Περιβάλλον
Εξάρχεια: Νέες κινητοποιήσεις

Μεγάλο συλλαλητήριο οργανώνεται το Σάββατο 24/9 στις 6μμ στο Μουσείο στην Πατησίων ενάντια στην κατασκευή του σταθμού ΜΕΤΡΟ πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Προηγήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή την Πέμπτη 15/9 η συνέλευση της πρωτοβουλίας “Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων”.

Όλες και όλοι τόνισαν ότι έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά ένα πλειοψηφικό ρεύμα αντίστασης στο μετρό και την αστυνομοκρατία με την οποία κρατιέται ανενεργό εδώ και καιρό το εργοτάξιο της πλατείας. Ανενεργό από τη στιγμή που συνεχίζεται η απεργία αρχαιολόγων και τεχνικών, αλλά και από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό δεν είχαν πάρει ούτε τα τυπικά μέτρα για να εξελιχθεί ως έργο ακόμη και αν είχε κάποια κοινωνική νομιμοποίηση. 

Στη συνέλευση είχε προηγηθεί ανάμεσα σε άλλες παρέμβαση του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές, για τον μαζικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η διαδήλωση στις 24/9 και του Βασίλη Μυρσινιά από το Συνδικάτο Τουρισμού-Επισιτισμού Αττικής και την Καμαριέρα για να συνδεθεί η απεργία του κλάδου με τη μάχη του μετρό. 

«Η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι την μοναδική πλατεία της γειτονιάς, την οποία σχεδιάζει να διαλύσει για την δημιουργία ενός σταθμού μετρό, υποτίθεται για τις ανάγκες του κόσμου, στην πραγματικότητα όμως για να χτυπήσει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της γειτονιάς και να συμβάλει στην γενικότερη τουριστικοποίηση της περιοχής» αναφέρει στο κάλεσμά της για το συλλαλητήριο η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.


Εκδήλωση

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, όχι μετρό στην Πλατεία!», την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 7μμ στην Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αθήνας, Τσαμαδού 9

Ομιλητές: Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, εκφωνητής της κατάληψης Πολυτεχνείου 1973, Αγγελική Μαρκέλλου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, Δημήτρης Κουφοβασίλης, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Χαιρετισμός: Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας