Καταπίεση και απελευθέρωση
Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Ζακ: Διαδήλωση και αίτημα αναίρεσης κατά της αναστολής Χορταριά

21/9, Διαδήλωση στην Αθήνα για τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ο αγώνας για τη δικαίωση του Ζακ συνεχίζεται, το έγκλημα της Γλάδστωνος δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στις 21 Σεπτέμβρη, στα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Και, πράγματι, η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης αναστολής της ποινής του ενός από τους δολοφόνους του Ζακ, Θ. Χορταριά.

Ο Θ. Χορταριάς ήταν ο μεσίτης που ξυλοκόπησε άγρια τον Ζακ στο κατάστημα και καταδικάστηκε για θανατηφόρο σωματική βλάβη σε 10 χρόνια κάθειρξη. 2 μόλις μήνες μετά τη φυλάκισή του η εκτέλεση της ποινής ανεστάλη. Η ανασταλτική απόφαση αψήφησε προκλητικά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που είχε καταδικάσει τους δυο “επιχειρηματίες”. Η αίτηση αναίρεσης αυτής της αναστολής θα εκδικαστεί στις 7/12. Αν γίνει δεκτή, τότε θα πρέπει να ξανασυνεδριάσει το δικαστήριο που ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του Χορταριά. Ο δρόμος για να επιστρέψει ο δολοφόνος εκεί που ανήκει, στη φυλακή, έχει ανοίξει.

Και έχει ανοίξει γιατί η δολοφονία του Ζακ έχει κρατηθεί στην επικαιρότητα – κόντρα στις καθυστερήσεις και τη συγκάλυψη. Πρόκειται για αποτέλεσμα τόσο των δράσεων του κινήματος, όσο και των προχωρημάτων που γίνονται στο σύνολο της κοινωνίας. Σταθμός σε αυτή την πορεία ήταν οι διαδηλώσεις για τα 4 χρόνια, οι πρώτες που έγιναν μετά τη λήξη της πρωτοβάθμιας δίκης για τη δολοφονία του Ζακ.

Στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα “Μην κλείνετε τα μάτια σε βία και αδικία, η Zackie λείπει μια τετραετία”, πολλές εκατοντάδες κόσμου βάδισαν από τη Γλάδστωνος μέχρι τη Βουλή και στο Πανεπιστήμιο και με πανό συμμετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς και της αναρχίας, γυναικείες οργανώσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις. Στην πορεία υπήρξαν επίσης πλακάτ και πανό αλληλεγγύης στην εξέγερση στο Ιράν. Στο σημείο της δολοφονίας στη Γλάδστωνος είχαν αναρτηθεί γιγαντοαφίσες που υπενθύμιζαν την προσπάθεια συκοφάντησης του Ζακ και συγκάλυψης της υπόθεσης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους, ενώ με πανό συμμετείχαν το Justice for Zak/Zackie, το ΣΕΚ και άλλα κόμματα της αριστεράς, γυναικείες οργανώσεις, οργανώσεις της αναρχίας. Στα Χανιά συμμετείχαν με τα πανό τους ο Φοιτητικός Σύλλογος Ενιαίου Πολυτεχνείου και Αρχιτεκτονικής, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και η Κατάληψη Ρόζα Νέρα.