Εκπαίδευση και νεολαία
Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ 22 Οκτώβρη

26/9/22, Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε τρίωρη στάση εργασίας στις 11/10 με δράσεις και συζητήσεις σε κάθε σχολείο από κοινού με γονείς και μαθητές καλεί η ΟΛΜΕ. Θα ακολουθήσει εβδομάδα γενικών συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ από τις 17/10 με 21/10 και γενική συνέλευση προέδρων στις 22/10, ενώ από την περασμένη εβδομάδα έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Πρωτοβάθμιοι σύλλογοι έχουν ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας με γενικές συνελεύσεις και προσπάθειες συντονισμού. Πανελλαδική σύσκεψη κάλεσαν τη Δευτέρα 3/10, οι ΣΕΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου» και οι ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας και Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Στη σύσκεψη από τη μεριά του Δικτύου «Η Τάξη μας», η Αθανασία Κατσούλη, εκπαιδευτικός στην Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας, μίλησε για την οργάνωση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο την Παρασκευή 7/10, ημέρα που καλεί σε στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ, τόνισε τη σημασία της κινητοποίησης στις 11/10 ως ενδιάμεσο απεργιακό σταθμό στο δρόμο για την πανεργατική απεργία, καθώς και την ανάγκη να δοθούν όλες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, με συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ. 

Κήρυξη απεργίας

Όσον αφορά το ζήτημα της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση που ήταν και κεντρικό ζήτημα της σύσκεψης, η Α. Κατσούλη σημειώνει: «Διαπιστώνεται ότι ακόμα και στα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν ψηφίσει απεργία-αποχή, υπάρχουν δυσκολίες στην καθολική υιοθέτησή της από τους συναδέλφους. Αυτός είναι ο λόγος που η τοποθέτησή μου ήταν υπέρ της συνέχισης του αγώνα κατά της αξιολόγησης με κήρυξη απεργίας, ώστε να αποφευχθούν οι εκβιασμοί από πλευράς διοίκησης και οι προσωπικές τοποθετήσεις».

Την Τετάρτη 28/9 η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας κάλεσε σε συνέλευση όπου μαζί με τη συνέχεια της μάχης ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως άνοιξαν τα ζητήματα της ακρίβειας, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία και η μάχη ενάντια στους φασίστες. Συζητήθηκε η ανάγκη για συνέχεια της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, ενώ μεγάλο βάρος δόθηκε στην οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 9/10 και μπήκε η πρόταση για επιτροπή αγώνα που θα απλώσει την απεργία σε κάθε σχολείο της περιοχής. Παρέμβαση στη συνέλευση έκανε και η ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων - Θησείου - Κουκακίου που κάλεσε στην εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο Δουργούτι στις 14/10, συναντώντας σπουδαία ανταπόκριση. 

Μαζική διαδήλωση έγινε την Πέμπτη 29/9 στην Ξάνθη, οργανωμένη από τον τοπικό Διδασκαλικό Σύλλογο, με σύνθημα «Δεν προσαρμοζόμαστε στον αυταρχισμό, στην καταστολή, στην αντιεκπαιδευτική πολιτική». Την Τετάρτη 3/10, 6μμ, στο 8ο Δημοτικό Νεάπολης ο ΣΤ΄ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης “Αριστοτέλης” καλεί σε γενική συνέλευση.