Ο πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ουκρανία όπως δείχνουν οι συνεχιζόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις αλλά και τα χτυπήματα σε στόχους εντός ρωσικού εδάφους για τα οποία πανηγυρίζει η ουκρανική πλευρά.
H σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη καθώς και η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας» που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 50 χωρών, ήταν ακόμη ένα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου. Οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ θυμίζουν την αίθουσα συνεδριάσεων του αμερικάνικου επιτελείου στην κωμωδία Dr. Strangelove του Kιούμπρικ για την πυρηνική καταστροφή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά οι πυρηνικές και συμβατικές συγκρούσεις που συζητάνε οι υπουργοί Άμυνας δεν είναι καθόλου για γέλια.
«Είμαστε σταθεροί στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία, είμαστε προετοιμασμένοι για μακροπρόθεσμα και θα τους υποστηρίζουμε για όσο διάστημα παίρνει» είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ… Έχουμε παράσχει αεράμυνα στην Ουκρανία, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη. Μικρής εμβέλειας, μεγάλης εμβέλειας, συστήματα αεράμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ, drones. Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλές πόλεις, οπότε πρέπει να κλιμακώσουμε…».
Σε αυτό το πλαίσιο την Δευτέρα 17/10 ξεκίνησε η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon» με τη συμμετοχή 14 χωρών ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η Ρωσία με την πυρηνική άσκηση «Grom» την ώρα ακριβώς που μεγαλώνει η ανησυχία για επέκταση της «συμβατικής σύγκρουσης» με μια σειρά από think tanks να προεξοφλούν επικείμενη θερμή κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και εκτός της Ουκρανίας. Μιλώντας στην El Pais, ο αντιπρόεδρος του «Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε ότι διαφαίνεται «συμβατική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, είτε σκόπιμα είτε λόγω ενός περιστατικού σε μια στρατιωτική επιχείρηση, που είναι και το πιθανότερο. Θα μπορούσε να είναι στα πολωνικά σύνορα, στη Βαλτική ή στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είναι ακόμα πιθανό στη Μεσόγειο, στη Συρία, στη Λιβύη ή στην περιοχή του Σαχέλ, όπου έρχονται σε επαφή ρωσικές και δυτικές δυνάμεις».
Ενεργειακός πόλεμος
Ταυτόχρονα με τον ψυχρό και θερμό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας μαίνονται ο διπλωματικός και ενεργειακός πόλεμος. Η διπλή πρόταση του Πούτιν ότι υπάρχει δυνατότητα για παροχή αερίου μέσω του Nordstream2 αλλά και η πρόταση για την κατασκευή μεγάλου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ερντογάν θα μπορούσε και να γίνει αντιληπτή σαν «άνοιγμα» προς την Γερμανία και της χώρες της ΕΕ, που δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται: «Η δημιουργία νέων υποδομών για εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε απαντώντας η Γαλλία ενώ γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε λειτουργία του Νοrd Stream.
Το άνοιγμα του Πούτιν μπορεί να είναι απόρροια πραγματικών δυσκολιών στο μέτωπο του πολέμου μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, αφενός, εξυπηρετεί τον στόχο του Πούτιν να μπει «σφήνα» στην πειθαρχία που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις χώρες της ΕΕ και στην Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία, π.χ. οριστικοποίησε συμφωνία με την «Gazprom» για αναδρομολόγηση φυσικού αερίου μέσω TurkStream ενώ οι χώρες των Βαλκανίων (ανάμεσά τους και η Ελλάδα που καλύπτει τις ανάγκες αερίου σε ποσοστό 40% από τον Turkstream) είναι κάτω από τη μόνιμη απειλή, λόγω των οικονομικών κυρώσεων, η Ρωσία να διακόψει την παροχή.
Αφετέρου, σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το νέο ενεργειακό κόμβο, ο Πούτιν επιχειρεί να απαντήσει στη δυναμική επάνοδο των ΗΠΑ στην περιοχή, με τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου - που την τελευταία στιγμή άφησε έξω τη ρωσική συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει τη γεώτρηση. Η «σφήνα» είναι τόσο βαθιά που τοποθετεί το νέο σχεδιαζόμενο κόμβο φυσικού αερίου «στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία», δηλαδή στην Ανατολική Θράκη, δηλαδή μερικά χιλιόμετρα απόσταση από εκεί που οι ΗΠΑ τοποθετούν τον δικό τους ενεργειακό (και στρατιωτικό) κόμβο για τη μεταφορά LNG στην Αλεξανδρούπολη! Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν με τον τελευταίο να μην παίρνει θέση αλλά και τις δύο πλευρές να αποφασίζουν να πάνε άμεσα σε διαπραγματεύσεις.
Μέσα στον πολεμικό παροξυσμό που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οι κίνδυνοι, ενεργειακοί, πολεμικοί και όχι μόνο, απλώνονται με ταχύτητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η γειτονιά μας βρίσκεται σε ένα από τα πιο θερμά σημεία αυτής της σύγκρουσης.
Όχι στην ελληνική εμπλοκή
Η ελληνική κυβέρνηση βαθαίνει όλο και περισσότερο την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος το επιβεβαίωσε ενημερώνοντας τους εταίρους του ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1» και η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα ο ελληνικός στρατός έχει ξεκινήσει τις αποστολές Ελλήνων στρατιωτών και όπλων προκειμένου να ενισχύσει τα battlegroups της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, την Πέμπτη 13/10 αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας «μια διμοιρία Αντιαρματικών και επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στην συγκρότηση της Δύναμης Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria υπό Ιταλική Διοίκηση».
Τις ίδιες επιβεβαιώσεις έδωσαν οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης και στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζοντας ένα ψήφισμα που «καλεί τα κράτη - μέλη και άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια», «καλεί όλα τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν ταχέως τη δέσμη κυρώσεων και «ζητά την επέκταση των κυρώσεων σε νέους τομείς».
Και είναι κατάντια για τον ΣΥΡΙΖΑ, (του ΠΑΣΟΚ μη εξαιρουμένου), να ψηφίζει, όπως κατήγγειλαν ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία αυτό το πολεμοκάπηλο ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο.