Πολιτισμός
Θέατρο “Πρωτοσέλιδα”: “Φέρνουμε στη σκηνή ό,τι αντιστέκεται”

Η θεατρική παράσταση PROTOSELIDA (Πρωτοσέλιδα / Gazete Mansetleri) κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στο Baumstrasse στο Βοτανικό. 

Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι συντελεστές για την παράσταση: «Τέσσερις ηθοποιοί σε μια μυστική επετειακή τελετή καθισμένοι σε ένα τραπέζι. Στο τραπέζι οι εφημερίδες, τα laptop τους και τα κινητά τους. Διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα του Ελληνικού, Τουρκικού και Κυπριακού Τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα και έρχονται αντιμέτωποι με τα ερωτήματα που γέννησε η μικρασιατική καταστροφή. Ένα ασυνήθιστο αφιέρωμα ενάντια στη συλλογική απώλεια μνήμης κατά το οποίο ημιμαθείς ερευνητές συνομιλούν επί σκηνής με τα πρόσωπα που καθόρισαν και καθορίστηκαν από τις εξελίξεις, όπως απλοί άνθρωποι, πρόσωπα της πολιτικής ζωής, της τέχνης, της επιστήμης. Πώς λειτουργεί ο Τύπος; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν; Πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες; Ελέγχει ο Τύπος την Εξουσία ή η εξουσία τον Τύπο; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη και την εγκατάσταση των προσφύγων; Ποιες οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια;».

Οι τέσσερις συνδημιουργοί του έργου, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Σπύρος Αγγελόπουλος, μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Είμαστε στη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια  από τη μικρασιατική καταστροφή και υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων, ανταγωνισμοί με την Τουρκία που φτάνουν στον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης κι ο αστικός τύπος, καλοπληρωμένος, να παίζει όλο αυτό το παιχνίδι. Το ανέβασμα μιας τέτοιας παράστασης λοιπόν έχει να μιλήσει και για τη σημερινή κατάσταση» σημειώνει η Θεανώ Μεταξά. 

Αθέατοι

«Στις πρόβες αν και ξεκίνησα να διαβάζω για τους πρωταγωνιστές του πολέμου κατέληξα πως θέλω να μιλήσω, τελικά, για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, τους αθέατους. Πέρα από την γνωστή εθνική αφήγηση, ψάξαμε και την τουρκική πλευρά, την πλευρά των γυναικών στον πόλεμο και γενικά, φωτίσαμε ό,τι παρέμενε στην άκρη ή και στο σκοτάδι. Όσο εμβαθύνουμε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, ανακαλύπτουμε πράγματα που θέλουμε να μπουν στην παράσταση» συνεχίζει. 

«Καθώς διαμορφώναμε το υλικό της παράστασης ένιωθα ότι βρίσκεται διαρκώς μπροστά μας η φρίκη του πολέμου και τα χιλιάδες θύματά του» συμπληρώνει η Ιωάννα Νασιοπούλου. «Δεν υπάρχει πιο φρικτή κατάσταση από τον πόλεμο ενώ οι διεργασίες που τον γεννούν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Ωστόσο η Ιστορία και η επικρατούσα εθνική αφήγηση, ειδικά τη μικρασιατική καταστροφή, την έχει κανονικοποιήσει με το γνωστό "οι αιώνιοι εχθροί μας οι Τούρκοι που μάς σφάξανε" και την έχει στεγανοποιήσει με ένα "τι κακό μας βρήκε όταν μας πρόδωσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις". Έτσι στο τέλος η δυστυχία των ανθρώπων μοιάζει μπανάλ και αναπόφευκτη. Υπάρχει ένας Μεγάλος Εχθρός από την Ανατολή, ένας Εφιάλτης Προδότης ανάμεσα στους φίλους μας κι εμείς οι καλοί Έλληνες στη μέση που την πατάμε. Το ζητούμενο ήταν να φέρουμε επί σκηνής ό,τι αντιστέκεται σε αυτή την αφέλεια και ταυτόχρονα να μιλήσουμε ειλικρινά για πολύ βασικά ερωτήματα που αφορούν την κοινωνία όπως το πώς οδηγούμαστε στον πόλεμο, ποιοι κερδίζουν από αυτό και ποιος είναι ο ρόλος του Τύπου σε τέτοιες καταστάσεις».

Συνεχίζει ο Ηλίας Βογιατζηδάκης: «Η Μικρασιατική Καταστροφή γέννησε χιλιάδες ερωτήματα με τα οποία προσπαθήσαμε να αναμετρηθούμε. Η μικρασιατική καταστροφή ήταν το αίμα που χύθηκε, οι άνθρωποι που έφυγαν, που ξεριζώθηκαν, ήταν όλος ο πόνος, ένας βίαιος διαχωρισμός Πολιτισμών και τελικά μια εκ νέου πολιτισμική συνάντηση, μια σμίξη στα καινούργια μέρη εγκατάστασης. Μικρασιατική Καταστροφή ήταν όλοι οι μάρτυρες της. Τα πρόσωπα αυτού του δράματος στην παράστασή μας έρχονται με έναν ανορθόδοξο τρόπο να αρθρώσουν το δικό τους λόγο επί σκηνής». 

«Στη παράστασή μας λέγονται πράγματα σημαντικά για το 1922. Πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ξανά στο θέατρο» υπογραμμίζει ο Σπύρος Αγγελόπουλος. «Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι το πώς δημιουργήθηκε αυτό το έργο. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε από 4 ανθρώπους που σέβονται, εκτιμούν, αγαπάνε και ακούν ο ένας τον άλλον. Αυτός ο τρόπος θεάτρου εμένα με αφορά και πιστεύω και άλλους πολλούς ανθρώπους που ψάχνουν στη ζωή αυτή ανθρώπους που να μπορούν να βασιστούν και να δημιουργήσουν» καταλήγει.

Το έργο PRΟTΟSELIDA (Πρωτοσέλιδα / Gazete Mansetleri) ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Baumstrasse (Σερβιών 8, Βοτανικός) στις 7, 9 Οκτωβρίου (21.30), 8 Oκτωβρίου (21.00) και 14-15-16 Οκτωβρίου (21.30). Είσοδος: 12 ευρώ / 8 ευρώ (μειωμένο)

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη με μεηλ στο info@dentra.gr.