Να σώσουμε τα νοσοκομεία

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο ΓΝ Πατησίων και το Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας (βλέπε δίπλα) έδειξαν το κλίμα που επικρατεί παντού. “Να αποσυρθούν οι προτάσεις του υπουργείου, να μην καταργηθεί καμιά κλίνη στο ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, καμιά κλίνη στους ιδιώτες, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους”, απαιτεί η τελευταία Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζόμενων στο Θριάσιο που αποφάσισε τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 20 Ιούλη.

“Στη Θεσσαλονίκη οι αντιδράσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα”, μας είπε ο Νίκος Τουρνάς. “Η πιο μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Αντιδρώντας στην υποβάθμιση του νοσοκομείου μέσα από την ‘διοικητική συνένωση’ με τον ‘Αγιο Δημήτριο’ που θα φέρει κλείσιμο κλινικών και κατάργηση κλινών, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου την Τετάρτη 13/7, κινητοποίηση που θα επαναλάβουν την παραμονή της 24ωρης απεργίας στις 20/7. Τη μέρα της απεργίας ετοιμάζουν περιφρούρηση στο νοσοκομείο το πρωί και αμέσως μετά πορεία προς τη ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους όπου είναι το ραντεβού όλων των νοσοκομείων στις 9πμ. Παράλληλα και άλλα Σωματεία οργανώνουν συνελεύσεις μπροστά στην απεργία”.

Την αντίθεσή τους στη συγχώνευση με το νοσοκομείο των Ιωαννίνων “Χατζηκώστα” εκφράζουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών, των Κ.Υ. και του Τομέα Ψυχικής Υγείας. “Την Πέμπτη 14/7 έγινε κοινή σύσκεψη του σωματείου με φορείς της Θεσπρωτίας ενώ την επόμενη ημέρα οργανώθηκε διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα”, μας είπε ο Φίλιππος Κυρίτσης, “Η διαδήλωση ξεκίνησε από το ΚΥ Ηγουμενίτσας και κατέληξε στο λιμάνι όπου προχώρησε σε δίωρο αποκλεισμό του. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν τη Δευτέρα 18/7 με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Φιλιατών”.

Στην Ξάνθη, η προσπάθεια του Διοικητή του Νοσοκομείου να συγκαλύψει το περιστατικό με το νεογέννητο που παραλίγο να πεθάνει εξαιτίας των περικοπών ξεσηκώνει όλο το προσωπικό. “Γίνονται προσπάθειες για τοπικές κινητοποιήσεις που θα κάνουν γνωστά τα προβλήματα. Σαν Εργατική Αλληλεγγύη στηρίζουμε το προσωπικό του νοσοκομείου, έχουμε βγάλει προκήρυξη την οποία έχουμε μοιράσει και στην πόλη και στο νοσοκομείο, ενώ κολλήσαμε στο νοσοκομείο και τις αφίσες της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ”, μας είπε ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ.

Στο νοσοκομείο Ικαρίας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων οργάνωσε συλλαλητήριο την Τετάρτη 13/7 στο προαύλιο του νοσοκομείου με ταυτόχρονο κλείσιμο των ταμείων για τρεις μέρες αντιδρώντας στη διοικητική συνένωση με το νοσοκομείο Σάμου.

Υπεράσπιση

Στο πλευρό του, βρέθηκαν οι κάτοικοι της Ικαρίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους: “Σήμερα, βρεθήκαμε στο Νοσοκομείο Ικαρίας για να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. Δεν συναινούμε στη διοικητική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Σάμου. Δεν συναινούμε στη μείωση του αριθμού των κλινών. Δεν πιστεύουμε κανέναν απολογητή της πολιτικής των μνημονίων που προσπαθεί να μας πείσει ότι τα μέτρα αυτά δε συνεπάγονται τη μείωση των γιατρών που δικαιούμαστε και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Το δικαίωμα στην υγεία δε μας το χάρισε κανείς. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας”.

Την έντονη διαμαρτυρία του στην πρόταση Λοβέρδου για αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου εκφράζει και το προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που κατέληξε σε 3ωρη στάση εργασίας αναφέρει: “Το Νοσοκομείο Κρεστένων χρειάζεται ενίσχυση, αναβάθμιση, ούτως ώστε το Νοσοκομείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολύπαθη περιοχή μας, με κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό, οικονομικά αδύναμο και ηλικιωμένο. Εμείς, συμφωνούμε το Νοσοκομείο του Πύργου να ενισχυθεί, όμως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι, η ενίσχυση αυτού θα επιτευχθεί με την κατάργηση του Νοσοκομείου Κρεστένων”.

Αποφάσεις ενάντια στην επίθεση Λοβέρδου έχουν ακόμα πάρει οι Ενώσεις Γιατρών Λέσβου, Λήμνου, Ρεθύμνου, Αχαϊας, Ρόδου, Πέλλας, Καβάλας.

Διαβάστε επίσης

Απεργία ΠΟΕΔΗΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ