Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές: Μαχητικό ξεκίνημα

27/9/22, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ανοίγουν οι σχολές για το νέο εξάμηνο αυτές τις ημέρες, έχοντας προηγηθεί ένας μήνας εξεταστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του οποίου φούντωσε η μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ). Από την πρώτη ημέρα της εξεταστικής πήγε η κυβέρνηση να εγκαταστήσει την ΟΠΠΙ στο ΕΚΠΑ κι έναν μήνα μετά, χάρη στις άμεσες και διαρκείς κινητοποιήσεις φοιτητών/ριών κι εργαζομένων στα ΑΕΙ, έχει αναγκαστεί σε νέα υποχώρηση αναβάλλοντας για μια ακόμη φορά την είσοδο των μπάτσων στις σχολές. Σε αυτό το μαχητικό κλίμα ξεκινάει το νέο εξάμηνο και η υποδοχή των πρωτοετών στα ΑΕΙ της χώρας. 

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση γύρου γενικών συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα και συλλαλητήριου την Πέμπτη 13/9.

«Η σχολή μας άνοιξε με μαζική προσέλευση πρωτοετών φοιτητών/ριών» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ. «Από τις εξορμήσεις που κάνουμε είναι ξεκάθαρο το πόσο προχωρημένο πολιτικά είναι το νέο κομμάτι των φοιτητών/ριών. Η συζήτηση μαζί τους είναι πολύ αναβαθμισμένη. Άλλωστε πρόκειται για κόσμο που έχει βιώσει όλη την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης σαν μαθητές/ριες αλλά και την ακρίβεια, τις αντεργατικές επιθέσεις στους γονείς τους κλπ. Από τη μεριά μας σαν ΣΕΚ στις Σχολές θέλουμε να γνωρίσουμε τους νέους/ες φοιτητές/ριες με τις εξορμήσεις μας όλη αυτή την εβδομάδα, να οργανώσουμε μαζί τους τις γενικές συνελεύσεις, το συλλαλητήριο της επόμενης εβδομάδας και την αγωνιστική κλιμάκωση στη συνέχεια. 

Καταλήψεις

Η ΠΟΣΔΕΠ έβγαλε ανακοίνωση που καταδικάζει την ΟΠΠΙ αλλά δεν μας αρκεί. Θέλουμε οι καθηγητές να προχωρήσουν σε απεργία κι εμείς σε καταλήψεις για να τους ανατρέψουμε. Να συνδεθούν οι συνελεύσεις και οι σύλλογοί μας με την απεργία των υγειονομικών στις 20/10 και με την πανεργατική στις 9/11. Και θέλουμε να προχωρήσουμε τη συζήτηση με όλον αυτόν τον κόσμο, να τους κερδίσουμε στις επαναστατικές ιδέες και γι’ αυτό τον καλούμε και στο μονοήμερο συζητήσεων Κράτος κι Επανάσταση που οργανώνουμε στις 6 Νοέμβρη στη Νομική».

 Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Τζένη Δεμιρτζίδου από τις σχολές του Βόλου: «Στην Αρχιτεκτονική του Βόλου έχει ανοίξει από την προηγούμενη Δευτέρα το νέο εξάμηνο κι από την αρχή σαν Δ.Σ του συλλόγου βάλαμε μπροστά να κάνουμε συνέλευση. Στην πρώτη προσπάθεια μπορεί να μη συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός για απαρτία – που καταστατικά είναι πολύ υψηλός – αλλά είχαμε εντυπωσιακά μεγαλύτερη συμμετοχή πρωτοετών σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στο πανεπιστήμιο είναι πολιτικοποιημένα, ριζοσπαστικοποιημένα και γεμάτα οργή. Έχουν ζήσει όλα τα χρόνια του λυκείου, την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την καραντίνα και την τηλεκπαίδευση, την ελάχιστη βάση εισαγωγής κλπ. Η συζήτηση με αυτόν τον κόσμο στην καθημερινή παρουσία που έχουμε με το ΣΕΚ στις Σχολές, δεν περιορίζεται στα ζητήματα της σχολής αλλά ανοίγει ευρύτερα, από τη μάχη ενάντια στο φασισμό με αφορμή την εκλογή της Μελόνι, μέχρι συνολικά την κόντρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, για ποια Παιδεία και για ποια κοινωνία παλεύουμε. Η γενική συνέλευση θα γίνει τελικά την Τετάρτη 5/10 κι οργανώνουμε την επιτυχία της με ανακοινώσεις στα μαθήματα κι εξορμήσεις. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε τη μάχη με ένα κίνημα καταλήψεων σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων και τους καθηγητές, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 9 Νοέμβρη και στη συνέχεια για την ανατροπή της κυβέρνησης».


 “Έξω οι μπάτσοι από τα σπίτια μας”

Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις φοιτητών/ριών κι εργαζόμενων στο ΕΜΠ, για την εισβολή της αστυνομίας στις εστίες, που συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς, τραμπουκισμούς, ακόμα και πυροβολισμούς από τη μεριά των μπάτσων μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, με το πρόσχημα επιχείρησης ενάντια σε κύκλωμα ναρκωτικών. 

«Εικόνες και γεγονότα απαράδεκτα και ασύμβατα με το δημόσιο πανεπιστήμιο έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί (σ.σ Τρίτη 27/9), στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης στη Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί, να σπρώχνονται, να απειλούνται και να εκφοβίζονται εργαζόμενοι, και να κυνηγούν οι αστυνομικοί με όπλα φοιτητές. 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε εξεταστική περίοδο και την ώρα που φοιτητές έδιναν μάθημα και εργαζόμενοι προσέρχονταν στην εργασία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η καταγγελία των Συλλόγων Εργαζομένων ΕΜΠ, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Πολυτεχνείου. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη. Η ίδια που εξακολουθεί να καταστέλλει τους αγώνες των συλλόγων των φοιτητών και των εργαζομένων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει στην κοινωνία την ανομία των Πανεπιστημίων για να δικαιολογήσει την ίδρυση και είσοδο της ΟΠΠΙ εντός των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων» συνεχίζει και καταλήγει απαιτώντας από την Πρυτανεία «να λύσει το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών της παλιάς εστίας που αυτή τη στιγμή έχει σπασμένες πόρτες και ζημιές από την επέμβαση της αστυνομίας και όχι μόνο, και να πάρει θέση για τα γεγονότα η Σύγκλητος».

Συγκέντρωση στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), πραγματοποίησαν την επόμενη των γεγονότων, οι σύλλογοι των φοιτητών που μένουν στις εστίες της Αθήνας με σύνθημα «έξω η αστυνομία από τα σπίτια μας». Οι διεκδικήσεις των εστιακών φοιτητών περιλαμβάνουν και τα αιτήματα για χρηματοδότηση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση της σίτισης και της ύδρευσης, την ανακαίνιση και μεταφορά των οικοτρόφων σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης και φυσικά την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η αστυνομική εισβολή.


ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ
Τετάρτη 5/10 4ος όροφος 10.30πμ
Πέμπτη 6/10 4ος όροφος 10.30πμ
ΠΑΔΑ 1 
Τετάρτη 5/10 10.30πμ κεντρικός διάδρομος
Πέμπτη 6/10 10.30πμ κεντρικός διάδρομος
ΠΑΔΑ 2
Πέμπτη 6/10 11πμ έξω από την λέσχη
Νομική Αθήνας
Τετάρτη 5/10 12μ Μασσαλίας
ΑΣΚΤ
Δευτέρα 10/10 Αίθριο 12μ
Πάντειο
Παρασκευή 7/10, 1μμ
ΒΟΛΟΣ
Αρχιτεκτονική Τετάρτη 12μ
Θόλος Πέμπτη 11πμ
ΛΕΣΧΗ Πέμπτη 1μμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φιλοσοφική 
Παρασκευή 7 Οκτώβρη 11πμ 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Φιλοσοφική Αθήνας
Δευτέρα 17/10 
Αίθριο 4ος όροφος 3μμ
Οι εκλογές στην Ιταλία, η πάλη για τη δημοκρατία και η Αριστερά