Διεθνή
Βρετανία: Οι από πάνω πενθούν για τη βασίλισσα, εμείς για τις ζωές των Μαύρων

10/9, Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman

Έως και 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου το περασμένο Σάββατο για να τιμήσουν την μνήμη του 24χρονου ράπερ Chris Kaba και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην μητροπολιτική αστυνομία που τον σκότωσε πυροβολώντας τον εν ψυχρώ, την περασμένη εβδομάδα στο νότιο Λονδίνο αφού πρώτα εμβόλισε το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ο λόγος της δολοφονικής επίθεσης ήταν ότι οι κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει το αυτοκίνητο ως «ύποπτο».

Με πλακάτ που έγραφαν «Black Lives Matter», «Δικαιοσύνη για τον Chris Kaba» και συνθήματα «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και «η αστυνομία δολοφονεί» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ όπου αντηχούσαν οι κραυγές της μητέρας του δολοφονημένου, 

Helen Nkama. Ο Μάικ ένας από τους διαδηλωτές είπε: «Είμαι εδώ για να δείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ έξω που ενδιαφέρονται για αυτό. Οι αστυνομικοί που τον σκότωσαν πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Αν ήταν ένας λευκός που είχε σκοτωθεί, θα υπήρχαν πολλές περισσότερες απαντήσεις».

Με την οικογένεια του Chris να βαδίζει στην κορυφή της πορείας οι διαδηλωτές βάδισαν προς την Τραφάλγκαρ Σκουέρ και από εκεί κατευθύνθηκαν στην Σκότλαντ Γιαρντ. Σε αυτό το σημείο το κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από την πορεία λέγοντας ότι ο κόσμος που διαδήλωνε ήταν ένα πλήθος ανθρώπων που θρηνύσε τον θάνατο της Ελισάβετ – την ώρα ακριβώς που φώναζε το σύνθημα: «Πες το όνομά του! Κρις Κάμπα!»

«Γίνεται πολύ φασαρία γιατί μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε ειρηνικά» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker η Άντρεα που συμμετείχε στην πορεία. «Αλλά είμαστε εδώ γιατί οι μπάτσοι εκτέλεσαν έναν νέο άνθρωπο και δεν πρόκειται κανείς να κάνει τίποτα γι' αυτό». Μπροστά στην Σκότλαντ Γιάρντ το λόγο πήραν μια σειρά από ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος, καλλιτέχνες - ενώ συμμετείχαν και οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Νταϊάν Άμποτ και Μπελ Ριμπέιρο-Άντι.

Ο δημοφιλής ράπερ Stormzy είπε στο πλήθος: «Απλά θέλω να πω σε όλους να δείξουν αντοχή. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να λέει κανείς κάτι τέτοιο γιατί δεν θα έπρεπε κανείς να χρειάζεται να παλεύει για να δικαιωθεί ή να πάρει απαντήσεις. Αλλά όταν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτά τα πράγματα, συνήθως την βγάζουν καθαρή. Έχετε την αντοχή να συνεχίσετε γιατί έχουν σκοτώσει κάποιον, αυτό είναι φόνος. Απλώς συνεχίστε».

Αλληλεγγύη

Η Delia Mattis από το Black Lives Matter είπε: «Οι μαύροι δεν έχουν ιστορικό βίας κατά της αστυνομίας. Η αστυνομία έχει ιστορικό βίας κατά των μαύρων». Νωρίτερα όταν η αστυνομία πλησίασε τους διαδηλωτές είχε ακουστεί το σύνθημα «Αγγίξτε έναν από εμάς, θα έχετε να κάνετε με όλους». Ο Γουέιμαν Μπένετ από το Stand Up to Racism, που έχει βρεθεί πολλές φορές καλεσμένος της ΚΕΕΡΦΑ και του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα, είπε στο πλήθος: «Τα μόνα όπλα που έχουμε είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να καταργήσουμε τη μητροπολιτική αστυνομία».

Ο ξάδερφος του Κρις, Τζέφερσον, μίλησε εκ μέρους της οικογένειας: «Μια λέξη έχει καρφωθεί στο μυαλό μου και επαναλαμβάνεται συνέχεια περιμένοντας μια απάντηση -αυτή η λέξη ήταν γιατί. Γιατί δεν τον λυπηθήκατε ενώ καθόταν στο αυτοκίνητο, ανυπεράσπιστος, άοπλος, φοβισμένος και τρομοκρατημένος; Γιατί η μητέρα του πρέπει να γεράσει ενώ το πρωτότοκο παιδί της είναι δύο μέτρα κάτω από το χώμα; Γιατί μας πήρατε έναν φίλο, έναν αγαπημένο σύντροφο, έναν γιο, έναν μελλοντικό πατέρα; 

Κι αν αυτός ο αστυνομικός κουβαλάει πάνω του όλο το μίσος που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, οι αμέτρητοι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί προσφέροντας κάθε είδους υποστήριξη σήμερα εδώ, σηκώνουν την αγάπη που θα υπάρχει πάντα για να το πολεμάμε. Υπάρχουν κάτι δέντρα που ονομάζονται σεγκόγιες. Είναι τα ψηλότερα δέντρα και παρότι οι ρίζες τους είναι εξαιρετικά ρηχές, σπάνια πέφτουν. Πώς θα μπορούσε ένα τόσο ψηλό δέντρο να είναι τόσο δυνατό παρόλο που έχει πολύ κοντές ρίζες; Η απάντηση είναι αυτή. Οι ρίζες δεν αναπτύσσονται κάθετα, μεγαλώνουν οριζόντια και συνδέονται με τις ρίζες των άλλων δέντρων γύρω τους. Το δέντρο δεν βασίζεται στις δικές του δυνάμεις αλλά στη δύναμη των αμέτρητων δέντρων που σχηματίζουν αυτό το περίπλοκο ριζικό σύστημα. Σκότωσαν τον Κρις μη γνωρίζοντας ότι ήταν ένα δέντρο που συνδέεται με τις ρίζες αμέτρητων δέντρων γύρω του».

Μόνο δύο μέρες μετά το συλλαλητήριο και με καθυστέρηση δέκα ολόκληρων ημερών διατάχτηκε έρευνα στη Μητροπολιτική Αστυνομία, ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε μπήκε σε διαθεσιμότητα. Από το 1990 μέχρι σήμερα η αστυνομία έχει σκοτώσει 779 ανθρώπους στην Αγγλία και στην Ουαλία, ενώ 1883 άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν σε διαδικασία σύλληψης.