Περιβάλλον
Η μάχη των Εξαρχείων συνεχίζεται

Εξάρχεια: Φωτό: Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Παρότι η γειτονιά των Εξαρχείων δεν είναι καινούργιος στόχος για τις δυνάμεις καταστολής, η αστυνομική αυθαιρεσία έχει απογειωθεί από την ημέρα που ξεκίνησε η εκστρατεία των «αναπλάσεων» του Μπακογιάννη. Από τον Αύγουστο με τα έργα κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία και πιο πρόσφατα με το προχώρημα των διαδικασιών για την «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη, δεκάδες καταγγελίες βγαίνουν σχεδόν καθημερινά, με τους κατοίκους να μιλάνε για γειτονιά «υπό κατοχή». Τελευταίο εξοργιστικό συμβάν την Τρίτη 4/10, με τον άγριο ξυλοδαρμό και τη σύλληψη γονιού μπροστά στο εννιάχρονο παιδί του, στο γηπεδάκι μπάσκετ του λόφου Στρέφη. Μάλιστα το παιδί έμεινε ασυνόδευτο στα χέρια των περιοίκων καθώς οι εκκλήσεις του πατέρα να περιμένουν μέχρι να έρθει η μητέρα του να το πάρει, δεν συγκίνησαν τους αστυνομικούς. Το γεγονός και η γενικότερη κατάσταση έχει ξεσηκώσει γονείς κι εκπαιδευτικούς.

«Ο Δ. ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση, τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ' όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη ΓΑΔΑ με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» καταγγέλει ο Σύλλογος Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου, μέλος του οποίου είναι και το ίδιο το θύμα της επίθεσης. 

Μάλιστα οι γονείς καταγγέλουν ότι το σχολείο έχει στοχοποιηθεί από την αστυνομία μετά την καταγγελία του ξυλοδαρμού. «Αστυνομικοί με όπλα στα χέρια στρατοπεδεύουν στην έξοδο του σχολείου επί της οδού Πουλχερίας. Στις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών να απομακρυνθούν γιατί η εικόνα τους και μόνο προκαλεί φόβο και ένταση στα παιδιά, απαντούν ειρωνικά και προκλητικά και φυσικά, ποτέ δε φεύγουν. Την Πέμπτη, 6/10, κάποιοι από αυτούς μάλιστα προσπάθησαν να ανοίξουν μέσα από τα κάγκελα του σχολείου διάλογο με τα παιδιά ρωτώντας τα αν τους φοβούνται, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί παιδιών που λένε πως τα φωτογράφιζαν. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από το σχολείο μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ διασχίζουν την οδό Πουλχερίας με ταχύτητες τέτοιες που είναι σαφώς απαγορευτικές, αλλά και επικίνδυνες την ώρα που παιδιά και γονείς περπατούν στον δρόμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος/α τους ζητήσει να χαμηλώσουν ταχύτητα εκείνοι μαρσάρουν. Γονείς κατήγγειλαν ότι, ζητώντας τους να είναι πιο προσεκτικοί, έγιναν αποδέκτες ύβρεων και άσεμνων χειρονομιών από τους αστυνομικούς» σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων και με απλά λόγια αναδεινύει τις εγκληματικές προτεραιότητες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής: «Για την αστυνομία που φυλάει λαμαρίνες και δέρνει κόσμο λεφτά υπάρχουν. Για τα σχολεία μας που τα μπαλκόνια πέφτουν στο κεφάλι των παιδιών και έχουν να συντηρηθούν από τότε που χτίστηκαν δεν υπάρχουν».

Αστυνομική αυθαιρεσία 

Θέση ενάντια στην αστυνομική παρουσία και βία παίρνει και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου: «Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά αστυνομικοί με μηχανοκίνητα οχήματα “στρατοπεδεύουν” ακριβώς δίπλα από την έξοδο του σχολείου παρά τις παραινέσεις μας να απομακρυνθούν καθώς τρομάζουν τα παιδιά και εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβασή τους στο δρόμο. Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε την κάθε λογής αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος οποιουδήποτε και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας για την εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως για την ηρεμία και την ψυχική υγεία των μαθητών μας» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δάσκαλοι /ες του 36ου δημοτικού.

Την Κυριακή 9/10, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο προαύλιο του 36ου δημοτικού σχολείου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν γονείς από το 36ο, 35ο και το 14ο δημοτικό Αθηνών, το 95ο και το 82ο νηπιαγωγείο Αθηνών, το 5ο γυμνάσιο και το 5ο νυχτερινό ΕΠΑΛ, τον παιδικό σταθμό της οδού Θεμιστοκλέους, εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, γονείς της γειτονιάς με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία άλλων περιοχών, η Ένωση Γονέων 1ης δημοτικής κοινότητας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αθηνά», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», η Β’ ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων του 133ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. 

Όπως αναφέρουν, από τότε που ξεκίνησαν τα έργα σε πλατεία και Στρέφη «η γειτονιά έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άνδρες της αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ, ενώ τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ τρέχουν στους δρόμους και τα στενά της περιοχής σαν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρόσβαση όλων μας στους δύο ελεύθερους χώρους της γειτονιάς είναι αδύνατη, όσον αφορά την πλατεία και διαρκώς εμποδιζόμενη όσον αναφορά τον Στρέφη. Τα παιδιά μας βιώνουν διαρκώς εικόνες και πρακτικές βίας, αφού πηγαινοέρχονται στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις καθημερινές τους βόλτες περνώντας ανάμεσα από άνδρες της αστυνομίας πλήρως εξοπλισμένους και με τα όπλα στα χέρια. Η δε πρόσβαση στον λόφο παρεμποδίζεται ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση του κάθε επικεφαλής της αστυνομίας, περιορίζεται στον χώρο του γηπέδου και μόνο και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα φρουρών με κράνη ασπίδες, όπλα και χημικά. Ο ξυλοδαρμός του γονιού την Τρίτη, 4/10, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του, ήταν σαφώς ένα τραγικό γεγονός. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στην περιοχή είναι τέτοια που δυστυχώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα… 

Ακούστηκαν τοποθετήσεις που διαπίστωναν ότι ο στόχος των αναπλάσεων είναι η εκδίωξη των κατοίκων από τη γειτονιά, ενώ η καταστολή ως πρακτική που πλέον γίνεται όλο και πιο έντονη σε κάθε κινητοποίηση και αγώνα θέλει να φοβίσει και να κάμψει τον κόσμο που δυσανασχετεί και αντιδρά με τα όσα συμβαίνουν. Σε αυτό το επίπεδο εκφράστηκε και η αλληλεγγύη και στήριξη όλων των φορέων που ήταν παρόντες. Από όλους και όλες, όμως, τονίστηκε ότι η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στη γειτονιά μας δεν αφορά ένα ζήτημα μόνο των Εξαρχείων». 

Ανάμεσα στα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη είναι η απεύθυνση στις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εκπαιδευτικών, η ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία της γειτονιάς με κοινό σύνθημα «Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά. Μακριά η αστυνομία από τα σχολειά», ενώ σε επόμενη σύσκεψη θα αποφασιστεί η οργάνωση κεντρικής κινητοποίησης παιδιών, γονιών κι εκπαιδευτικών.

Σε κινητοποίηση στην πλατεία Εξαρχείων καλεί στις 23/10 η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλ. Εξαρχείων».