Οικονομία και πολιτική
Το σκάνδαλο των υποκλοπών: Τώρα και βρετανικός “εκσυγχρονισμός” της ΕΥΠ

25/8, Διαδήλωση για τις υποκλοπές. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Ακούω για σκάνδαλο. Και γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το λέει ευρύτατα ο Τύπος; Γιατί κάποιοι πιστεύουν κάτι τέτοιο; Βασιζόμαστε στο τι λέει ο Τύπος, τι λέει κάποιος ως προσωπική άποψη και δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΑΔΑΕ και της Δικαιοσύνης;» Αυτό το εκπληκτικό ξεστόμισε στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου την περασμένη βδομάδα ο γ.γ του υπουργείου «Δικαιοσύνης», ο Π. Αλεξανδρής. 

Στη συνέχεια αυτών των προκλητικών δηλώσεων έπεσαν βροχή τα σχόλια για το κυβερνητικό στέλεχος που «εξέθεσε τη χώρα». Πιο σωστό είναι ότι το μόνο που κατάφερε ο Αλεξανδρής είναι να εκθέσει, πέρα από την κυβέρνηση,  και τον …Λοβέρδο. Ο γ.γ. του υπουργείου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του «βρώμικου ‘89», ήταν υποψήφιός του στο Μαρούσι και στη συνέχεια υποψήφιος βουλευτής από το 2012. Μόλις το 2018 προσχώρησε στη ΝΔ. «Προσωπική επιλογή» Μητσοτάκη και …κουμπάρος του Λοβέρδου. 

Και ενώ ο κόσμος βοά, η κυβέρνηση και η ΕΥΠ μεθοδεύουν την πλήρη συγκάλυψη των ιχνών του σκανδάλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ την περασμένη βδομάδα, τα αρχεία παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και τον Θ. Κουκάκη έχουν καταστραφεί.

Συγκάλυψη

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ που υπογράφεται από τον Β. Λαμπρόπουλο, αναφέρει τα εξής: «η καταστροφή των δεδομένων της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη αλλά και εκείνης του Κουκάκη την περίοδο 2020-21 υπήρξε με επίκληση της αλλαγής (προ μερικών μηνών) του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της απόκτησης νέου “Μεγάλου Αδελφού” από ιταλική εταιρεία. Όπως ισχυρίστηκαν οι αρμόδιοι, τα δεδομένα που υπήρχαν στο παλιό σύστημα της ΕΥΠ με το οποίο υπήρξαν οι δύο προαναφερόμενες παρακολουθήσεις δεν αποθηκεύτηκαν για τεχνικούς λόγους, παρότι υπάρχει πρόβλεψη για διατήρησή τους για δύο χρόνια».

Την ίδια στιγμή δηλαδή που οι «αρμόδιοι» της ΕΥΠ επικαλούνται το απόρρητο στις επιτροπές της Βουλής και ο Μητσοτάκης τους καλύπτει από το βήμα της ΔΕΘ, καλού κακού εξαφανίζουν και τα στοιχεία. Σε λίγο είναι ικανοί να μας πουν: Υποκλοπές; Ποιες υποκλοπές; Ο Αλεξανδρής δείχνει το δρόμο…

Όσο και να προσπαθεί βέβαια η κυβέρνηση, το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν «εξαφανίζεται». Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά μεγαλώνει, όχι μόνο με τις αποκαλύψεις για περισσότερες υποκλοπές, όπως στο κινητό του Σπίρτζη, αλλά και με την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει βρετανό «σύμβουλο» από την ΜΙ5 για την ΕΥΠ. Οι βρετανοί πράκτορες που οργάνωσαν τις απαγωγές Πακιστανών στην Ελλάδα το 2005 θα «εκδημοκρατίσουν» την ΕΥΠ!

Αυτό που γίνεται, όμως, όλο και πιο σαφές κάθε μέρα που περνάει είναι ότι η σύγκρουση με τα σκάνδαλα του «βαθιού κράτους» δεν περνάει από τις ρητορικές εξάρσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Περνάει από το «πεζοδρόμιο», από το κίνημα που βάζει στο στόχαστρό του την κυβέρνηση της καταστολής, που θέλει να ξηλώσει όλα τα άδυτα του κράτους των καπιταλιστών ξεκινώντας από την ΕΥΠ.