Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί: Εμπρός για κλιμάκωση

26/9, Απεργιακή συγκέντρωση Εκπαιδευτικών στην Ευελπίδων. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 26/9, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα πανό των συλλόγων τους. Στάση εργασίας κήρυξαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ενώ τη στήριξή της στην κινητοποίηση ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ. Συγκεντρώσεις έγιναν και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις.

«Διαδηλώνουμε σήμερα στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του υπουργείου και της κυβέρνησης που με δικαστική προσφυγή επιχειρεί για πέμπτη συνεχή φορά να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία - αποχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενάντια στους νόμους για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» εξηγεί ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου. 

«Αυτή τη φορά η απεργία-αποχή αφορά τον ορισμό μεντόρων κι ενδοσχολικών συντονιστών. Οι μέντορες και οι ενδοσχολικοί συντονιστές είναι η προσπάθεια επιβολής γραφειοκρατικής ιεραρχίας “αξιολογικού” τύπου. Ουσιαστικά το υπουργείο θέλει να διαλύσει τους συλλόγους διδασκόντων και να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, στην επιβολή του νόμου για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση σημαίνει ότι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.

Αγώνας διαρκείας

Δεν θα αφήσουμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να διαλύσουν τη δημόσια Παιδεία. Είμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε την απεργία μας. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του αγώνα διαρκείας ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές κι αντιλαϊκές πολιτικές. Μέχρι τη νίκη, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της».  

«Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι καταργεί το δημόσιο σχολείο, σε ό,τι διαχωρίζει τα σχολεία σε ανώτερα και κατώτερα, και σε ό,τι φέρνει τους ιδιώτες μέσα σε αυτά. Τον δρόμο για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε τον δείχνει η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών τον περασμένο Οκτώβρη» τονίζει η Μαρία Ανδρέου, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά και του δικτύου «η Τάξη μας». 

 «Η κυβέρνηση επιλέγει τα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει την απεργία μας. Το έχουμε αντιμετωπίσει και πέρυσι. Αυτή την εποχή το ζουν όλοι οι κλάδοι. Τους απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία» συμπληρώνει η Τατιάνα Χαλικιά, δασκάλα μέλος του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Η μάχη εδώ δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα των εκπαιδευτικών ενάντια στα μέτρα της Κεραμέως. Αφορά συνολικότερα το δικαίωμα στην απεργία. Και γι’ αυτό είναι ένας εργατικός αγώνας που θα πρέπει να διευρυνθεί. Χρειάζεται να συνεχίσουμε από τα κάτω».  

Σε απεργιακή κλιμάκωση στο δρόμο για μια μαζική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, με οργάνωση επιτροπών αγώνα σε κάθε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργατικούς κλάδους που αγωνίζονται, καλούν οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου «η Τάξη μας» που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις.

Πρόγραμμα

Την ίδια μέρα με την κινητοποίηση στα δικαστήρια, το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Σε αυτό περιλαμβάνονται: Συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης 27/9. Τρίωρη στάση εργασίας στις 11/10 με δράσεις και συζητήσεις σε κάθε σχολείο από κοινού με γονείς και μαθητές. Εβδομάδα γενικών συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ τη βδομάδα 17/10 με 21/10 και γενική συνέλευση προέδρων στις 22/10. Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Oι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότειναν άμεσα βήματα κλιμάκωσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν γύρο γενικών συνελεύσεων αυτή την εβδομάδα και συνέλευση προέδρων το Σάββατο 1/10, απεργία στην εκπαίδευση στις 14/10 και νέο γύρο συνελεύσεων αμέσως μετά.

Συνελεύσεις

Mια σειρά σύλλογοι της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, έχουν ξεκινήσει την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων. «Κάναμε γενική συνέλευση την Πέμπτη 22/9 με πολύ καλή συμμετοχή συναδέλφων» μας λέει ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, μέλος του ΔΣ στο ΣΕΠΕ Ξάνθης και μέλος του δικτύου «η Τάξη μας». «Άνοιξαν τα ζητήματα των επιθέσεων της Κεραμέως, της ακρίβειας, της μάχης για αυξήσεις και συζητήθηκε η οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. 

Από τη μεριά μας προτείναμε τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής για την καλύτερη οργάνωση της πανεργατικής, καθώς και  συμμετοχή με απεργιακή κινητοποίηση στην απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα των νοσοκομείων στις 20/10. Μεταξύ των αποφάσεων είναι η οργάνωση συγκέντρωσης το απόγευμα της Πέμπτης 29/9 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις στο δρόμο για τις 9 Νοέμβρη. 

Είναι χαρακτηριστικό πάντως για το κλίμα και τη διάθεση στα σχολεία, ότι και σε μας παρά την τρομοκρατία του υπουργείου η πλειοψηφία των συναδέλφων συνεχίζουν την απεργία -αποχή. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε με κανονική απεργία για να διώξουμε την κυβέρνηση». 

Το απόγευμα της Δευτέρας 26/9 έγινε συνέλευση στον ΣΕΠΕ Χανίων. Όπως μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σεραφείμ Ρίζος, αντιπρόεδρος του συλλόγου και μέλος του δικτύο «η Τάξη μας»: «Υπήρξε ένα πλειοψηφικό ρεύμα που στήριξε ότι πρέπει να επιμείνουμε στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Υπήρχε απόλυτη συμφωνία όλων ότι πρέπει να κλιμακώσουμε με την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Αντίστοιχα υπήρχε συμφωνία όλων ότι ο σύλλογος πρέπει να καλέσει στην αντιφασιστική συγκέντρωση για τη δίκη της Χ.Α, την Τετάρτη 28/9. 

Η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια. Εκεί που κατέληξε ήταν ότι δεν θα περιοριστούμε απλά σε ένα κάλεσμα για την απεργία στις 9 Νοέμβρη, αλλά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργανώσουμε σε κάθε σχολείο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι χρειάζεται η οργάνωση της απεργίας να μη μείνει στα μέλη του Δ.Σ αλλά να περάσει στα χέρια της βάσης του συλλόγου. Θέλουμε η 9 Νοέμβρη να είναι απεργία – σεισμός και να συνεχίσουμε με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τόσο στον κλάδο μας όσο και συνολικότερα. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε αυξήσεις και θα σπάσουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κεραμέως. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο τέλος της συνέλευσης, τουλάχιστον οι μισοί από τους συναδέλφους/ ισσες της συνέλευσης, υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που θα οργανώσει την απεργία. Θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση που μπορεί να γενικευτεί σε όλους τους συλλόγους αλλά και συνολικά στους χώρους εργασίας».  

Η Ε’ ΕΛΜΕ καλεί σε γενική συνέλευση, την Τετάρτη 28/9, στις 2:30μμ, στα υπό κατασκευή γραφεία της στον Ταύρο.