Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Εκδήλωση και αγώνας για αυξήσεις 7/10

Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκδήλωση για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και για όλες τις μάχες των εργαζόμενων στα ΜΜΕ διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτώβρη η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. Η εκδήλωση θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα του 3ου ορόφου, στις 6.30μμ και θα μιλήσουν οι: Σοφία Τσάλα, δημοσιογράφος Alpha και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Νεκτάριος Δαργάκης, δημοσιογράφος in.gr και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος ΕΡΤ.

«Πάνω από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ΜΜΕ δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ», αναφέρει η προκήρυξη των Financial Crimes, αντικαπιταλιστικού δικτύου εργαζομένων στα ΜΜΕ που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. «Πάνω από 10 χρόνια δημοσιογράφοι, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες εργάζονται με μισθούς πείνας, με απλήρωτες υπερωρίες, με ατομικές συμβάσεις ομηρίας, σε καθεστώς λογοκρισίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Πλέον η ακρίβεια απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των εργαζόμενων την ώρα που η κυβέρνηση, στραπατσαρισμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνεχίζει να κάνει τα χατίρια των μιντιαρχών που της έχουν προσφέρει την απόλυτη στήριξή τους τα τελευταία χρόνια.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ΜΜΕ ζητούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή ΣΣΕ, οι συνάδελφοι στα Δημόσια βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία συμφωνία που αντί για αυξήσεις δίνει τροφεία και βάουτσερ...

Το νέο νομοσχέδιο για την ενημέρωση απαλλάσσει τους καναλάρχες από την υποχρέωση να απασχολούν 400 άτομα, καθώς προβλέπει ότι το 40% αυτών μπορεί να προέρχεται από συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Ανοίγει έτσι διάπλατα τον δρόμο για απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας στα κανάλια.

Μεγάλη επιτυχία

Η 24ωρη απεργία που οργανώθηκε στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είχε μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή, αλλά για ακόμα μία φορά οι ηγεσίες της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ αντί να κλιμακώσουν αρκέστηκαν στην προφορική δέσμευση του υπουργού ότι θα εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι, αφήνοντας τους τεχνικούς να δίνουν μόνοι τους τον αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο νομοσχέδιο δημιουργείται Επιτροπή λογοκρισίας (τήρηση δεοντολογίας την ονομάζουν) που θα αποφασίζει ποιες εφημερίδες και ιστοσελίδες θα δικαιούνται κρατική ενίσχυση. Αυτή η επιτροπή θα διορίζεται από τον υπουργό και θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των εκδοτών – που έχουν καταντήσει την ενημέρωση μια συρραφή fake news και κυβερνητικής προπαγάνδας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των μη φιλικών στην κυβέρνηση μέσων ανοίγει τη νέα προεκλογική περίοδο.

Την ίδια στιγμή στους χώρους των ΜΜΕ επικρατεί αναβρασμός και διάθεση για δράση. Αυτό απέδειξε η απεργία στα κανάλια, αλλά και οι συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει στους χώρους δουλειάς, όπως στα ψηφιακά μέσα της Alter Ego, που ζητούν αυξήσεις, προσλήψεις και καλούν τις δημοσιογραφικές ενώσεις να κινητοποιηθούν για την υπογραφή ΣΣΕ...

...Nα οργανώσουμε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα μαγαζιά, που θα πάρουν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και θα αναγκάσουν τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε έναν πραγματικό αγώνα για αυξήσεις, προσλήψεις και πραγματική ενημέρωση.

Δεν είμαστε μόνες/οι. Μια σειρά χώροι δίνουν ήδη τη μάχη, μετά τη νίκη των λιμενεργατών της COSCO που λύγισαν τον πολυεθνικό γίγαντα και κέρδισαν αυξήσεις.

Όλο το εργατικό κίνημα θα διεκδικήσει ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα για τις 9 Νοέμβρη. Χρειάζεται να είμαστε κομμάτι της. Να απαιτήσουμε από τις Ενώσεις και το επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ να αποφασίσουν τη συμμετοχή μας. Θα είναι δύναμη στον αγώνα που τώρα ξεκινάει».