ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ: Τραγουδάμε και πολεμάμε το ρατσισμό

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το αντιρατσιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε από τις 4 το μεσημέρι με έκθεση αντιρατσιστικής φωτογραφίας και καλλιτεχνικά δρώμενα. Την αρχή έκαναν οι Crescendo Ensemble που έπαιξαν δικές τους διασκευές σε μουσικά κομμάτια από γνωστές ταινίες και στη συνέχεια η Νατάσα Νταϊλιάνη και ο Ονίκ Κετσογιάν έπαιξαν το θεατρικό έργο ο «Παρδαλός Παπαγάλος» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου.

«Έχω εμπνευστεί το έργο από την πόλη της Πάτρας από όπου και κατάγομαι», μας είπε ο σκηνοθέτης. «Το έργο αυτό προσπαθεί να πει μια πιο ψύχραιμη κουβέντα για τους πρόσφυγες, προσπαθεί να δώσει μία εικόνα για την περιπέτεια που τραβάει κάποιος για να έρθει εδώ. Αυτοί που καταφέρνουν να φτάσουν εδώ είναι ήρωες. Δεν λέω ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί όμως ας είμαστε θετικοί απέναντι στους πρόσφυγες οι οποίοι καταφεύγουν εδώ πέρα και ας τους δώσουμε μια ευκαιρία. Χρειάζεται να δούμε κάποια στιγμή το θέμα του πολιτικού ασύλου. Από τη μία δεν υπάρχει πολιτικό άσυλο και από την άλλη έχουμε όλο αυτό το κύμα των προσφύγων τους οποίους εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι και η ΕΕ. Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει μία ξεκάθαρη νομοθεσία υπέρ των προσφύγων».

Αμέσως μετά την παράσταση έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ “Κόκκινη Ζώνη” του Ζαφείρη Χαϊτίδη, που περιελάμβανε προσωπικές μαρτυρίες Αφγανών προσφύγων που ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

Γύρω στις 6μμ ξεκίνησε η προγραμματισμένη Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος και μετανάστες να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από την αντιρατσιστική δράση και να κάνουν προτάσεις για τη συνέχεια. Τη συζήτηση άνοιξαν με τις ομιλίες τους ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, ο Ρεζά Γκολαμί από τη Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων, ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΕΜΕ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, ενώ συντονιστές της συνέλευσης ήταν ο Σπύρος Κότσιας, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ και η Ευγενία Κουνιάκη δικηγόρος.

«Σε μία εποχή που ο καπιταλισμός έχει ξεδιπλώσει το πιο σκληρό του πρόσωπο, την ίδια στιγμή που βλέπουμε ανθρώπους αγανακτισμένους ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας βλέπουμε επίσης να δυναμώνει η ακροδεξιά» και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό” είπε η Αιμιλία Τζίβα, μέλος διοίκησης ΟΤΟΕ. «Βρίσκομαι μαζί σας γιατί θεωρώ ότι οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές και θα πρέπει να δείξουμε όλοι μαζί ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν έχει γλώσσα, δεν έχει σύνορα».

Νοσοκομειακοί γιατροί

«Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ θέλω να χαιρετήσω τη σημερινή συνέλευση. Πήραμε απόφαση όπως έχουμε πάρει πάρα πολλές φορές ότι στηρίζουμε την ΚΕΕΡΦΑ και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Από τις 15 Γενάρη που άνοιξε τη μάχη ενάντια στους φασίστες, το αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Μαΐου μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας μέχρι και τη σημερινή συνέλευση», είπε ο Κώστας Καταραχιάς μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που θύμισε τις μάχες που έχουν δώσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για να αποκρούσουν τις ρατσιστικές εγκυκλίους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν στόχο να επιβάλουν τους διαχωρισμούς των ασθενών σε «νόμιμους» και «παράνομους». «Οι γιατροί λένε καθαρά ότι οι πόρτες των νοσοκομείων θα είναι ανοιχτές για όλους τους ανασφάλιστους για όλους τους μετανάστες», τόνισε.

«Πάρα πολλοί καθηγητές δίνουν τη δική τους μάχη για να είναι ανοιχτά τα σχολεία σε όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν σε αυτή τη χώρα» είπε ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. «Το σχολείο μας ιδρύθηκε πριν από 6 χρόνια από μια πολύ μικρή ομάδα εκπαιδευτικών με σκοπό να στηρίξουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στον Πειραιά. Στην αρχή νιώθαμε μοναξιά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις που στήριζαν το σχολείο. Δεν είχαμε όμως μια συλλογικότητα που να βρίσκεται δίπλα μας σταθερά και να στηρίζει το Σχολείο. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρεθήκαμε με τους συντρόφους της ΚΕΕΡΦΑ. Είμαστε πια περισσότερο δυνατοί και δηλώνουμε ότι στις γειτονιές του Πειραιά δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να υπερισχύσουν οι ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες».

«Στη σχολή μου ζήσαμε την απεργία πείνας των 300 μεταναστών», είπε η Ελλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια στη Νομική Αθήνας. «Σαν ΚΕΕΡΦΑ υπερασπιστήκαμε τους μετανάστες λέγοντας ότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών γιατί είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και όλοι μαζί χρειάζεται να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στα Μνημόνια. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον αγώνα των μεταναστών για να κάνει επίθεση στο άσυλο. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μην μπορούν οποιαδήποτε στιγμή φοιτητές και μετανάστες να είναι ελεύθεροι να μπαίνουν στα πανεπιστήμια και να οργανώνουν τους αγώνες τους αλλά να μπορεί να το κάνει η αστυνομία όποια στιγμή θέλει. Τώρα η Διαμαντοπούλου με τον καινούργιο νόμο πλαίσιο κάνει νέα επίθεση στο άσυλο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να φτιάξουμε αντιρατσιστικές επιτροπές στα πανεπιστήμια».

«Οι φασίστες κατάφεραν να αποχτήσουν δύναμη στον Αγ. Παντελεήμονα λόγω του ότι η αριστερά τα τελευταία χρόνια δεν έκανε τίποτα. Δημιούργησαν τα επεισόδια απέναντι στους μετανάστες, έκλεισαν την παιδική χαρά που παίζανε τα παιδιά κάθε καταγωγής και χρώματος. Εμείς ξαναβγήκαμε στο δρόμο με θέμα τη διάσωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, το κερδίσαμε και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και άλλους αγώνες. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις στην περιοχή. Το βράδυ ακούς 10 φασίστες να σπάνε μαγαζιά πακιστανών και Αφγανών, μας σπρώχνουν και μας βρίζουν για να μας φοβίσουν. Χρειάζονται οι κινήσεις που θα γίνουν να είναι οργανωμένες με τη συνδρομή όλων των αριστερών ανθρώπων της περιοχής», είπε ο Τάσος Καπελέντζος κάτοικος του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης

Στη συνέχεια ο Φώτης από το Ηράκλειο Κρήτης μίλησε για την καμπάνια που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με συγκέντρωση υπογραφών, σε συνεργασία με μετανάστες που κατέληξε σε μία μεγάλη αντιφασιστική πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων στην πλατεία Ηρακλείου, ο ίδιος ο κόσμος έδιωξε τους φασίστες. «Έχουμε μπροστά μας τη μάχη ενάντια στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης», τόνισε στο κλείσιμό του.

«Είμαι οδηγός της ΕΘΕΛ και θέλω να δηλώσω ότι δεν θα αφήσουμε τους φασίστες να μας κάνουν να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που είμαστε» είπε ο Τέλης Ανδριανόπουλος. «Ο ίδιος ο κλάδος θα τους βάλει στο περιθώριο. Κανείς συνάδελφος όταν ανοίγει τις πόρτες του λεωφορείου κάθε πρωί δεν κοιτάει αν το κάθε παιδάκι είναι παιδί μετανάστη ή Έλληνα. Πιστεύω ότι θα κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους και θα βάλουμε τους φασίστες στο περιθώριο».

“Ο λόγος για τον οποίο σήμερα η προπαγάνδα κατά των μεταναστών εντείνεται είναι γιατί η άρχουσα τάξη έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει το ζήτημα ως πολιορκητικό κριό ενάντια στα δικαιώματα όλων”, είπε στη συνέλευση ο Κώστας Σκοινιώτης από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. “Ο στόχος τους είναι οι μη μετανάστες να δουλεύουν ανασφάλιστοι και χωρίς κανένα κοινωνικό δικαίωμα. Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να παλέψει σήμερα η εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα, μαζί με τα εργασιακά και να το συνδέσει με τη συνολική ανατροπή της κοινωνίας» τόνισε.

Η συνέλευση κατέληξε σε ένα κείμενο απόφασης για τους στόχους και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα η ΚΕΕΡΦΑ και προτάθηκε το νέο Συντονιστικό. «Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες: Για να απαιτήσουμε νομιμοποίηση των μεταναστών και άδειες εργασίας, ενάντια στη σύνδεση άδειας με αριθμό ενσήμων. Νέα διαδικασία μαζικής νομιμοποίησης τώρα! Για άσυλο στους πρόσφυγες, ανθρώπινη υποδοχή και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για ανοιχτά σύνορα ενάντια στη ρατσιστική Ευρώπη-φρούριο. Ενάντια στη FRONTEX, τη συνθήκη Δουβλίνο 2, τους ρατσιστικούς νόμους που περιορίζουν το άσυλο, τις επιτροπές-κοροϊδία που χορηγούν με το σταγονόμετρο άσυλο. Για να βγουν εκτός νόμου οι συμμορίες των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Να διαγραφούν οι φασίστες τραμπούκοι από τα συνδικάτα. Να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια τρόμου. Θα προχωρήσουμε στην οργάνωση μαζικής αντιφασιστικής διαδήλωσης στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές κινήσεις. Καλούμε σε αγώνα για να διώξουμε τους φασίστες από τους δρόμους, για να σταματήσει η κάλυψη των ρατσιστικών και φασιστικών πογκρόμ από την Αστυνομία» καταλήγει η απόφαση της Συνέλευσης.

Αμέσως μετά η γιορτή συνεχίστηκε στην αυλή της Τεχνόπολις όπου η ηθοποιός Κάτια Γέρου ανέβηκε στην κεντρική σκηνή και διάβασε την απόφαση της συνέλευσης. Ακολούθησε συναυλία από την Big Band του Δήμου Αθήνας, τον Κυριάκο Παπαεμμανουήλ και τη Βίκυ Ψαράκη, τον Κώστα Γανωτή και την Λυδία Στεφάνου, τους Soul System, τους Motivo 4 και το Λάκη Χαλκιά που έκλεισε τη βραδιά. Όταν η δυνατή φωνή του Λάκη αντήχησε με το γνωστό στίχο “Είμαι το νούμερο 8”, ξεσήκωσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού σε ντόπιους και μετανάστες.

Διαβάστε επίσης

Το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ