Η Άποψή μας
Το καυτό φθινόπωρο είναι εδώ!

10/9, Πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕθ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Το μήνυμα από το διήμερο στη Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρο. Την Παρασκευή 9/9 οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το Σάββατο 10/9 όλοι μαζί πανεργατικά δείξαμε ότι βγαίνουμε στους δρόμους για να τελειώνουμε με τις απάτες του Μητσοτάκη. Παράλληλα στην Αθήνα, την Παρασκευή το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές γέμιζαν τους δρόμους στα Εξάρχεια, ενώ την προηγούμενη μέρα υπήρχε διπλή κινητοποίηση: οι φοιτητές έδειχναν με μια συγκλονιστική πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Πανεπιστημιούπολη ότι η αστυνομοκρατία στις σχολές δεν περνάει και την ίδια ώρα μια μαζική συγκέντρωση και πορεία στον Ελαιώνα ύψωνε τείχος προστασίας για τους πρόσφυγες.

Στις επόμενες μέρες και βδομάδες αυτό το κύμα συνεχίζεται και φουντώνει. Την Παρασκευή 16/9 απεργούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό της Αθήνας και την επόμενη Δευτέρα 19/9 διαδηλώνουν στο σημείο όπου ένας μετανάστης ντελιβεράς δέχθηκε φασιστική επίθεση. Την Κυριακή 18/9 όλοι οι αντιφασίστες ενωμένοι διαδηλώνουμε στο Κερατσίνι στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και δέκα μέρες αργότερα, στις 28/9 διαδηλώνουμε μπροστά στο Εφετείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου ξαναρχίζει η δεύτερη δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Καιρός πανεργατικού ξεσηκωμού

Οι απεργοί στη Μαλαματίνα συνεχίζουν τον αγώνα και οι εργάτες της Υγείας ανακοίνωσαν από τη Θεσσαλονίκη τον επόμενο απεργιακό σταθμό στις 20 Οκτώβρη με πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πιέζονται να ανακοινώσουν την ημερομηνία Γενικής Απεργίας το ίδιο διάστημα. Είναι καιρός να συντονίσουμε πανεργατικό ξεσηκωμό.

Όσο πιο πολύ βουλιάζει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, τόσο πιο πολύ προκαλούν την οργή μας. Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε με λαθροχειρίες ότι ετοιμάζει πακέτο «επιδοτήσεων» ύψους 5,5 δις. Αυτό που δεν είπε είναι ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει το πιο άγριο πακέτο περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες: έχει στόχο να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% στον προϋπολογισμό του 2023 ενώ φέτος έχει έλλειμμα. Αυτή η στροφή σημαίνει περικοπές σχεδόν διπλάσιες από τις «επιδοτήσεις» που διαφημίζει.

Και ταυτόχρονα η κυβέρνηση πουλάει ρατσισμό, πολεμοκαπηλεία και αστυνομοκρατία για να μαζέψει καμιά ψήφο από τα ορφανά της Χρυσής Αυγής. Τα εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών εναλλάσσονται καθημερινά με τις βαρβαρότητες των ΜΑΤ στις γειτονιές, στις σχολές και στις απεργίες.

Δεν θα αφήσουμε τα εγκλήματά τους να συνεχιστούν σε κανένα μέτωπο. Συνεχίζουμε, απλώνουμε και κλιμακώνουμε τις απεργίες, ενώνουμε τους φοιτητές με τους εργάτες, συντονίζουμε το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα με την οργή και τη δύναμη των απεργών. Ο χαφιεδισμός της ΕΥΠ είναι ανίσχυρος μπροστά σε αυτή τη δύναμη. Η ιστορία των αγώνων μας το έχει αποδείξει ξανά και ξανά, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι πιο πρόσφατα. Ο Μητσοτάκης φέρνει «καθοδηγητές» από τη βρετανική ΜΙ5 για να εκσυγχρονίσουν την ΕΥΠ. Ξεχνάει ότι το κίνημά μας τσάκισε τους βρετανούς πράκτορες και τους ντόπιους συνεργάτες τους ξεσκεπάζοντας το σκάνδαλο των απαγωγών αθώων Πακιστανών μεταναστών το 2005, επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Τα φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας λυσσάνε ενάντια στην αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ο Δοξιάδης από τις στήλες της Καθημερινής καταγγέλλει ότι λέμε αυτά που έλεγε ο Λένιν. Ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε! Οργανώνουμε τη δύναμη της εργατικής τάξης για να ανατρέψουμε το σάπιο καθεστώς τους έτσι ώστε να μην μείνει πέτρα πάνω σε πέτρα. Και γι’ αυτό ζητάμε από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που δίνει τις μάχες σε όλα αυτά τα μέτωπα να έρθει να παλέψουμε μαζί. Μέχρι τη νίκη!