ΣΥΡΙΑ: Οι σφαίρες και η καταστολή δεν μας σταματάνε

Οι εκπρόσωποι του καθεστώτος έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν πρόκειται για επανάσταση αλλά για ομάδες τρομοκρατών υποκινούμενες από συμφέροντα αντίθετα στο λαό, γι' αυτό και έστειλαν το στρατό να καταστείλει και να σκοτώσει τους διαδηλωτές. Κάθε μέρα, 2 με 3 στρατιώτες αρνούνταν να ανοίξουν πυρ στο λαό οπότε και πυροβολούνταν πισώπλατα από τους αξιωματικούς τους. Το καθεστώς χρέωσε τους θανάτους και των στρατιωτών και των διαδηλωτών στις "τρομοκρατικές ομάδες".

Στους μήνες που ακολούθησαν η μία πόλη μετά την άλλη γέμιζε διαδηλωτές που φώναζαν το σύνθημα "ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς". Τα τραγικά αποτελέσματα της καταστολής είναι παραπάνω από 1500 νεκροί οι περισσότεροι με σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος και περισσότεροι από 15000 κρατούμενοι. Οι φυλακές έχουν πλέον γεμίσει και χρησιμοποιούν στρατόπεδα και γήπεδα για να απομονώνουν και να βασανίζουν τους επαναστάτες.

Ωστόσο, ούτε η καταστολή ούτε τα ψέματα των ΜΜΕ μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο που επαναστατεί ενάντια στην καταπίεση και τη φτώχεια που ζει εδώ και 4 δεκαετίες. Ο Άσαντ, προσπαθεί να εκτονώσει την οργή του λαού κάνοντας εκκλήσεις για διάλογο στην αντιπολίτευση. Η απάντηση δόθηκε πάλι από τον λαό. Την προηγούμενη Παρασκευή, που ονομάστηκε «Παρασκευή ενάντια στο διάλογο με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ», πάνω από 2.000.000 βγήκαν στους δρόμους της Συρίας. Οι πρέσβεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν την πόλη Χαμά και οι διαδηλωτές γνώριζαν ότι το καθεστώς δεν θα τολμήσει να κάνει μαζικές δολοφονίες  μπροστά σε διεθνείς μάρτυρες κι έτσι 500000 άνθρωποι διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα;.

Ο λαός της Συρίας είναι σαν ηφαίστειο που επί 42 χρόνια σιγόβραζε από τις δολοφονίες, τις μαζικές συλλήψεις και τα βασανιστήρια. Πλέον η έκρηξη έχει γίνει και οι Σύριοι δεν θα φύγουν από τους δρόμους μέχρι να ανατρέψουν το καθεστώς και να κερδίσουν ελευθερία και δικαιοσύνη.

Hazem Dakel