Διεθνή
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μαζί με ΝΔ υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ

Κυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ενώ πρόκειται να πάει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτέμβρη. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 και επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

 «Το κυρίαρχο για την επιλογή μας υπέρ της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, είναι ότι η ένταξή τους έχει την μαζική λαϊκή αποδοχή. Κυριότερο όμως κριτήριο μας είναι τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να γίνει περαιτέρω αμερικανοποίηση ή νατοποίηση της άμυνάς μας» είπε ο Κατρούγκαλος μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει την υπερψήφιση, ενώ έθεσε και το ερώτημα «γιατί η Ελλάδα δεν έθεσε θέμα κατάργησης της ομοφωνίας, ώστε η Τουρκία να μην μπορεί να εκβιάζει τις δύο υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες».

Πρόκειται για μια απαράδεκτη στάση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς λόγους.

Συνεχίζει στην πολιτική που χάραξε σαν κυβέρνηση διευρύνοντας τις βάσεις και προχωρώντας σε σύμφωνα συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα με τις δηλώσεις του Τσίπρα στο ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να καταγγείλει και τις δύο πλευρές για τον επικίνδυνο πόλεμο που διεξάγουν πήρε θέση ότι «η Ελλάδα έχει τους συμμάχους της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Ξεπερνά κάθε όριο ο τρόπος με τον οποίο ο Κατρούγκαλος επιχειρεί να δώσει «προοδευτικό» πρόσημο στη διεύρυνση ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη που θα αντιτίθεται στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ»! 

Το μόνο μέτωπο που βρήκε να ανοίξει ο Κατρούγκαλος ήταν το «αντιτουρκικό» θέτοντας τα ζητήματα περί ομοφωνίας μετά τα βέτο της Τουρκίας για να βρει εκεί συμπαραστάτη, ποιον άραγε; Τον Ανδρέα Λοβέρδο, που πρόεδρος  του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μπορεί τελικά να μην έγινε αλλά μίλησε εκ μέρους του, στην επιτροπή υπέρ της εισόδου των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ως «αναγκαστική επιλογή» και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ομοφωνίας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει μέσα στα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, για δεύτερη φορά μετά την ψηφοφορία «εξυγίανσης των Ναυπηγείων» ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην Βουλή. Το μόνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει σε ΝΑΤΟϊκούς «εταίρους» και «συμμάχους» ένα προφίλ «υπεύθυνου» συναινετικού διαχειριστή και να χτίσει τις συνεργασίες της επόμενης διακυβέρνησης ακόμη και με τον Λοβέρδο.