Διεθνή
Σουηδία: Στo νήμα κρίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα

Σοσιαλδημοκράτες 108 έδρες, Σουηδοί Δημοκράτες 73 έδρες (εκτίμηση εδρών με 95% ενσωμάτωση)

Την Πέμπτη 15/9 αναμένεται να μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν στην Σουηδία και στις οποίες μέχρι την Τρίτη 13/9 ο δεξιός συνασπισμός υπό τον Ουλφ Κρίστερσον (από το Κόμμα των Μετριοπαθών) υπερίσχυε με μια έδρα διαφορά (175 προς 174) του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Αριστερού Κόμματος-Κεντρώων-Πρασίνων με επικεφαλής την σημερινή πρωθυπουργό, Αντερσον. 

Στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει πάρει το 30,5% των ψήφων (από 28,2% το 2018), δεύτερο είναι -για πρώτη φορά- το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» με 20,6%, στην τρίτη θέση είναι το κόμμα των «Μετριοπαθών» με 19,1% ενώ ακολουθούν το Κέντρο και η Αριστερά με το ίδιο ποσοστό, 6,7%, οι Χριστιανοδημοκράτες με 5,4% οι Πράσινοι με 5,1%, οι Φιλελεύθεροι με 4,6%.

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» βγήκε πρώτο κόμμα στα πλαίσια του δεξιού συνασπισμού αυξάνοντας κατά τρεις μονάδες τις ψήφους του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών που αυτοπροβάλλεται σαν «εθνικιστικό» και «ενάντια στη μετανάστευση» έχει ρίζες σε ακροδεξιές και ανοιχτά ναζιστικές οργανώσεις και στις πρόσφατες εκλογές έκανε καμπάνια ενάντια στους πρόσφυγες. To βράδυ των εκλογών η υπεύθυνη τύπου των Σουηδών Δημοκρατών γιόρτασε την επιτυχία με ένα χαιρετισμό παρόμοιο με το ναζιστικό «sieg heil». 

Η αύξηση των ψήφων των Σουηδών Δημοκρατών συνοδεύτηκε από τη μείωση των ψήφων των κεντροδεξιών κομμάτων με τα οποία συνεργάστηκε και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ολόκληρος ο «μετριοπαθής» κεντροδεξιός συνασπισμός υιοθέτησε την ρατσιστική τους ατζέντα, με αποτέλεσμα κερδισμένοι να βγούνε οι «πραγματικοί»  ρατσιστές και όχι η λάιτ εκδοχή τους. 

Σύμφωνα με τον Κρίστερ Μάττσσον από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ που παρακολουθεί την ακροδεξιά στην Σουηδία, «οι ηγέτες της κεντροαριστεράς φέρουν και αυτοί ευθύνη για την επιτυχία των Σουηδών Δημοκρατών γιατί εγκατέλειψαν τις αντιρατσιστικές αρχές τους πάνω στη μετανάστευση στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία». Στο ίδιο μήκος κύματος, της «εγκληματικότητας» και της «μετανάστευσης» κινήθηκε προεκλογικά και ο κεντροαριστερός συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών που τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκονται στην κυβέρνηση ηγούμενοι διαφόρων συνασπισμών κομμάτων.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές οι αρχές που εγκατέλειψε η κεντροαριστερά στη Σουηδία. Το άλλοτε κραταιό «σουηδικό μοντέλο» κράτους πρόνοιας δέχθηκε τα τελευταία χρόνια μεγάλα πλήγματα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, γεγονός που αναδείχτηκε με ζοφερό τρόπο την περίοδο της πανδημίας. Η πρωθυπουργός (πρώην υπουργός Οικονομικών) Άντερσον πρωτοστάτησε προκειμένου να αλλάξει η «ουδετερόφιλη» στάση της Σουηδίας υπέρ της ένταξης του ΝΑΤΟ – όπως την ένταξη τελικά υποστήριξε και το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών που δεσμεύτηκε να αλλάξει στάση πάνω στο ΝΑΤΟ παίζοντάς το «σκεπτικιστικό». 

Πριν τις εκλογές και τα τρία υπόλοιπα κόμματα του δεξιού συνασπισμού αν νικήσουν στις εκλογές είχαν πει ότι δεν θα δώσουν στο κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» υπουργικές θέσεις και ότι τους θέλουν σαν «κόμμα υποστήριξης». Τώρα ο γραμματέας τους δηλώνει ότι «θα θέλαμε να είμαστε μέρος μιας νέας κυβέρνησης».