινόταν καθαρά ότι δεν πρόκειται για ατυχήματα, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», επισήμανε η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας.
Ο Σπύρος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγίου Σάββα είπε: «Είμαστε εδώ με απόφαση του σωματείου μας για να στηρίξουμε τον αγώνα σας. Τώρα είμαι ΣΟΧ, αλλά για 13 χρόνια δούλευα σε εργολάβο και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις με εντατικοποίηση, απληρωσιά και τρομοκρατία με αποτέλεσμα τραγικά ατυχήματα όπως συνέβη εδώ», ενώ η Λίντιτα Μπούζι, σχολική καθαρίστρια στον Δήμο Αθηναίων, υπογράμμισε: «Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα σας μέχρι τέλους. Είμαστε κι εμείς μετανάστες από την Αλβανία, όπως και αυτή. Όχι άλλο αίμα εργατών. Μόνιμη δουλειά, έξω οι εργολάβοι».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας τόνισε: «Είναι τραγικό να είσαι μετανάστρια εργολαβική καθαρίστρια, να πηγαίνεις στη δουλειά σου και μετά να μην γυρνάς στα παιδιά σου, γιατί πρέπει να σου κόψουν το χέρι για να γλιτώσεις τη ζωή σου. Όλοι αυτοί που μας λένε ότι οι μηχανισμοί της αγοράς και οι ιδιώτες θα σώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες είναι κοινοί απατεώνες».
«Είπαν ότι θα ξεκινήσει ΕΔΕ. Όταν πρόκειται για το προσωπικό, η ΕΔΕ σημαίνει απόλυση. Όταν πρόκειται για τον εργολάβο, φταίνε όλα τα άλλα εκτός από τα αφεντικά, την κυβέρνηση και το κυνήγι του κέρδους. Κάτω η δολοφονική κυβέρνηση που χαλάει όλα τα λεφτά μας σε εξοπλισμούς», είπε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, ενώ ο Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης θύμισε τον νικηφόρο αγώνα της COSCO μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του λιμενεργάτη Δ. Δαγκλή.
Μετά τη συγκέντρωση στο προαύλιο, βάδισαν με πορεία στο διπλανό νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπου αντιπροσωπεία ανέβηκε στο γραφείο του διοικητή για να απαιτήσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της κινητοποίησης. Κάτω από την πίεση, τελικά ο διοικητής αναγκάστηκε να τους δεχθεί. Δεσμεύτηκε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της εργαζόμενης και ότι θα ψάξει τον τρόπο να για μια μόνιμη θέση στο νοσοκομείο, αλλά αρνήθηκε να διακόψει τη σύμβαση με τον εργολάβο.
Άμεσα το Σωματείο Εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού θα συνεδριάσει για να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει το ανέβασμα στο διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ στις 9 και 10 Σεπτέμβρη.