Ιδέες
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο - Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο: Δίψα για απαντήσεις

Το περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο Ζάππειο

 

Πλήθος κόσμου δημιούργησε το αδιαχώρητο στο Ζάππειο τις τρεις πρώτες μέρες του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου (ξεκίνησε την Παρασκευή 2/9), επιβεβαιώνοντας ότι η αυξημένη συμμετοχή που είχε φανεί από πέρσι δεν ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο. Και η πολιτική συζήτηση άναψε στο περίπτερο 115 του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τις εκδόσεις μας να γίνονται ξανά «μαγνήτης» για πολλούς και πολλές που αναζητούν απαντήσεις από τη σκοπιά των ιδεών του μαρξισμού σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

«Σας γνώρισα πέρσι στην Έκθεση. Μένω στην Κάρυστο, είναι δύσκολο να έρχομαι στο βιβλιοπωλείο σας, αλλά η Έκθεση είναι ευκαιρία για αγορές βιβλίων και είχα προγραμματίσει και φέτος να περάσω από το περίπτερό σας για να δω τι καινούργιο έχετε βγάλει», μας είπε μια ιδιωτική υπάλληλος που αγόρασε τα βιβλία μας για την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο κέντρο της συζήτησης και είναι ενδεικτικό ότι τα σχετικά βιβλία του ΜΒ έρχονται μπροστά σε πωλήσεις αυτές τις τρεις πρώτες μέρες του Φεστιβάλ. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι οι αναζητήσεις απλώνονται σε κάθε θέμα, πράγμα που αποτυπώνεται και στο ότι το φάσμα των βιβλίων που αγοράζονται είναι πλατύτερο από κάθε προηγούμενη φορά: Από το «Ελλάδα-Τουρκία – Η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών» στο αντιπολεμικό κίνημα στη Μικρασιατική Εκστρατεία και το βιβλίο για το ΣΕΚΕ. 

Από τον «Κρατικό Καπιταλισμό στη Ρωσία», με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του Γκορμπατσόφ, στο «Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση». Από την «Πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» στη «Μαζική απεργία» της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Από την «Πανδημία/Κλιματική Αλλαγή» στο «Μαρξισμός, Πολιτική, και Ψυχική Δυσφορία». Από την «ΚΑΤΑΔΙΚΗ – Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή» στο βιβλίο με τα κείμενα του Τρότσκι για την «Πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία». 

Και βέβαια τα ζητήματα των υποκλοπών, της ακρίβειας, της οργής για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, για την κρίση της και την κρίση του συστήματος που υπηρετεί, με το νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω που μόλις κυκλοφόρησε να έρχεται πρώτο σε πωλήσεις από το περίπτερο.

Ένα δυναμικό ξεκίνημα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο Φεστιβάλ Βιβλίου (διακινήθηκαν περίπου 100 βιβλία μέσα σε τρεις μέρες), με στόχο να σπάσουμε το περσινό ρεκόρ πωλήσεων. 

Μη χάσετε την ευκαιρία μέχρι τις 18/9 που διαρκεί το Φεστιβάλ να επισκεφθείτε το περίπτερο 115 στο Ζάππειο. Και σημειώστε στο ημερολόγιό σας την Πέμπτη 15/9, στις 8μμ, να παρακολουθήσετε την εκδήλωση που οργανώνει το ΜΒ με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας του ελληνικού καπιταλισμού για το βιβλίο «ΣΕΚΕ – Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα» με ομιλητές τον ιστορικό Μιχάλη Λυμπεράτο και τον συγγραφέα Λέανδρο Μπόλαρη, στη σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.