Η Άποψή μας
Κοίτα ποιοι ποζάρουν σαν αντίπαλοι του «ολοκληρωτισμού»

24/9, Σύνταγμα. Γυρίστε στη σελ. 4. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όσο πιο βαθιά εμπλέκονται στην κλιμάκωση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, τόσο πιο απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους για να εξωραϊσουν τα εγκλήματά τους. Ξαφνικά, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας προμαχώνας ενάντια στην απειλή του «ολοκληρωτισμού» που αντιπροσωπεύουν ο Πούτιν, ο Ερντογάν και οι μουλάδες του Ιράν. Πρόκειται για την πιο προκλητική ψευτιά.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά και την απόφαση του Πούτιν να ρίξει άλλους 300.000 άνδρες στη σύγκρουση, έχει κάνει εξόφθαλμο τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ οργάνωσαν απροκάλυπτα την εκστρατεία του Ζελένσκι για τον έλεγχο του Ντονμπάς και ο Πούτιν απαντάει στέλνοντας χιλιάδες νέους να γίνουν κρέας απέναντι στα κανόνια του ΝΑΤΟ. Τα γεράκια και στις δυο πλευρές έχουν το πάνω χέρι και ο Μητσοτάκης είναι συνένοχος για αυτό το σφαγείο. Όσες φωτογραφίες και να δείξουν τα δυτικά ΜΜΕ από τις συλλήψεις των γενναίων αντιπολεμικών διαδηλωτών στη Ρωσία, εμάς μας θυμίζουν τις εικόνες από τις επιθέσεις των ΜΑΤ εδώ ενάντια στους φοιτητές που υπερασπίζονται τις σχολές τους από τους μπάτσους.

Ακόμα πιο προκλητικά είναι τα κυβερνητικά δάκρυα για τις γυναίκες στο Ιράν. Ο ηρωισμός και τα συνθήματα των εξεγερμένων διαδηλωτών και διαδηλωτριών στους δρόμους της Τεχεράνης και των άλλων πόλεων εκεί, αποτελούν έμπνευση για χιλιάδες ανθρώπους εδώ, που θυμούνται το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» όταν ακούνε για το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία». Ζούμε στη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σεξιστικών δολοφονιών σε βάρος γυναικών, στη χώρα όπου το κράτος πιέζει τις γυναίκες να γεννούν σε μικρότερες ηλικίες και η Εκκλησία ευλογεί τις εκστρατείες κατά των εκτρώσεων. Πάει πολύ να το παίζουν οι Μητσοτάκηδες προστάτες των γυναικών του Ιράν όταν μόλις πρόσφατα έσφιγγαν το χέρι του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν που κυβερνάει στο καθεστώς με τα πιο χυδαία σεξιστικά εγκλήματα.

Συνένοχοι

Πάνω σε όλα αυτά, ο Μητσοτάκης πήγε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να το παίξει υπερασπιστής των «αξιών του πολιτισμού και του διεθνούς δικαίου» απέναντι στον Ερντογάν. Και οι δυο εισπράττουν τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για να κρατούν τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη. Είναι συνένοχοι στα ρατσιστικά εγκλήματα που έχουν μετατρέψει τον Έβρο και το Αιγαίο σε υγρούς τάφους. Οι απόπειρες να φορτώσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον θα ήταν γελοίες αν δεν ήταν τόσο τραγικές. Επιπλέον, οι αποκαλύψεις από το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθαν να υπογραμμίσουν ότι οι χαφιέδες της ΕΥΠ δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους τούρκους ομολόγους τους. 

Το πόσο αντιδραστικές είναι οι ελληνοτουρκικές διαμάχες και από τις δυο πλευρές φαίνεται από τις κόντρες για τους δρόμους του φυσικού αέριου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ. Οι διακηρύξεις περί «αξιών» δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης ως βάσης των ΗΠΑ είναι το πολεμικό εργαλείο για τις φιλοδοξίες των ελλήνων καπιταλιστών να επεκτείνουν τον ρόλο τους στην περιοχή. Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται (και απειλεί να απλωθεί και στον Περσικό Κόλπο), τόσο ανεβαίνει η αξία της Αλεξανδρούπολης (και της Σούδας) για να διεκδικεί ανταλλάγματα ο ελληνικός καπιταλισμός.

Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα βρόμικα παιχνίδια του Μητσοτάκη. Τον δρόμο τον δείχνουν οι απεργοί. Στα Νοσοκομεία οι εργάτες της Υγείας πραγματοποιούν μαζικές συνελεύσεις πηγαίνοντας προς την πανελλαδική απεργία τους στις 20 Οκτώβρη. Ακόμα και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκαν να καλέσουν Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε πανεργατικό ξεσηκωμό από τα κάτω απλώνοντας τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα παντού. Αυτή την προσπάθεια οργανώνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης που καλεί ανοιχτή σύσκεψη στις 9 Οκτώβρη. 

Επίσης, μπορούμε και πρέπει να συνδέσουμε την πάλη για αυξήσεις, προσλήψεις και τα άλλα άμεσα εργατικά αιτήματα με τον αγώνα ενάντια στις αντιδημοκρατικές επιθέσεις και τις πολεμικές προκλήσεις της κυβέρνησης. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης είναι εργατική υπόθεση. Και απαιτεί μια Αριστερά πιστή στην επαναστατική παράδοση του Μαρξ και του Λένιν. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει μια μέρα με συζητήσεις πάνω σε αυτή την αναγκαιότητα στις 6 Νοέμβρη λίγο πριν την Πανεργατική. Για να βαδίσουμε οργανωμένα προς την ανατροπή της απάτης που επιμένει να σπρώχνει ο Μητσοτάκης.