Εργατικό κίνημα
Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: Στους εργατικούς χώρους, στις σχολές, στις γειτονιές

29/8, Διαδήλωση με αφορμή τον ακρωτηριασμό εργαζόμενης στο Αγλαΐα Κυριακού. Φωτό: Μάνος Νικολάου

«Το 2022 ξεκίναγε με την άρχουσα τάξη σε κλίμα ενθουσιασμού για την ανάκαμψη που ερχόταν. Αυτά πλέον έχουν καταρρεύσει. Η οργή του κόσμου μεγαλώνει και οι υποσχέσεις της ΝΔ δεν μακιγιάρουν την αποτυχία της. Το δρόμο το δείχνει η απεργία διαρκείας στη Μαλαματίνα» τόνισε ο Κώστας Π. από τον πυρήνα του Περιστερίου. 

«Η κρίση τους είναι ευκαιρία για να τους ξεφορτωθούμε» υπογράμμισε η Ελένη Τ. από τον πυρήνα Νίκαιας - Κορυδαλλού. «Δεν θα κάνουμε άλλες θυσίες. Χρειάζεται να χτίσουμε κινητοποιήσεις από τα κάτω. Δουλεύω σε ΟΤΑ και στις εκλογές που έρχονται στα σωματεία και την ομοσπονδία χρειάζεται να δώσουμε μάχη να φύγουν οι συνδικαλιστές που μας ξεπουλάνε. Να συνεχίσουμε με απεργία διαρκείας» συνέχισε μεταξύ άλλων.

Για το κρίσιμο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής μίλησε ο Γιώργος Ρ. από τον πυρήνα Ηρακλείου Αττικής. Αναφέροντας παραδείγματα από την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική κατέληξε ότι «το συγκεκριμένο μέτωπο πρέπει να το βάλουμε προτεραιότητα. Το ιεραρχούμε ψηλά και το συνδέουμε με τα άλλα μέτωπα. Αυτό σημαίνει ανοιχτά σύνορα για όλους τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας και του νερού και διεκδίκηση επανακρατικοποιήσεων».

Στην ανεπάρκεια των ρεφορμιστικών ηγεσιών αναφέρθηκε ο Γιώργος Π. από τον πυρήνα του Γαλατσίου: «Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κάλεσαν καν σε πτώση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει την άρχουσα τάξη ότι είναι υπεύθυνη δύναμη και θέλει μια ισχυρή οικουμενική κυβέρνηση. Αλλά και το ΚΚΕ άμα δείτε ποια αφίσα του κυριαρχεί στους δρόμους, είναι αυτή για τη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Παρ’ όλη αυτή τη στάση των ηγεσιών της αριστεράς δεν βλέπουμε αδράνεια του κόσμου. Η απεργία στη Μαλαματίνα οδήγησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε κήρυξη πανεργατικής απεργίας για στήριξη σε απεργιακή φρουρά. Η ΑΔΕΔΥ μιλάει για απεργία μετά τη ΔΕΘ. Είναι δείγμα των πιέσεων του κόσμου. Εμείς δεν μπορούμε να περιοριστούμε στην κριτική στους ρεφορμιστές αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες».

Συνέχισε ο Γιάννης Κ. από τον πυρήνα Χαριλάου: «Τελευταία φορά που το ΕΚΘ έβγαλε 24ωρη απεργία συμπαράστασης ήταν το 2005 για τον αγώνα που έδιναν τότε οι εργάτες των Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Στην πύλη της Μαλαματίνας ήταν όλη η αριστερά κι έγιναν κι αλλού κινητοποιήσεις. Οι υγειονομικοί του ΑΧΕΠΑ, οι φοιτητές κλπ. Στη ΔΕΘ θα δοθεί η συνέχεια. Παλεύουμε για να ενωθούν οι διαφορετικές συγκεντρώσεις».

«Η Μαλαματίνα να γίνει κέντρο, γιατί είναι η μοναδική απεργία διαρκείας αυτή τη στιγμή και είναι παράδειγμα για όλους» πρότεινε ο Σταμάτης Χ. από τον πυρήνα της Αγίας Παρασκευής, ενώ η Τιάνα Α. από τον πυρήνα του Πειραιά σχολίασε στην τοποθέτησή της ότι «οι γραφειοκράτες δεν έχουν την ίδια ευκολία να σταματάνε τους αγώνες όπως παλιά».

Παρέμβαση

Στις μάχες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και την παρέμβαση του ΣΕΚ σε αυτές αναφέρθηκαν μια σειρά σύντροφοι/ισσες. «Ο ακρωτηριασμός της καθαρίστριας στο Παίδων Αγλ. Κυριακού δεν ήταν ατύχημα αλλά αποτέλεσμα των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης που επιμένει στους εργολάβους» σημείωσε η Κατερίνα Σ. από την περιφέρεια των Νοτίων Αθήνας. «Χρειάζεται να λειτουργήσει σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έχει αλλάξει η σχέση μας και η παρέμβασή μας με τους εργαζόμενους στα Παίδων. Ξέρουν πλέον ότι υπάρχει ένα κόμμα που ασχολείται μαζί τους. Να οργανώσουμε τη μαζική συμμετοχή στη ΔΕΘ αλλά να βάλουμε και τη συνέχεια» συμπλήρωσε.

«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν στερέψει από τον Ιούλιο. Εκεί μας έφτασαν σήμερα οι περικοπές των 800 εκατομμυρίων από την Υγεία που καταγγέλαμε πριν ένα χρόνο» είπε η Κατερίνα Π. από τον πυρήνα της Πετρούπολης και το νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Συνέχισε τονίζοντας ότι «το περιστατικό με τον ακρωτηριασμό της συναδέλφισσας στο Αγλ. Κυριακού δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν εξαίρεση. Χρειάζεται πρωτοβουλία σε όλα τα νοσοκομεία που να απαιτεί να φύγουν οι εργολάβοι».

Ο Νεκτάριος Χ. γιατρός στο Δαφνί από τον πυρήνα Ηρακλείου Αττικής μετέφερε την αγανάκτηση των συναδέλφων/ισσών του για την υποστελέχωση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο νοσοκομείο. «Στο σωματείο βάζουμε συνεχώς το τί παραπάνω πρέπει να κάνει. Κερδίζοντας κόσμο θα βάζουμε μεγαλύτερες πιέσεις και στο σωματείο να κινητοποιείται».

Για τις επιθέσεις και τις κινητοποιήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ μίλησε η Φύλλια Π. από τον πυρήνα των Πατησίων, για τις συνθήκες στις οποίες ανοίγουν τα σχολεία και την προσπάθεια για απεργιακή απάντηση των εκπαιδευτικών μίλησε η Εύα Η. από τον πυρήνα του Γκύζη, ενώ ο Αλέξανδρος Μ. από τον πυρήνα του Κεραμεικού συνέχισε με τις διεκδικήσεις στον κλάδο του πολιτισμού και τη συμβολή της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών στη δράση του ΣΕΗ. 

«Οι επιθέσεις της Κεραμέως συνεχίζονται. Ετοιμάζεται να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές και θα πρέπει να οργανώσουμε την απάντησή μας» τόνισε ο Αλέξανδρος Κ. φοιτητής από τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας. 

«Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά το ενδιαφέρον της νεολαίας δεν περιορίζεται εκεί. Απλώνεται σε όλα τα ζητήματα. Έχει μεγάλη σημασία να μην είμαστε απλά οι συνδικαλιστές της σχολής μας αλλά οι επαναστάτες που οργανώνουν και συνδέουν όλες τις μάχες και γίνονται η φωνή κάθε καταπιεσμένου. Το Κόμμα, οι πυρήνες, τα έντυπά μας είναι καθοριστικά» υπογράμμισε ο Αλέκος Κ. φοιτητής από τον πυρήνα του Ελληνικού.

Στη μάχη ενάντια στην Κεραμέως από τη μεριά των μαθητών/ριών αναφέρθηκε το Ντάνι από τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας κι έφερε εικόνες σεξιστικής καταπίεσης μέσα στις σχολικές αίθουσες ενάντια σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που ενθαρρύνονται από την πολιτική του υπουργείου. «Με την Εργατική Αλληλεγγύη έξω από κάθε σχολείο να γίνουμε η φωνή αυτών των παιδιών» τόνισε. «Ως τρανς άτομο χρειάζεται να αναδείξουμε τις διεκδικήσεις των τρανς δικαιωμάτων ως ζήτημα της εργατικής τάξης» συμπλήρωσε η Άρια από τον πυρήνα των Πατησίων, ενώ έθεσε παρατηρήσεις για τη σημασία και την αναβάθμιση της διακίνησης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

«Η ιδεολογική κρίση φέρνει τα πάνω κάτω στις σχολές. Χρειάζεται μάχη για να κερδίσουμε κόσμο που μένει ακάλυπτος κι αυτό πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» σημείωσε ο Τάσος Τ. από το Βόλο. «Όλες οι πτυχές της πολύπλευρης κρίσης του συστήματος ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο σε κάθε πόλη. Στο Βόλο έχουμε το κίνημα ενάντια στην καύση απορριμάτων, όσον αφορά το περιβαλλοντικό ζήτημα, έχουμε την επανέναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Μάγγου όσον αφορά το κράτος και τη δικαιοσύνη κλπ», συνέχισε. 

Για τη μάχη ενάντια στο Μετρό της πλατείας Εξαρχείων μίλησαν ο Βασίλης Μ. κι ο Σωκράτης Τ. από τον τοπικό πυρήνα. «Μετρό στην πλατεία, ανάπλαση Στρέφη, καταστολή, μάχες στον επισιτισμό, είναι ανοιχτά μέτωπα στη γειτονιά μας. Έχουμε παρέμβαση σε όλα αλλά χρειάζεται να δούμε πως θα τα καθορίσουμε. Να φέρουμε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις μάχες. Έτσι θα νικήσουν» τόνισε ο Σωκράτης Τ.  

«Χρειάζεται να σπάσουμε τις αυταπάτες “να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης”. Δεν λύνονται έτσι τα ζητήματα. Είδαμε στις ΗΠΑ για παράδειγμα ότι παρά την εκλογή Μπάιντεν “για να φύγει ο Τραμπ” ψηφίστηκε η κατάργηση του δικαιώματος στις εκτρώσεις» επεσήμανε το Καλ από τον πυρήνα των Πατησίων. 

Aναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός έκανε κι ο Σωτήρης Κ. από τον πυρήνα του Αμαρουσίου: «Έχουμε μια κατάσταση περιφρόνησης της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ εννιά δικαστές αποφάσισαν ενάντια στη θέληση του κόσμου, σχετικά με τις αμβλώσεις. Αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια της πολλαπλής κρίσης του συστήματος. Η περίοδος θυμίζει τη δεκαετία του ’30 αλλά τότε δεν είχαμε μόνο τον Χίτλερ στη Γερμανία. Είχαμε κι επαναστάσεις». 

«Το ενιαιομετωπικό κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 25 Αυγούστου σχετικά με τις υποκλοπές είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί» έβαλε ο Χρήστος Ν. από τον πυρήνα του Βύρωνα, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή στα αντικαπιταλιστικά δημοτικά σχήματα καθώς έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη σχέση με τον κόσμο της κάθε γειτονιάς». 

Από τον πυρήνα του Περιστερίου, η Λίλιαν Μ. θύμισε ότι «είμαστε σε καινούργια περίοδο αλλά το ΣΕΚ δεν είναι καινούργιο. Έχουμε 50 χρόνια εμπειρίας κι αξίζει να τη χρησιμοποιήσουμε. Η πρωτοβουλία για συλλαλητήριο στις 25 Αυγούστου έχει πίσω αντίστοιχες πρωτοβουλίες, π.χ την κινητοποίηση για τις αμβλώσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ, τις διαδηλώσεις με αφορμή τις πυρκαγιές κλπ. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο που θέλει να παλέψει και ταυτόχρονα να συζητάς και να ξεκαθαρίζεις μαζί του. Χρειάζεται να προσέξουμε τις συνεδριάσεις των πυρήνων να παίζουν αυτό το ρόλο».

Κοινή δράση

«Η τάξη μας αντιλαμβάνεται τις πολλαπλές διαστάσεις της κρίσης κι εγείρει ερωτήματα. Παράλληλα με την κοινή δράση, χρειάζεται σύγκρουση με τις ρεφορμιστικές ιδέες και βάθεμα της συζήτησης για την επαναστατική προοπτική» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Σπύρος Γ. από τον πυρήνα του Περιστερίου.

 «Ο Μητσοτάκης απομονώνεται περισσότερο και οι απαντήσεις του εξοργίζουν όλο και πιο πολύ τον κόσμο. Έχουμε τις απαντήσεις όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει και λέγεται μεταβατικό πρόγραμμα» συνέχισε ο Γιάννης Μ. από τον πυρήνα των Πετραλώνων κι έφερε εικόνες από την οργή που επικρατεί στη γειτονιά για την ακρίβεια.

«Όταν μπαίνουμε μπροστά ο κόσμος μας εμπιστεύεται» σημείωσε ο Μήτσος Κ. από τον πυρήνα Νίκαιας - Κορυδαλλού, φέρνοντας παραδείγματα από επιτυχημένες μάχες στο δήμο που εργάζεται και τη σύνδεσή τους με τη διακίνηση της Εργατικής Αλληλεγγύης. «Με την παρέμβαση των πυρήνων στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων Covid ΟΤΑ κερδίσαμε νέους συντρόφους. Η σταθερή παρέμβαση με τις εξορμήσεις στη γειτονιά και τους εργατικούς χώρους έχει μεγαλώσει την εκτίμηση στο ΣΕΚ» υπογράμμισε ο Γιάννης Σ. από τον πυρήνα της Χαμοστέρνας. 

«Έχουμε ήδη ρίζες σε γειτονιές κι εργατικούς χώρους και χρειάζεται να δούμε τη λειτουργία των πυρήνων μας. Η πρωτοβουλία που πήραμε να κάνουμε εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναζωογόνησε τον πυρήνα μας» μετέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τ. από τον πυρήνα της Καλλιθέας. 

«Οι μάχες δεν σταμάτησαν δευτερόλεπτο όλο το καλοκαίρι. Πολλές από αυτές τις ανοίξαμε εμείς. Χρειάζεται οι πυρήνες μας να είναι οργανωμένοι ώστε να υποδέχονται τα νέα μέλη και να τα βοηθάνε να εξελιχτούν» ήταν η παρατήρηση της Ελπίδας Ζ. από το Ίλιον. Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του Γιάννη Μ. από τον πυρήνα της Ηλιούπολης: «Ο Αύγουστος απέδειξε ότι δεν υπάρχει νεκρή περίοδος. Ο πυρήνας μας λειτούργησε κανονικά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στους νέους συντρόφους» είπε ανάμεσα σε άλλα.


22/6, Απεργία ΠΟΕΔΗΝ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Τα Νοσοκομεία μπροστά

Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι που στα νοσοκομεία μας πέρα από τις αυξανόμενες ελλείψεις κλιμακώθηκαν και οι επιθέσεις της κυβέρνησης φέρνοντας μας αντιμέτωπους ακόμα και με μπάτσους να μας εκβιάζουν μέσα σ αυτά.

Οι υγειονομικοί απάντησαν κατά τόπους με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις από την Παμμακάριστο, το Γεννηματάς, το Έλενα, το Αττικό, τον Ευαγγελισμό μέχρι τις Φιλιατές Θεσπρωτίας, τον Άγιο Αντρέα, το Λασίθι, τη Θεσσαλονίκη κλπ πυκνώνοντας τη γραμμή της απεργιακής σύγκρουσης.

Το διήμερο 9-10/9 στη Θεσσαλονίκη είναι το μεγάλο ραντεβού όλων. Οι δυνάμεις του Συντονιστικού των Nοσοκομείων έχουν απλώσει το δίκτυό τους προκειμένου να βρεθούμε όλες και όλοι μαζί απεργιακά με τον κλάδο μας την πρώτη μέρα και να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους κλάδους τη δεύτερη μέρα ενάντια στη σιχαμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλο το μηχανισμό τους.

Η απεργιακή σύγκρουση είναι ένας μονόδρομος που χρειάζεται σταθμούς κι οργάνωση. Γι’ αυτό διεκδικούμε και τη μαζικότητα στα πούλμαν και τις διαδηλώσεις της ΔΕΘ και την απόφαση από τη μεριά της ΠΟΕΔΗΝ για πανελλαδική, πανυγειονομική 24ωρη απεργία τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη, μαζί με την ΟΕΝΓΕ και την υπόλοιπη εργατική τάξη.

Ζαννέτα Λυσικάτου,
μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ, Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή

 

Αγλαΐα Κυριακού

Προχωράμε σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13/9 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού για να αποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις μας απέναντι στη διάλυση των νοσοκομείων. Λίγες μέρες μετά το εργοδοτικό έγκλημα με τον ακρωτηριασμό εργολαβικής εργαζόμενης από μηχάνημα ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία, το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται. 

Η 1η ΥΠΕ αποφάσισε να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές από το Αγλαΐα Κυριακού και το Παίδων Πεντέλης στο Αγία Σοφία, στο οποίο έχουν σταματήσει τα τακτικά ιατρεία λόγω των ελλείψεων. Απλά μεταφέρουν το πρόβλημα στα άλλα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι ζωές των παιδιών με τις αναβολές των χειρουργείων.  

Το πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή στο αγωνιστικό διήμερο στη ΔΕΘ και μετά, με απόφαση της συνέλευσης και με συντονισμό με τους εργαζόμενους του δίπλα νοσοκομείου του Αγία Σοφία, θα κλιμακώσουμε γιατί τα δημόσια νοσοκομεία ανήκουν στους από τα κάτω, εργαζόμενους και ασθενείς, ντόπιους και μετανάστες.

Μαρία Αλιφιέρη,
πρόεδρος του Σωματείου

 

Αγ. Σάββας

Για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον αυταρχισμό, συζήτησαν και πήραν αποφάσεις οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άγιος Σάββας στη γενική τους συνέλευση στις 6/9.

Ανανέωσαν την απόφασή τους για συμμετοχή στις κινητοποίησεις στη ΔΕΘ. Με αφορμή το τραγικό ατύχημα στο Αγλαΐα Κυριακού με ευθύνη του εργολάβου, απαιτούν να σταματήσει  κάθε διαγωνιστική διαδικασία σε Φύλαξη και Καθαριότητα. Επίσης, ζητούν πραγματικές αυξήσεις, ένταξη στα ΒΑΕ και την άμεση επιστροφή των συναδέλφων τους σε αναστολή.

Για όλα τα παραπάνω καλούν να αποφασίσει άμεσα η ΠΟΕΔΗΝ απεργιακές κινητοποιήσεις και να πρωτοστατήσει ώστε να υπάρξει άμεσα μέσα στον Οκτώβρη Πανεργατική Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Τέλος, πήραν αποφάσεις συμμετοχής στις διαδηλώσεις στις 18/9 για τον Φύσσα και στις 28/9 με 2ωρη στάση εργασίας στη δίκη της ΧΑ στο Εφετείο Αθηνών.

 

ΑΧΕΠΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή της αναστολής εργασίας σε υγειονομικούς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/9 στην είσοδο του ΑΧΕΠΑ. Με αποφάσεις στήριξης και με συμμετοχή στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των υγειονομικών σε αναστολή πολλά σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.